Sinds februari is de Poseidonweg 39 in Lelystad het nieuwe adres van Auerhaan Klimaattechniek, Aeroflex Benelux en ThermaNext Nederland. Na jarenlang vanaf een verouderd industrieterrein in Lelystad-Noord geopereerd te hebben, besloten de drie BV’s eind 2020 voor een duurzamere en efficiënter ingerichte nieuwbouw te gaan. Een geschikte locatie was snel gevonden. Nadat een razendsnelle realisatie onlangs resulteerde in de definitieve oplevering, zijn de drie bedrijven voortaan actief vanuit een hypermodern bedrijfspand op een zichtlocatie aan de zuidkant van Lelystad, pal aan de A6. Een volledig gasloos onderkomen dat dankzij de veelheid aan toegepaste installatietechnieken optimaal voorziet in de alledaagse behoeften. Dat heeft geleid tot het behalen van het prestigieuze energielabel A+++++.
De nieuwe huisvesting, naar een ontwerp van Bureau Bos architecten + ingenieurs + adviseurs, mag er zijn. Qua aanzicht én interieur, maar zeker als het gaat om het bonte palet van geavanceerde installatietechnische snufjes. Vooral op het werktuigbouwkundige vlak. Logisch dat Roy Titulaer (algemeen directeur van Auerhaan en Aeroflex) en Jak Evink (algemeen directeur van ThermaNext) in hun nopjes zijn met de door Koelewijn Bouw gerealiseerde nieuwbouw. “Alles is hier aanwezig om onze in totaal circa veertig medewerkers in een duurzame en comfortabele omgeving tot puike prestaties te laten komen”, aldus Titulaer. “En ook qua gebouwvolume zijn we er flink op vooruitgegaan. De totale magazijnruimte is bijvoorbeeld met zo’n 50 procent toegenomen.”
De reden om te verkassen, had hoofdzakelijk te maken met de verouderde staat van de vorige huisvesting van de drie zusterondernemingen, zo blijkt. “Met ingang van 2023 moeten bedrijfsgebouwen minimaal beschikken over energielabel C”, vervolgt Titulaer. “Vandaar dat we in kaart hebben laten brengen of het nog loonde om het oude pand te upgraden. Daaruit bleek dat investeren in nieuwe technieken en faciliteiten een erg dure aangelegenheid zou worden om tot het beoogde C-label te komen. Zo waren de gebouwschil en dakconstructie onvoldoende geïsoleerd en waren de luchtbehandelingskast en radiatoren behoorlijk gedateerd. Opgeteld bij de relatief lage grondprijs van de nieuwe locatie en de mogelijkheid om de oude bedrijfskavel aan onze buurman te verkopen, leidde dat al snel tot het enige juiste besluit: nieuwbouw plegen en verhuizen.”
Op de hagelnieuwe stek komen verschillende W- en E-technieken prachtig samen in een duurzame huisvesting. De mix van toepassingen, verzorgd binnen een hechte samenwerking met de diverse bouw- en installatiepartners, klinkt als een klok. Daaraan hebben de drie binnen één holding opererende bedrijven voor een groot deel ook zélf bijgedragen, met eigen producten én expertise. “Ons primaire doel was om een duurzaam pand neer te zetten waarmee we de uitdagingen kunnen aangaan die er spelen rondom de energietransitie”, meent Evink. “Daarnaast hebben we natuurlijk hoog ingezet op een zo comfortabel mogelijke werkomgeving en een flinke verlaging van energiekosten. Ook díe wensen gaan met de nieuwbouw in vervulling.”
Een complete opsomming geven van de binnen het gebouw aangebrachte installatietechnische hoogstandjes, draaiend op een Priva meet- en regelsysteem, gaat misschien wat ver. Daarvoor is de lijst van innovatieve snufjes te lang. Titulaer en Evink beperken zich dan ook tot enkele highlights die uiteindelijk mede tot het energielabel A+++++ hebben geleid. Naast een goed geïsoleerde gebouwschil, 440 zonnepanelen op het dak, hoogwaardig dubbelglas en elektrotechnische voorzieningen als LED-verlichting en bewegingsmelders, domineren daarbij vooral de W-installaties. “Het gebouw draait op een luchtbehandelingskast met een geïntegreerde warmtepomp van Swegon, een merk dat we zelf leveren”, zegt Titulaer. “Verder zijn er zes warmtepompen geplaatst: de basis voor de vloerverwarming en -koeling van de hal, werkplaats, het centraal magazijn en de kantoren. Via inductie-units in het plafond is voorzien in extra capaciteit, indien nodig. Daartoe zijn vier lucht/water-warmtepompen op het dak geplaatst. Doordat de luchtbehandelingskast over een eigen warmtepomp beschikt, hoeft de watertemperatuur in de winter niet warmer te zijn dan 35°C en in de zomer niet kouder dan 15°C. Dat uit zich in een zeer gunstig energieverbruik.”
Waar Auerhaan en Aeroflex mede bijdroegen aan de realisatie van de bovengenoemde voorzieningen, verzorgde ThermaNext de leidingwerken voor de toegepaste klimaatinstallaties. Zélfs buiten. “Naast de inpandige ruimtes hebben we de hellingbaan eveneens voorzien van een leidingsysteem, zodat de load docks ook onder winterse omstandigheden voor onze vrachtwagens bereikbaar blijven”, vertelt Evink. “Bovendien zijn overal robuuste Topline-verdelers toegepast. Onze bijdrage heeft vooral gezorgd voor rust in het complete klimaatsysteem. Daarnaast hebben onze inspanningen ertoe geleid dat koeling en verwarming zowel op vloer- als ruimteniveau naar wens kunnen worden bijgestuurd. We willen immers voor iedereen een klimaat creëren waarin men zich het prettigst voelt.”
Drie specialisten onder één dak
Auerhaan Klimaattechniek is totaalleverancier van luchtbehandelingssystemen voor de woningbouw en utiliteit. Met meer dan 30 jaar aan ervaring zorgt Auerhaan voor de juiste ventilatie, warmteterugwinning, verwarming en koeling.
Als importeur voor de Benelux levert Aeroflex flexibel isolatiemateriaal op basis van EPDM voor het thermisch isoleren van leidingen voor koelen, verwarmen, ventilatie en sanitair. De producten kenmerken zich door een hoge waterdampdiffusieweerstand, waardoor condensatie in installaties wordt voorkomen.
In essentie ontwerpt, levert en monteert het VCA-gecertificeerde ThermaNext maatwerk vloerverwarming en -koeling, oftewel klimaatvloeren. Energiezuinige oplossingen die perfect passen in de huidige tijd van duurzaamheid, passief en gasloos bouwen.