Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Op weg naar een duurzame en circulaire verlichtingsmarkt’

‘Op weg naar een duurzame en circulaire verlichtingsmarkt’

Verlichtingsproducent loopt voor de troepen uit

De ontwikkeling van duurzame en milieuvriendelijke verlichtingsoplossingen die bijdragen aan onze gezondheid, welzijn en productiviteit. Verlichtingsproducent LEDVANCE heeft een duidelijke ambitie, missie én commitment, waar iedere dag bewust en bevlogen invulling aan wordt gegeven.

Bij een upgrade van de verlichting kunnen de armatuurbehuizing, bedrading en eventuele lichtmanagementinstallatie behouden blijven. Alleen de LED-tubes hoeven vervangen te worden.

‘We advance light’. LEDVANCE heeft meer dan 100 jaar ervaring in de productie en levering van algemene verlichting voor verlichtingsprofessionals en eindgebruikers. Met een breed en geavanceerd assortiment LED-lampen, gestandaardiseerde LED-armaturen, intelligente en connected (Smart Home en Smart Building) oplossingen en traditionele lichtbronnen wordt in elke marktvraag voorzien, vertelt Derek McMillan, CEO van LEDVANCE Benelux. “Met kantoren in 51 landen, zakelijke activiteiten in meer dan 140 landen en ruim 2.500 medewerkers beschikken wij over een uitstekende wereldwijde markttoegang, gebaseerd op betrouwbare, langdurige klantrelaties en een krachtig distributienetwerk. Onze ambitie is om de rol van licht in een verbonden wereld te herdefiniëren. Maar ook om veiligheid, energie-efficiëntie, duurzaamheid en circulariteit naar een steeds hoger niveau te tillen. Zowel op economisch, maatschappelijk als milieutechnisch vlak en van product tot verpakking en logistiek.”

Aanzienlijke energiebesparing

LED-lampen zijn ruim 80 procent zuiniger dan bijvoorbeeld gloeilampen en halogeenlampen, waardoor gebruikers flink kunnen besparen op hun energierekening. Wie kiest voor de LED-oplossingen van LEDVANCE echter, kan nog veel meer efficiëntie behalen. “Ons productportfolio gaat verder dan enkel volledige armaturen of lichtbronnen”, benadrukt McMillan. “We leveren ook bijbehorende componenten, sensoren en besturingen, zodat op elk moment van de dag het juiste licht geleverd kan worden. En ook UV-C luchtzuivering behoort tot onze mogelijkheden. Dankzij onze Human Centred Lighting (HCL) oplossingen voor plafond, wand, vloer én monitor worden het bioritme, de gezondheid en het welzijn van bijvoorbeeld medewerkers flink verbeterd. Hierdoor verbeteren concentratie en productiviteit, waardoor een investering in HCL zich al snel terugverdient.”

Mogelijkheden voor predictive maintenance

Door de LED-producten van LEDVANCE te koppelen aan intelligente daglicht- en bewegingssensoren, wordt voorkomen dat verlichting onnodig blijft branden. Ook dit levert een forse energiebesparing op, aldus Jan-Pieter Heimgartner, Technical Customer Support & After Sales Benelux bij LEDVANCE. “Bovendien wordt predictive maintenance mogelijk. Technische diensten kunnen exact zien wanneer de efficiëntie van bepaalde armaturen onder een vastgesteld niveau komt en hier vraaggestuurd op anticiperen.”

Vanaf maart 2023 is de productie van compact fluorescentielampen verboden en vanaf augustus mogen geen T8 en T5 fluorescentiebuizen meer in de markt worden gebracht. De komende jaren zullen al deze lichtbronnen vervangen moeten worden door een LED-alternatief.

Van wegwerp naar hergebruik

Naast energiebesparing en predictive maintenance heeft duurzaamheid voor LEDVANCE ook betrekking op de nieuwe Single Lighting Regulation (SLR) verordening. “De SLR schrijft bijvoorbeeld voor dat de kwaliteit van armaturen en lichtbronnen verbeterd moet worden”, aldus McMillan. “Om de CO2- en energiedoelstellingen te halen, moeten we veranderen van een wegwerpmaatschappij naar een hergebruikmaatschappij.” Heimgartner: “Dit betekent onder meer dat álle componenten van een verlichtingsarmatuur straks eenvoudig en met standaard gereedschap gedemonteerd en vervangen moeten kunnen worden. Van lichtbronnen tot kappen, LED-modules en drivers. Dit heeft niet alleen gevolgen voor onze materiaalkeuzes, maar ook voor de opbouw van onze producten én voor onze voorraden. Immers moeten we ook langdurig reserveonderdelen kunnen leveren. Met ons EVERLOOP portfolio spelen we daar nu al op in.”

De IndiviLED is het eerste EVERLOOP armatuur in het LEDVANCE assortiment, vertelt Heimgartner. “Dit robuuste en high-end armatuur beschikt over een hoogkwalitatieve behuizing en is volledig modulair ontworpen. In de toekomst kunnen eenvoudig nieuwe sensoren en andere componenten worden ingebouwd. En ook vervanging van de LED-modules en drivers is mogelijk, waardoor de levensduur van elk armatuur gelijk is aan het gebouw waarin zij gemonteerd worden.” McMillan: “Dankzij onze gepatenteerde SCALE ontwerptaal is IndividiLED uitstekend pendelbaar en connecteerbaar, waardoor een ruim toepassingsbereik wordt geborgd.” De nieuwe IndiviLED is vanaf september leverbaar.

Eenvoudige LEDificatie van T8 en T5 fluorescentie-armaturen

Een belangrijk topic in de circulaire economie is ook de lampbanning, aldus McMillan. “Vanaf maart 2023 is de productie van compact fluorescentielampen verboden en vanaf augustus mogen geen T8 en T5 fluorescentiebuizen meer in de markt worden gebracht. De komende jaren zullen al deze lichtbronnen vervangen moeten worden door een LED-alternatief. De meeste verlichtingsproducenten bieden hier een-op-een vervangingen voor aan, in de vorm van LED-tubes of LED-armaturen. LEDVANCE gaat hierin een stap verder met de ontwikkeling van een LED-tube met externe driver, waarbij de bestaande armatuur wordt gehandhaafd. Ook hebben we een innovatieve T5 LINEAR MAGNETIC BATTEN armatuur-insert ontwikkeld, die in de oorspronkelijke metalen armatuurbehuizing van de T8 en T5 fluorescentie-armaturen geïnstalleerd en via een gereedschapsloze bedradingsbox aangesloten kan worden.” Heimgartner: “Groot voordeel van deze oplossing is dat het binnenwerk van de oorspronkelijke armatuur grotendeels onaangeroerd blijft. Bovendien blijven de look & feel van het plafond in tact.”

In navolging van de verduurzaming van de producten zelf, heeft LEDVANCE ook oog voor hun verpakkingen. “De afgelopen jaren hebben wij onze gebleekte kartonnen verpakkingen al vervangen door 80% gerecycled karton”, vertelt McMillan. “Alle verpakkingen zijn volledig plasticvrij en 100% recyclebaar. Zelfs de inkt en kleurstoffen in onze etiketten zijn zorgvuldig geselecteerd.” Bovengenoemde inspanningen hebben onder meer geleid tot een Ecovadis Silver rating. “Onze ambitie is om eind 2024 over een Gold status te beschikken. Om dit mogelijk te maken, kijken we actief en samen met de keten naar hoe we onze productie, verpakkingsstromen, wagenpark én transporten nog efficiënter kunnen inrichten.” Wordt ongetwijfeld vervolgd…   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.