Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Gecertificeerde producten maken het traject van kwaliteitsborging aanzienlijk efficiënter’

‘Gecertificeerde producten maken het traject van kwaliteitsborging aanzienlijk efficiënter’

Composiet verdelers met Kiwa LTV-CV productcertificering

Therminon B.V. beschikt als eerste fabrikant in Nederland over een Kiwa LTV-CV productcertificaat voor haar assortiment composiet verdelers. “Onze verdelers zijn succesvol beoordeeld door een onafhankelijke partij en voldoen aantoonbaar aan de relevante kwaliteitseisen. Bijvoorbeeld ten aanzien van temperaturen, ontwerpdrukken en zuurstofdichtheid”, vertelt Stef Roelofs, commercieel directeur bij Therminon B.V. “Onze composiet verdelers zijn gecertificeerd voor vloerverwarmingssystemen volgens temperatuurklasse 4 en een ontwerpdruk van 6 bar met een levensduur van 50 jaar.” Het Kiwa-certificaat onderstreept volgens hem de focus van Therminon B.V. op kwaliteit, betrouwbaarheid en een lange levensduur. “Wij zijn overtuigd dat de certificering onze klanten extra vertrouwen geeft bij het selecteren en toepassen van onze producten. Ook in relatie tot de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb).” 

Volgens het Kiwa LTV-CV productcertificaat hebben de composiet verdelers van Therminon B.V. een levensduur van 50 jaar, bij temperatuurklasse 4 en een ontwerpdruk van 6 bar.

Efficiënt proces van kwaliteitsborging

Het Kiwa LTV-CV certificaat werd in december 2023 aan Therminon B.V. overhandigd. Een goed moment, volgens Roelofs. “In januari 2024 is namelijk de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking getreden. Aannemers moeten voortaan in een ‘consumentendossier’ en een ‘dossier bevoegd gezag’ kunnen aantonen dat zij aan de regelgeving hebben voldaan. Bijvoorbeeld middels tekeningen, berekeningen, informatie over (aansluit)details en productcertificaten.” Het gebruik van gecertificeerde producten maakt het traject van kwaliteitsborging volgens hem aanzienlijk eenvoudiger en efficiënter, omdat de kwaliteit al door een onafhankelijke en geaccrediteerde derde partij is vastgesteld. “Omdat ook onze vloerverwarmingsbuis gecertificeerd is, voldoet ons complete systeem nu aantoonbaar aan de Kiwa-eisen. Daarmee bieden we zekerheid voor de installateur én eindgebruiker.”

Comfortabel en (energie)efficiënt verwarmen en koelen

Therminon B.V. is in 1984 opgericht als leverancier van vloerverwarmingssystemen en producent van stalen vloerverwarmingsverdelers. “In 2009 zijn we als eerste in Nederland gestart met de ontwikkeling en productie van composiet verdelers voor de utiliteits- en woningbouw. Hiermee kwamen we destijds als eerste tegemoet aan de snelgroeiende vraag naar lage temperatuur systemen”, vertelt Michiel Melis, commercieel manager bij Therminon B.V. “Een vraag die nog altijd erg actueel is. Met onze composiet verdelers kan zeer comfortabel en (energie)efficiënt verwarmd én gekoeld worden, zonder risico op condensvorming, corrosie en/of roest. Hiermee wordt een lange levensduur van de verdelers geborgd.”

Uitreiking van het Kiwa LTV-CV productcertificaat.

Pionier in de markt van composiet verdelers

In 2015 nam het College van Deskundigen Centrale Verwarming van Kiwa het initiatief voor een beoordelingsrichtlijn voor verdelers voor warm water en gekoeld water. De eerste versie van de K17701 werd in 2017 bindend verklaard maar (nog) niet door de markt opgepakt. “In 2020 is de beoordelingsrichtlijn herzien”, weet Melis. “Op dat moment heeft Therminon B.V. besloten om de certificering aan te vragen. Hiermee hebben we opnieuw een pioniersrol gepakt in de markt van composiet verdelers voor vloerverwarming.” 

De certificeringsprocedure omvatte een aantal complexe producttesten met lange looptijden, waardoor het totale traject circa drie jaar in beslag nam. In die drie jaar is bijvoorbeeld een NEN-EN-ISO 9080 analyse uitgevoerd om de duurzaamheid, temperatuur- en drukbestendigheid van het composiet materiaal te testen. “De NEN-EN-ISO 9080 analyse in het Kiwa-laboratorium duurt in totaal 10.000 uur, waarbij het materiaal wordt blootgesteld aan temperaturen tot 110°C”, vertelt Melis. “Maar ook aan drukken tot 50 Bar. Op deze manier wordt een levensduur gesimuleerd van 50 jaar.”

Een andere test, die bovendien nog nooit eerder was uitgevoerd, betrof de zuurstofdichtheid van de composiet verdelers. “Hier hebben we zelfs specifieke test- en bepalingsmethodes voor ontwikkeld”, vertelt Roelofs. “De resultaten van alle tests waren verbluffend en hebben geresulteerd in het behalen van de K17701 beoordelingsrichtlijn, waarvan het Kiwa LTV-CV productcertificaat het keurmerk is.”

Aandacht voor duurzaamheid en circulariteit

Volgens het Kiwa LTV-CV productcertificaat hebben de composiet verdelers van Therminon B.V. een levensduur van 50 jaar, bij temperatuurklasse 4 en een ontwerpdruk van 6 bar. Bovendien zijn zij 100% zuurstofdicht. “Levensduur is een belangrijke strategie op de R-ladder van circulariteit”, weet Roelofs. “Immers: wat niet kapot gaat, hoeft ook niet vervangen te worden. Na 50 jaar zijn onze composiet verdelers bovendien uitstekend recyclebaar.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.