Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Unieke objectbrandbeveiliging voor bedrijfscontinuïteit

Unieke objectbrandbeveiliging voor bedrijfscontinuïteit

Sinds enige tijd is er een uniek brandbeveiligingssysteem op de markt waarmee bedrijfskritische processen aan de bron beveiligd kunnen worden. Hoewel gebaseerd op de ruimtevaartechnologie is het eenvoudig te installeren.

Wereldwijd maken bedrijven gebruik van IT om bedrijfsprocessen en productie mogelijk te maken. In Nederland staat bij 90 procent van de bedrijven een lokale server. Daarnaast zijn er telefoon- en elektriciteitscentrales en systemen die productielijnen of complete fabrieken aansturen. Allemaal regelapparatuur die essentieel is voor de voortgang van de bedrijfsvoering van een onderneming/organisatie. Deze bedrijfskritische apparatuur bevindt zich in kasten waarin regelmatig koeling geïntegreerd is.

Out of business

“Maar hoe veilig is deze bedrijfskritische hardware als er brand uitbreekt?”, zegt Edwin Verver, commercieel directeur bij Exxfire. “Helaas wordt daar bij een risicoanalyse van de bedrijfscontinuïteit in het kader van brandbeveiliging nog te weinig rekening mee gehouden. Bij brandpreventie en -onderdrukking wordt vooral gekeken naar de veiligheid van mens en gebouw. Dit betekent dat er brandbeveiligingsapparatuur aanwezig moet zijn om de mensen en het pand te beschermen.” Maar wanneer die veilig zijn en je bedrijf out of business is omdat schade is ontstaan aan de bedrijfskritische onderdelen, de productie stilligt en/of gegevens verloren zijn gegaan, wat gebeurt er dan? Uit onderzoek is gebleken dat bedrijven na brandincidenten ernstige verliezen leden of zelfs bankroet gingen.

EXXFIRE Artikel Installatie Bouw vakblad Nederland

Hoe kun je deze risico’s nu verminderen? Exxfire uit Noordwijk heeft een oplossing gevonden: EXXFIRE™ geïntegreerde branddetectie en -blussystemen. Verver: “Je gaat eerst bij bedrijven kijken naar de plaatsen waar het brand­risico het grootst is. Vaak is dit in de – meestal gesloten – kasten waarin zich alle stroomverdeling, regel- of stuurapparatuur, data en/of kennis en de administratie bevinden. Hierop kan  EXXFIRE™ branddetectie en -blussing worden toegepast. Bij brand in zo’n kast kan dan direct geblust worden zonder dat er schade ontstaat. Ons systeem is gebaseerd op blussen met drukloos opgeslagen stikstof en is uniek in de wereld. De gebruikelijke hogedruksystemen kunnen lekken en hebben speciale behandeling en onderhoud nodig, ons concept niet.”

Werken met ruimtevaarttechnologie

EXXFIRE™ werkt op basis van de gepatenteerde koelgasgenerator-technologie die door European Space Agency (ESA) samen met TNO voor de ruimtevaart is ontwikkeld. Verver: “Het is hier bedoeld voor gesloten kasten. Ons product detecteert brand al in een heel vroeg stadium. De rookdetectie schakelt de generator in die de stikstof maakt. Door dit in een afgesloten ruimte te blazen, verdwijnt de zuurstof en zodra zuurstof onder de 14 procent komt, is brand niet meer mogelijk. De koelgasgeneratoren zijn gevuld met stikstof in vaste vorm dat drukloos wordt opgeslagen. Bij brand wordt dit gasvormig vrijgegeven om de zuurstof te verdrijven. Stikstof laat geen residu achter en is daarom veilig en zonder gevolgschade te gebruiken. Een unieke oplossing.”

EXXFIRE Artikel Installatie Bouw vakblad Nederland

De koelgasgeneratoren zijn gevuld met stikstof in vaste vorm dat drukloos wordt opgeslagen. Bij brand wordt dit gasvormig vrijgegeven om de zuurstof te verdrijven.

 

Het systeem bevat drie optische sensoren die zo gevoelig zijn dat ze rook al detecteren lang voordat er brand uitbreekt. Zodra twee van de drie sensoren rookdeeltjes bespeuren, wordt het pre-alarm geactiveerd, dat op een brandmeldcentrale kan worden aangesloten met een potentiaal vrij contact. Als in de tussentijd niet ingegrepen wordt, zal met blussen begonnen worden. Door een chemische reactie in de koelgasgenerator komt de stikstof in 15 tot 20 seconden op kamertemperatuur en op lage druk vrij waardoor verdere schade aan bedrijfskritische apparatuur wordt voorkomen.

Drie typen

Uiteindelijk gaat het om het beschermen van kleine gesloten volumes. Daarvoor zijn de typen 750, 1500 en 2250 ontwikkeld. De aantallen staan voor het volume in aantal liters stikstof. Zo beschikt type 750 over 1 generator die 750 liter stikstof produceert, de 1500 heeft 2 generatoren die 1500 liter stikstof produceren en type 2250 heeft 3 generatoren die 2250 liter stikstof voortbrengen. De hoeveelheid stikstof bepaalt hoeveel volume ermee beveiligd kan worden. Zo beschermt de 750 liter 1,2 m³ aan volume, de 1500 liter 2,4 m³ en de 2250 liter 3,6 m³ bij Higher Hazard Class A (hoogenergetische of elektrische) brandtypen.

Voordelen

Verver: “Maar er zijn meer voordelen, vooral voor de installatiebranche. Niet alleen beschermt ons product systemen tegen brand zonder de hardware te beschadigen, het is eveneens plug-and-play, betrouwbaar en schoon. En 30 procent kleiner dan conventionele systemen, het bevat de nieuwste branddetectiemogelijkheden en is onderhoudsarm.” Vergeleken met andere (hogedruk) brandbestrijdingssystemen heeft EXXFIRE™ alleen onderhoud nodig op het detectiegedeelte zoals de rookmelders. Dit levert op lange termijn een aanzienlijk kostenvoordeel op en kan dus makkelijk mee verkocht worden in een branddetectie- of ontruimingsalarmproject.

EXXFIRE Artikel Installatie Bouw vakblad Nederland

Makkelijk installeren

Een ander voordeel is de eenvoudige installatie waarvoor geen echte gasbluskennis en -ervaring nodig zijn. Als bij een klant alle kritische kasten geïnventariseerd zijn, zijn ze gemakkelijk te beveiligen. Dit kan heel eenvoudig door het volume van zo’n kast te berekenen, dus lengte, breedte en hoogte. En dan te bepalen in hoeverre de kast gasdicht is. Zijn er niet teveel roosters, of ventilatoren die afgezet kunnen worden, dan is de toepassing van EXXFIRE™ prima mogelijk. “Dus ook voor installateurs is het prettig werken met dit systeem. Bij twijfel over de toepasbaarheid kan de Exxfire-helpdesk ondersteuning bieden. Omdat EXXFIRE™ volledig drukloos is, is het makkelijk te vervoeren en te gebruiken. Voorheen bestonden er alleen hogedruksystemen die speciale expertise vereisten of systemen met vervelende bijwerkingen zoals corrosie na blussing. Dat is hier niet zo. Kortom, een meerwaarde voor alle partijen”, aldus Verver. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.