Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Frisse lucht in parkeergarages
In parkeergarages wordt koolmonoxide afgevoerd met stuw- en afvoerventilatoren.

Frisse lucht in parkeergarages

Stuwventilatoren voor het afvoeren van koolmonoxide

Systemair is een toonaangevende wereldwijde leverancier van ventilatie-, verwarmings- en koelingsproducten en -systemen van hoge kwaliteit. Een nichetak van het bedrijf is ventilatie voor parkeergarages. Die vragen namelijk om een specialistische aanpak. Systemair heeft deze specialistische kennis in huis en biedt daarmee een compleet pakket, waarbij er geen los product wordt geleverd, maar een totaal werkend systeem. “Het gaat erom dat we onze opdrachtgevers ontzorgen”, aldus Niels de Harder, specialist op het gebied van parkeergarages bij Systemair.

Bij het ventileren van een parkeergarage komt meer kijken dan bij een woning of kantoor, omdat men te maken heeft met een beveiligingssysteem. De koolmonoxide die auto’s uitstoten, moet op de juiste manier worden afgevoerd. Dit gebeurt door middel van stuwventilatoren en afvoerventilatoren. De stuwventilatoren zijn specifiek voor parkeergarages en ondergrondse garages. De Systemair stuwventilatoren worden toegepast voor dagelijks bedrijf (koolmonoxide) en ook voor rook-/warmteafvoer in geval van brand.

De ventilatoren hebben een eigen 230 Volt voeding en zijn eenvoudig te installeren.

Project uitgelicht

Onlangs werd een tweelaagse parkeergarage opgeleverd onder een appartementengebouw in het Westerpark in Amsterdam. Daar werden twee type stuwventilatoren geplaatst van het type IV 50 en IV smart, in opdracht van Homij. De Harder: “Het gaat om een garage van 9.500 m2 en circa 300 parkeerplaatsen. Via de inrit komt er frisse lucht naar binnen. Die wordt door ventilatoren met EC-motoren verder naar binnen getrokken en vermengd met de aanwezige lucht. De ventilatie wordt in drie trappen geregeld, afhankelijk van het koolmonoxidegehalte in de garage. Deze wordt gemeten door sensoren. Bij een verhoogde meting gaat de ventilatie dus harder draaien. De lucht wordt vervolgens naar een afvoerpunt geleid. Daar wordt door twee axiaalventilatoren (type AXC) 53.000 m3 lucht per fan afgevoerd.”

Omdat de garage in Amsterdam voorzien is van sprinklers, hoefde er geen rekening gehouden te worden met rook-/warmteafvoer. De gehanteerde EC-ventilatoren zijn energiezuinig en eenvoudig te installeren. De Harder: “Ze hebben elk een eigen 230 Volt voeding. Vanuit de regelkast gaat er een twee-aderige kabel naartoe om ze te regelen.”

Vanuit de regelkast gaat er een twee-aderige kabel naar de ventilatoren toe om ze te regelen.

Onderhoud

Behalve de levering en montage van parkeergarageventilatoren, biedt Systemair ook onderhoudscontracten aan. De ventilatoren worden dan elk jaar beoordeeld en gereinigd en de sensoren gekalibreerd. De Harder: “Daar hebben we een serviceafdeling voor. In de toekomst krijgen de type IV ventilatoren een eigen Modbus. Door middel van online monitoring kan dan de status gecontroleerd worden . Je kunt dan precies zien hoeveel toeren de ventilator draait en of er een storing is.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.