Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Wonen, werken en leren in een veilige,huiselijke en gezonde omgeving
Rik Eeftink, Projectleider bij Inno-Air BV op de technische zolder van één van de gebouwen.

Wonen, werken en leren in een veilige,huiselijke en gezonde omgeving

Ventilatie-installatie zorgt voor gezonde binnenlucht in woongebouwen Pluryn

​Op terrein Valkenheide in Maarsbergen legt Pluryn de laatste hand aan een nieuwe behandelvoorziening voor hoogspecialistische intensieve jeugdzorg. De nieuwbouw vervangt de JeugdzorgPlus-locatie Lindenhorst in Zeist en biedt tevens ruimte aan de kleinschalige meisjesgroep Athena, die nu nog in een noodgebouw op het terrein gevestigd is. De oplevering staat gepland voor eind juni 2023. Dankzij de nieuwbouw ontstaat een compleet specialistisch centrum. De samenwerking met de reeds bestaande locatie voor open jeugdzorg en het klinisch centrum maakt op- en afschalen van zorg eenvoudiger. Ook is samenwerking mogelijk met aanvullende behandelingen als traumatherapie, vaktherapie en systeemtherapie en met de school voor speciaal onderwijs: De Sprong.

Op terrein Valkenheide in Maarsbergen legt Pluryn de laatste hand aan een nieuwe behandelvoorziening voor hoogspecialistische intensieve jeugdzorg.

De plannen voor de nieuwbouw in Maarsbergen zijn gebaseerd op het actieplan ‘De best passende zorg voor kwetsbare jongeren’. Belangrijkste kenmerk is dat de hulp aan jongeren in een huiselijke maar beschermde en veilige omgeving plaatsvindt. In totaal worden vijf woongebouwen gerealiseerd, waarin jongeren de beschikking krijgen over een eigen, ruime studio met douche en toilet. Bovendien wordt in elk woongebouw een gezamenlijke woonkamer ingericht. In opdracht van aannemer BINX Smartility verzorgt Inno-Air BV de ventilatie-installatie in de vijf woongebouwen. Van luchtkanalen tot brandkleppen, ventielen en roosters, zodat een stabiele, aangename en gezonde binnenluchtkwaliteit wordt geborgd.

Opbouw van de ventilatie-installatie

Alle woongebouwen krijgen een eigen luchtbehandelingskast. “Voor de luchttoevoer en luchtafvoer in de leefruimtes leggen wij een uitgebreid netwerk van thermisch verzinkte luchtkanalen aan”, vertelt Rik Eeftink, Projectleider bij Inno-Air BV. “De plafonds van de natte ruimtes, zoals douches en toiletten, worden door ons voorzien van EFF-160-SW luchtafvoerventielen van Systemair. In de slaapgedeeltes komen bovendien ronde TFF-125-SW luchttoevoerventielen. Boven in de technische ruimte wordt alle verse buitenlucht aangezogen en gebruikte binnenlucht afgevoerd. Een warmtewisselaar in de luchtbehandelingskast staat straks garant voor een efficiënte energie-uitwisseling, zodat geen warmte verloren gaat.” In navolging van de ronde EFF-160-SW en TFF-125-SW ventielen levert Systemair ook rechthoekige aluminium NOVA-A buitenroosters van 400×200 mm voor de luchttoevoer en luchtafvoer in de woonkamers. Tot slot worden diverse overstroomroosters inclusief brandwerende smeltroosters geleverd.

Boven in de technische ruimte wordt alle verse buitenlucht aangezogen en gebruikte binnenlucht afgevoerd.

Passieve brandbeveiliging

Alle ventielen en roosters worden just-in-time door Systemair geleverd. Ditzelfde geldt voor de brandkleppen. “De vloeren van de technische ruimtes doen van meet af aan dienst als brandscheiding”, vertelt Eeftink. “In de engineeringsfase zijn ook de overige steenachtige verdiepingsvloeren als brandscheiding aangemerkt. Op de plekken waar onze luchtkanalen door deze vloeren gaan, zijn F-R60-200-B230T en FDS-3G-400×200-B230T brandkleppen van Systemair aangebracht.” De brandkleppen doen dienst als passieve brandbeveiliging, vertelt Hans Honings, Accountmanager Industrial department bij Systemair. “Zodra de omgevingstemperatuur oploopt tot 72°C of als er rookvorming optreedt, sluiten de brandkleppen zich automatisch, door sturing vanuit de brandmeldinstallatie (BMI). Hierdoor worden de luchtstromen in het pand direct onderbroken en wordt voorkomen dat giftige gassen, rook en vuur zich kunnen verspreiden naar de boven- of onderliggende etages. Omdat de luchtkanalen richting de luchtbehandelingskast steeds groter worden, hebben we ook verschillende diameters brandkleppen geleverd.”

Alle ventielen en roosters worden just-in-time door Systemair geleverd. Ditzelfde geldt voor de brandkleppen.

Inno-Air BV en Systemair werken regelmatig samen in projecten. “Voor de nieuwbouw in Maarsbergen stond Systemair al voorgeschreven in het bestek”, vertelt Eeftink. “Maar ook in andere gevallen werken wij graag met deze producent en leverancier samen. Systemair kijkt en denkt namelijk actief mee op projectniveau en vragen worden snel beantwoord. Bovendien is de kwaliteit van de producten uitstekend, waardoor we binnen afzienbare tijd een scherpe en goede offerte konden aanbieden.” 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Zorgkoepel Pluryn
  • Architect AG NOVA Architecten
  • Aannemer BINX Smartility
  • Luchtkanalen Inno-Air BV
  • Brandkleppen en roosters Systemair

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.