Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
75% meer winkeloppervlak, hetzelfde vermogen 
De klimaatinstallaties van Bakker Klimaat en LG Air Solution/Centercon combineren een luxe uitstraling met een hoog comfort, lage energiekosten en minimaal onderhoud.

75% meer winkeloppervlak, hetzelfde vermogen 

Dirk de Wit Mode heeft tussen oktober 2022 en september 2023 haar winkelpand in Bovenkarspel uitgebreid van 2.000 tot maar liefst 3.500 m2. Daarmee is de winkel nu de grootste modewinkel van Noord-Holland. Naast een kelder zijn drie verdiepingen gebouwd voor damesmode, herenmode, herenschoenen en een restaurant voor overheerlijke lunches. Gelijktijdig met de uitbreiding heeft ook de bestaande bouw een make-over gekregen, waarbij een ruimere opzet, sfeer en beleving centraal stonden. De klimaatinstallaties van Bakker Klimaat en LG Air Solution/Centercon leveren hier een belangrijke bijdrage aan en combineren een luxe uitstraling met een hoog comfort, lage energiekosten en minimaal onderhoud. 

Bakker Klimaat verzorgt al meer dan 10 jaar het onderhoud aan de klimaatsystemen van Dirk de Wit Mode. Toen de uitbreiding zich aandeed, werd de installateur uit Zwaagdijk bovendien uitgenodigd om een aanbieding voor de klimaatinstallaties en het loodgieterswerk te maken. “De VRF-installaties in de bestaande bouw waren circa 12 jaar oud”, vertelt Pim Bakker, Mede-eigenaar van Bakker Klimaat. “Uitbreiding op dit systeem was niet mogelijk. Bovendien was de bestaande installatie niet toereikend voor de nieuwe situatie. Daarom is besloten om één nieuw, compleet en efficiënt klimaatsysteem voor Dirk de Wit Mode te ontwerpen.” Gekozen werd voor VRF-units in combinatie met Round Flow cassettes van LG, die een perfecte klimaatregeling op verdiepingsniveau garanderen.

Dankzij een uitblaaspatroon van 360° en flexibel instelbare luchtsnelheden en luchthoeveelheden ontstaat op elke verdieping een optimale luchtverdeling, zonder ‘dode hoeken’.

VRF-units en Round Flow cassettes

Voor de nieuwe situatie werden aanvankelijk kanaalunits met airsocks voorgeschreven, maar op advies van Bakker Klimaat en Centercon is hiervan afgeweken. “De Round Flow cassettes pasten qua vormgeving namelijk veel beter in het interieur”, vertelt Mike Bakker, Directeur-eigenaar bij Bakker Klimaat. “Bovendien zorgen zij voor een perfecte luchtverdeling.” Daarnaast staan de 360° Round Flow cassettes garant voor een hoog comfort, lage energiekosten en minimaal onderhoud, vertelt Martijn ter Braak, Sr. Key Accountmanager bij Centercon. “Dankzij een uitblaaspatroon van 360° en flexibel instelbare luchtsnelheden en luchthoeveelheden ontstaat op elke verdieping een optimale luchtverdeling, zonder ‘dode hoeken’. Winkelpersoneel én klanten ervaren geen hinder van tocht. Ook is geen systeemplafond nodig om de units te installeren.” Ten opzichte van standaard cassettemodellen is tot 50% energiebesparing mogelijk. “Deze voordelen hebben zowel de adviseur, de interieurarchitect als Dirk de Wit Mode overtuigd.”

In totaal zijn 17 Round Flow cassettes geleverd, die gevoed worden door 4 VRF-units.

Gelijktijdig verwarmen en koelen

In totaal zijn 17 Round Flow cassettes geleverd, die gevoed worden door 4 VRF-units. “Gekozen is voor ons LG Multi V 3-pijpssysteem, dat slim gebruik maakt van energie-uitwisseling en waarmee gelijktijdig verwarmd en gekoeld kan worden”, vertelt Martijn ter Braak. Pim Bakker: “Mede hierdoor is het vermogen voor verwarming en koeling bijna gelijk gebleven, terwijl het winkeloppervlak met maar liefst 75% is vergroot.”

De HR VRF-units op de bovenste verdieping zijn gekoppeld. Zo ontstaan in totaal 3 systemen, met een opgesteld vermogen van circa 200 kW koel- en verwarmingsvermogen. “Voor de begane grond leverden wij 7 Round Flow cassettes, terwijl in de kelder 2 vloermodellen zonder omkasting zijn geïnstalleerd. De entree is bovendien voorzien van twee luchtgordijnen.” Een tweede VRF-unit voedt 7 Round Flow cassettes op de eerste verdieping, terwijl de derde VRF-unit energie levert voor 3 Round Flow cassettes, 2 4-weg cassettes, 2 wandunits en een grote kanaalunit van 28 kW ten behoeve van het restaurant.

One-stop-shop

Centercon en Bakker Klimaat kunnen terugvallen op een jarenlange goede relatie. “De accountmanagers staan ons altijd bij met technische adviezen”, vertelt Mike Bakker. “Bovendien is onze ervaring met de LG-producten uitstekend. Grootste uitdaging in dit project was om de Round Flow cassettes goed in te passen tussen de vele verlichtingsrails, interieurstukken en sprinklerinstallaties, maar ook hierin heeft Centercon ondersteund. Bijvoorbeeld met een stukje technisch ontwerp en diverse leidingschema’s.” Martijn ter Braak: “Wij hebben van tevoren de LATS HVAC-tekeningen gemaakt, waarin bijvoorbeeld staat welke leidingdiameters aangesloten moeten worden en hoeveel koudemiddel moet worden toegevoegd. Hiermee hebben wij de installateur in de werkvoorbereiding ontzorgd. Bovendien kon Bakker Klimaat profiteren van een one-stop-shop voor LG-apparatuur en componenten. Net voor de oplevering hebben we gezamenlijk de inbedrijfstelling verzorgd.”

Monitoring op afstand

De komende jaren blijft Bakker Klimaat verantwoordelijk voor het onderhoud van de klimaatsystemen bij Dirk de Wit Mode. “We kunnen de systemen op afstand volgen, waardoor we mogelijke storingen voor kunnen blijven en tijdig onderhoud en service kunnen inplannen”, aldus Mike Bakker. “Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de filters, want in een winkel komt behoorlijk wat stof vrij. Hierdoor kunnen winkelpersoneel én klanten zo lang mogelijk van een fijn binnenklimaat genieten.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.