Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hoe gezond is de lucht in jouw gebouw?
Dorien Terpstra Bestuurslid en vice voorzitter van Binnenklimaat Nederland en Chief Commercial Officer EMEA bij Zehnder Group.

Hoe gezond is de lucht in jouw gebouw?

Als je praat over gezond eten en drinken, dan kan iedereen zich daar wel wat bij voorstellen. Het is moeilijker om lucht in verband te brengen met gezondheid. Dat een goede ventilatie van belang is op scholen, weten we inmiddels wel. Ook tijdens de pandemie was er meer aandacht voor. Maar dat een goed binnenklimaat in onze woningen ook een enorme invloed heeft op onze slaap en concentratie, dat beseffen mensen vaak niet.

Actie ondernemen

De impact op de gezondheid is groot en daarom moet deze informatie op de voorgrond blijven. Om dit te stimuleren, heeft Binnenklimaat Nederland twee platforms opgericht: Platform Gezond Binnen (www.gezondbinnen.nl) is gericht op consumenten en Platform Binnenklimaattechniek (www.binnenklimaattechniek.nl) is gericht op professionals. Op Platform Gezond Binnen krijgen consumenten meer informatie over het belang van een goed binnenklimaat, hoe de luchtkwaliteit gemeten kan worden en hoe ze actie kunnen ondernemen. De informatie is onafhankelijk getoetst. Daarvoor werken we in het platform samen met de branche, maar ook met verzekeringsmaatschappijen en diverse bedrijven die dicht bij de consument staan.

Tools en opleidingen voor professionals

Mensen willen goed geïsoleerde en duurzame gebouwen, maar die moeten dan ook extra goed geventileerd worden. Voor een installateur is het van belang om alle handelingen snel en effectief uit te kunnen voeren. Dit kan, wanneer hij op de hoogte is van de laatste technieken en wanneer fabrikanten meedenken. Platform Binnenklimaattechniek biedt tools voor professionals, zoals de klimaatinstallatiecheck. Installateurs vinden hier richtlijnen voor woningbouw, scholen, zorginstellingen en kantoren met daarbij de bronvermeldingen. Alle tools zijn gratis beschikbaar. Het belangrijkste onderdeel zijn de opleidingen. Bij het Vakcentrum vinden klimaattechnici een grote diversiteit aan cursussen. Deze worden aangeboden in samenwerking met diverse onderwijspartners. Het lesmateriaal wordt samengesteld door onafhankelijke partijen, zodat je niet je eigen vlees aan het keuren bent.

Binnenklimaat meten en verbeteren

Het is enorm belangrijk om het bewustzijn op dit gebied van consumenten en technici te vergroten. Voor je het weet, heb je een geweldig geïsoleerd pand, maar hoofdpijn door een slechte ventilatie. We merken dat de vragen aan de installateur in de loop der jaren complexer zijn geworden. Om meer inzicht te bieden in het binnenklimaat van gebouwen, hebben we het Binnenklimaat Label in het leven geroepen. De eerste van dit jaar werd tijdens VSK+E 2024 uitgereikt aan Jaarbeurs Utrecht. Zij kreeg een label B. Zo weet je als gebouwbeheerder, maar ook als installateur waar je staat en hoe je het gebouw kunt verbeteren. Hiervoor werken we samen met technologiepartners die het binnenklimaat monitoren. Op deze manier brengen we het binnenklimaat en het bewustzijn samen met de gehele branche tot een hoger niveau.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.