Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Branches versterken elkaar tijdens VSK+E 2024
Met meer dan 37.000 bezoekers was de VSK+E erg druk bezocht dit jaar.

Branches versterken elkaar tijdens VSK+E 2024

VSK+E 2024 was een daverend succes met ruim 330 exposanten en meer dan 37.000 bezoekers, de nieuwste technologieën, waardevolle ontmoetingen en natuurlijk de VSK Awards. Ze liet van 6 t/m 9 februari zien dat ze terecht dé beurs voor de installatiewereld wordt genoemd. 

Beursmanager Joyce van de Hoef kijkt enthousiast terug op VSK+E 2024. Het was de 26e editie en de organisatoren merken dat er veel veranderingen gaande zijn in de sector, zegt ze. “Er zijn veel kansen en uitdagingen, dus voor ons was het spannend of er voldoende innovaties stonden en of er voldoende bezoekers kwamen. Alle targets die we hadden, hebben we gehaald of overschreden. We zijn meer dan tevreden, net als de exposanten en bezoekers. Iedereen versterkt elkaar: leveranciers, brancheorganisaties, installateurs. We zijn heel trots op het resultaat.”

Tijdens VSK+E 2024 stond het thema ‘Onze toekomst draait om jou’ centraal.

W- én E-installaties

Centraal stond het thema ‘Onze toekomst draait om jou’. Er werd aandacht besteed aan álle mensen in de sector die helpen verduurzamen. Nieuw dit jaar was dan ook de toevoeging van E-installaties, waar het voorheen een beurs was voor voornamelijk W-installaties. Deze keuze werd gemaakt, omdat verschillende disciplines elkaar nodig hebben en versterken, vertelt Van de Hoef. “Bij het organiseren van de beurs kijken we naar behoeftes, actualiteiten en doen we onderzoek in de markt. We merken dat bezoekers bepaalde vraagstukken hebben, bijvoorbeeld over de energietransitie, warmtepompen en renovaties. Al die vraagstukken maken het delen van kennis vanuit verschillende branches en disciplines noodzakelijk.”

Die kennis werd onder meer gedeeld in de verschillende theaters, waar doorlopend presentaties werden gegeven. Speciale aandacht voor scholing, opleiding en kennisverbreding was er tijdens de VSKAcademy, waar bezoekers workshops konden volgen. “Die zaten helemaal vol”, aldus Van de Hoef. Extra veel plezier was er te beleven op het VSK Installatie Festival. Daar konden bedrijven elkaar of collega’s uitdagen voor wedstrijden, nieuwe gereedschappen testen of gezellig kletsen onder het genot van een hapje en een drankje.

Er was erg veel te doen tijdens VSK+E 2024, waaronder workshops bij de VSKAcademy.

Divers publiek

Opvallend was de diversiteit aan bezoekers en met name het aantal jongeren dat erop afkwam. Dit komt vast en zeker doordat de organisatoren steeds meer aandacht besteden aan inclusiviteit en de medewerkers van de toekomst, denkt Van de Hoef. “Er is een enorm tekort aan vakmensen en wij kijken hoe we meer mensen kunnen interesseren voor techniek. Die instroom willen we stimuleren. Daarom hadden we dit jaar ook een netwerkborrel voor vrouwen in de installatietechniek en een Inclusief Award. Deze werd gewonnen door Preworxs en Hollander Techniek.”

VSK Awards

Tijdens de eerste dag werden de VSK Awards uitgereikt. In de categorie Energietransitie won de 10 Ampère woning van Eplucon B.V. De Orcon HRC OptiAir en Orcon 15RF CO2-sensoren van Groupe Atlantic Nederland wonnen in de categorie Gezond & Comfort en de ST-200U paraplu van Super Stars in de categorie Installateurszaken. De publieksprijs ging naar de Elga Ace all-in-one van Remeha. Omdat WAGO met de circulaire lasklem meedeed met een bestaand maar verbeterd product, kwam zij niet in aanmerking voor een nominatie. De jury wilde haar innovatiekracht echter toch benadrukken door WAGO te belonen met de Circulaire Pluim. Van de Hoef: “Er waren deze editie veel inzendingen en de kwaliteit was hoog. De jury had moeite met kiezen, dat is ook de reden dat er tien in plaats van negen genomineerden waren.”

Voorbereidingen alweer in volle gang

Hoewel ze nog nageniet van deze editie, is de organisatie al druk bezig met VSK+E 2026. Ze trekt lering uit alle adviezen en beoordelingen van voorgaande edities. Van de Hoef: “De waardering aan zowel de bezoekerszijde als de exposantenzijde is flink gestegen, maar we kunnen altijd wel zaken verbeteren. Het is een belangrijke beurs voor Koninklijke Jaarbeurs, omdat ‘bouw en installatie’ één van onze voornaamste pijlers is. Dat zie je ook terug bij ons digitale platform Bouw en Installatie Hub, het nieuwe event DigiBouw in november en de BouwBeurs. Deze events verbinden en versterken elkaar, net als de bezoekers. Dat maakt het tot zo’n groot succes.”       

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.