Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Efficiëntie in optima forma
De bouw- en installatiewerkzaamheden werden gegund aan BINX Smartility, dat voor de veldcomponenten in de klimaatinstallaties de samenwerking zocht met Belimo Servomotoren B.V. (Beeld: BINX Smartility).

Efficiëntie in optima forma

​Slimme veldcomponenten verhogen comfort en energiezuinigheid in nieuwe UvA universiteitsbibliotheek 

In het centrum van Amsterdam opent in het eerste kwartaal van 2025 de nieuwe universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Op de geboortegrond van de UvA worden een monumentale kliniek en zusterhuis van het voormalige Binnengasthuisziekenhuis gerestaureerd, getransformeerd en door middel van een ingenieuze glazen atriumkap verbonden met een nieuwbouwdeel. Op deze manier ontstaat een bibliotheek met atrium van internationale allure, waar de academische gemeenschap kan ontmoeten, onderzoeken, studeren en werken. Het ontwerp van de universiteitsbibliotheek is gemaakt door MVSA Architects en Architectenbureau J. van Stigt. De bouw- en installatiewerkzaamheden werden gegund aan BINX Smartility, dat voor de veldcomponenten in de klimaatinstallaties de samenwerking zocht met Belimo Servomotoren B.V.

De relatie tussen Belimo en BINX Smartility gaat terug tot 2014, het jaar dat BINX Smartility werd opgericht. “In de afgelopen jaren hebben we hele mooie projecten mogen uitvoeren samen, waarin veelvuldig gebruik is gemaakt van onze slimme veldcomponenten”, vertelt Jeffrey Bellmann, Accountmanager Noord-Nederland bij Belimo. “En inmiddels worden we standaard als voorkeursleverancier meegenomen in de calculatie- en engineeringsfase.” Ook bij de UvA universiteitsbibliotheek was dit het geval.” Martin Koldenhof, Projectleider Meet- en Regeltechniek voor BINX Smartility: “De keuze voor Belimo is voor ons een logische, vanwege de goede kwaliteit producten. Bovendien staat de organisatie altijd klaar bij (technische) vraagstukken. In dit project hebben wij heel bewust gekozen om alle naregelingen uit te voeren op BACnet niveau. Belimo is één van de weinige fabrikanten die al haar corrigerende organen BACnet communicatief uitvoert. Een uitkomst, want hierdoor konden we alle componenten bij slechts één fabrikant/leverancier bestellen.”

De 6-Weg elektronische drukonafhankelijke regelkogelkranen (EPIV’s) worden met name toegepast op afgifte-/ruimteniveau en regelen de omschakeling tussen koud en warm water.

PreFIX prefab services

“In de voorbereidende fase hebben wij diverse oplossingen besproken, die mogelijk toegevoegde waarde konden bieden in de universiteitsbibliotheek”, vertelt Bellmann, die als voorbeeld de PreFIX prefab services van Belimo noemt. “Het belangrijkste doel van deze service is om montagetijden te verkorten, faalkosten te reduceren en de afhankelijkheid van schaars vakmanschap te verminderen. Dit leek in eerste instantie een uitkomst voor dit project. Maar omdat iedere ruimte afwijkende hart op hart maatvoeringen heeft voor de individuele klimaatregelingen, was voor dit project alleen maatwerk op locatie mogelijk.”

De nieuwe universiteitsbibliotheek kleur behoorlijk oranje.

Slimme veldcomponenten

Een belangrijke wens voor de UvA universiteitsbibliotheek was om (op afstand) inzage te krijgen in het gedrag van de installaties, zodat gestuurd kan worden op ruimtecomfort en energieverbruik en zodat voorspellend onderhoud mogelijk wordt. “Onze flow- en temperatuurgestuurde componenten dragen hier in belangrijke mate aan bij”, vertelt Bellmann, die samen met Koldenhof de geleverde producten verder toelicht. “Onze 6-Weg elektronische drukonafhankelijke regelkogelkranen (EPIV’s) worden met name toegepast op afgifte-/ruimteniveau en regelen de omschakeling tussen koud en warm water. Dit gebeurt volledig elektronisch. De EPIV’s meten, bewaken en regelen continu de ingestelde debieten (flow) van de inductie-units en vloerverwarmingssystemen, zodat een optimaal ruimtecomfort wordt geborgd.” Koldenhof: “In het monumentale zusterhuis en aan de buitenzijde van kliniek worden radiatoren geplaatst, om de koudeval van de ramen op te vangen. Deze radiatoren worden op flowbasis gemeten en gestuurd door een Belimo 2-Weg EPIV.” Bellmann: “Onze Energy Valve 4.0 regelkogenkranen hebben een vergelijkbare functie als de 6-Weg en 2-Weg EPIV’s, maar worden met name toegepast in de primaire installatie. Hier worden naast de flow namelijk ook de aanvoer- en retourtemperaturen gemeten, waardoor ook het energieverbruik inzichtelijk gemaakt en geoptimaliseerd kan worden. Bovendien kan BINX Smartility de installaties op Delta T niveau monitoren en bewaken.”

In de primaire installatie en in het kanalenwerk worden Belimo sensoren geplaatst voor bijvoorbeeld temperatuurmeting, drukmeting en vorstbewaking. “Ook monteert BINX Smartility op diverse plekken Belimo zoneventielen”, vertelt Bellmann. Maar de betrokkenheid van Belimo gaat nog verder. “Waar de luchtbehandelingskasten worden voorzien van Belimo luchtklepaandrijvingen, passen ook de leveranciers van de VAV-boxen, inductie-units en de primaire warmtepompinstallatie Belimo veldcomponenten toe. Daarmee kleurt de nieuwe universiteitsbibliotheek behoorlijk oranje.” De grote leveringen worden steeds verzameld op een hub, waarna zij met een boot naar de universiteitsbibliotheek worden vervoerd.  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Universiteit van Amsterdam
  • Architect MVSA Architects en Architectenbureau J. van Stigt
  • Bouw en installaties BINX Smartility
  • Veldcomponenten Belimo Servomotoren B.V.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.