Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Technisch hoogstandje voor Scala College
Gebruikers kunnen de temperatuur zelf aanpassen, de verlichting dimmen en de zonwering aansturen.

Technisch hoogstandje voor Scala College

Het Scala College in Alphen aan den Rijn kreeg een gloednieuw gebouw dat sinds oktober onderdak biedt aan de bovenbouw voor vmbo en havo. Het voldoet aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) en de strengste ventilatie-eisen. Homij Vianen verzorgde er de volledige E-, W- en regeltechnische installatie.

De nieuwbouw beslaat zo’n 10.000 m2, waarvan de helft bestaat uit het schoolgedeelte en de andere helft uit een hoogwaardige sporthal. Een deel van het bestaande gebouw (2.000 m2) werd gestript en opnieuw ingericht. Het resultaat is een veelzijdige school met theorie- en praktijklokalen, waaronder een laboratoriumruimte, kappersstoelen en een leskeuken.

Het werk voor Homij bestond uit een divers pakket met veel duurzaamheidsmaatregelen.

Prima klimaat

Ook het werk voor Homij bestond uit een divers pakket met veel duurzaamheidsmaatregelen: zonnepanelen, drie elektrische warmtepompen, vier luchtbehandelingskasten, klimaatoptimalisatie en in elk lokaal een slimme display die de temperatuur, CO2 en aanwezigheid meet. Sven Jakobsen, projectleider bij Homij Vianen, vertelt: “Het is een modulair systeem, dus elke ruimte heeft zijn eigen regeling. Gebruikers kunnen de temperatuur zelf aanpassen, de verlichting dimmen en de zonwering aansturen. De leerkrachten zijn dus baas over hun eigen lokaal.”

Prefab sanitair

Volgens Jakobsen zijn het tegenwoordig niet meer de duurzaamheidseisen die een project uitdagend maken. Duurzaamheid is standaard geworden. “Ik kijk niet meer raar op van zonnepanelen of warmtepompen. We verwarmen en ventileren naar behoefte, dat zijn manieren om een gebouw optimaal te verduurzamen. Voor ons is dat normaal geworden.” Voor het sanitair besloot de installateur om een nieuwe methodiek aan te gaan. Alles werd volledig prefab aangeleverd. Zelfs de kranen werden vooraf op de wasbakken gemonteerd en de brillen op de toiletten. Alles werd verpakkingsloos geleverd. “De scheelde veel handelingen op locatie. Deze manier van werken is zo goed bevallen, dat we dit bij volgende projecten ook gaan doen”, aldus Jakobsen. Hij is tevreden over het opgeleverde gebouw en de samenwerking die ontstond tijdens de werkzaamheden: “Het is een technisch hoogstandje geworden, zeer geslaagd. Dit toont aan hoe belangrijk het is om goed samen te werken. Zeker in de huidige, moeilijke tijd.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Stichting Scala College & Coenecoop College
  • Hoofdaannemer Du Prie Bouw & Ontwikkeling
  • Totaalinstallateur Homij
  • Bouwperiode 2021 – 2023

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.