Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Frisse lucht in de klas

Frisse lucht in de klas

Unieke combinatie van centrale en decentrale ventilatie garandeert frisse lucht met minimale ingrepen én kosten 

Frisse lucht voor iedereen. Zowel thuis, op het werk als in de klas. Dát is de ambitie van Ned Air; een innovatieve fabrikant van luchtbehandelingssystemen, warmteterugwinunits en dakventilatoren. “Als gevolg van de coronapandemie is goede binnenluchtkwaliteit op bijvoorbeeld scholen prioriteit geworden”, weet Jeroen Stoel, key accountmanager bij Ned Air. “Een goede ontwikkeling, waar wij graag een bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld door centrale en decentrale ventilatie slim te combineren, kunnen scholen profiteren van één leverancier, één onderhoudspartij én één garantiepartij voor het complete systeem. Maar ook van minimale overlast én kosten, omdat de bestaande kanalen in veel gevallen behouden kunnen blijven.”

In het primair en voortgezet onderwijs is al sinds 2015 aandacht voor goede ventilatie. In dat jaar werd namelijk het Programma van Eisen Frisse Scholen geïntroduceerd, met specifieke prestatie-eisen voor energiezuinigheid, luchtkwaliteit en thermisch, akoestisch en visueel comfort. Ned Air ontwikkelt, bouwt en levert centrale én decentrale ventilatie-units die hierop aansluiten. In de afgelopen jaren heeft de marktleider meer dan 2.000 schoolventilatie-units verkocht. “De combinatie van centrale en decentrale ventilatie-units maakt ons uniek in de markt”, vertelt Stoel. “Maar ook dé aangewezen partner voor renovatieprojecten, omdat slechts minimale bouwkundige ingrepen nodig zijn.” 

Jeroen Stoel, key accountmanager bij Ned Air.

Ventilatietechnische splitsing

Stoel loopt net door een schoolgebouw in de regio Waterland, dat illustratief is voor de uitdagingen waar veel schoolgebouwen voor staan. “In ons land staan enorm veel oudere schoolgebouwen met meerdere verdiepingen die weliswaar beschikken over een luchtbehandelingssysteem, maar die niet langer aan de hedendaagse normen voldoen. Wanneer je in dit geval de luchtbehandelingskast op het dak sec vervangt door een kast met een grotere luchthoeveelheid, dan liggen problemen op de loer”, vertelt hij. “Het kanaalwerk op de onderste verdiepingen is in veel gevallen namelijk te klein om deze nieuwe luchthoeveelheden binnen de bandbreedtes van bijvoorbeeld geluid en trillingen te transporteren. Omdat de luchtkanalen op de bovenste verdiepingen vaak overgedimensioneerd zijn, adviseren wij om het gebouw in plaats hiervan ventilatietechnisch te splitsen.”

De EduComfort CM 1100 LN (Low Noise) is speciaal ontwikkeld voor plaatsing boven een verlaagd plafond.

Centrale luchtbehandeling op de verdiepingen

“Op de bovenste verdiepingen kan het kanaalwerk uitstekend gehandhaafd blijven”, benadrukt Stoel. “Alleen de bestaande luchtbehandelingskast hoeft hier vervangen te worden door een kast die conform de nieuwste normen presteert.” Met EveryLine en RotorLine biedt Ned Air voor elke situatie en elke capaciteitsvraag een passende oplossing. “Met NKD Maatwerk kunnen wij bovendien perfect inspelen op de omgevingseisen.” Luchtbehandelingskasten zijn vaak 1,5 tot 2 meter hoog, weet Stoel. “In grote projecten kan deze hoogte oplopen tot zelfs 3 of 4 meter, terwijl Welstand steeds vaker een maximale hoogte van 1 meter voorschrijft. Onze NKD Maatwerk luchtbehandelingskasten spelen hierop in en zijn zodanig ontworpen, dat ook hoogtes onder de 1 meter mogelijk zijn. Ook bij grote luchthoeveelheden tot 7.000 m3/h. Doordat de kasten in kleur gespoten kunnen worden, vallen zij nauwelijks meer op vanaf straatniveau.” Naar wens kunnen bovenop de luchtbehandelingskasten zonnepanelen gemonteerd worden, waardoor frisse lucht en eigen energieopwekking mooi samenkomen.

Met EveryLine en RotorLine biedt Ned Air voor elke situatie en elke capaciteitsvraag een passende luchtbehandelingskast.

Decentrale ventilatie onderin het gebouw

Op de onderste verdiepingen van bestaande schoolgebouwen, waar het kanaalwerk vaak ontoereikend is, adviseert Stoel om over te stappen op decentrale ventilatie-units. “Op deze manier ontstaat een hybride oplossing op maat van elk gebouw.” Wie kiest voor decentrale ventilatie, heeft bij Ned Air keuze uit bijvoorbeeld de EduComfort 1000, EduComfort CM 1100 LN (Low Noise) en EduComfort 675 units, die uitblinken in geluid, duurzaamheid, gewicht en installatiegemak. “De decentrale units kunnen eenvoudig in het lokaal worden opgehangen, waarna alleen twee luchtzijdige aansluitingen naar buiten gemaakt hoeven worden.” 

Recyclebaar en hypoallergeen

De EduComfort units behoren tot de stilste in de markt en kunnen naar wens voorzien worden van koeling en verwarming. Uniek is bovendien dat de units volledig circulair zijn gebouwd. “Voor de thermische isolatie is gerecycled geperst papier toegepast in plaats van steenwol, terwijl voor de akoestische isolatie polyesterwol in plaats van glaswol is gebruikt. Polyesterwol is namelijk recyclebaar, hypoallergeen en brengt geen gezondheidsrisico’s met zich mee.” Daarnaast is het meeste sendzimir verzinkt staal vervangen door aluminium, waardoor de units nog lichter zijn. “Alle EduComfort units zijn voorzien van jetnozzles, waarmee verse lucht tochtvrij kan worden inblazen. Installateurs kunnen de nozzles zo instellen, dat op iedere plek in het lokaal een optimale luchtverdeling wordt geborgd.”

Één monitorings- en beheeromgeving

De centrale en decentrale ventilatie-units van Ned Air maken gebruik van dezelfde regelmodule en zijn eenvoudig op afstand te monitoren en beheren via het EduConnect platform. “Alle parameters worden actief gemeten, inclusief luchtstroomsnelheden en filtervervuiling. Op basis hiervan kunnen we ook trendanalyses verstrekken, conform de SUVIS-subsidieregeling. Bovendien wordt predictive maintenance mogelijk, waarmee voldoende frisse lucht ook voor de toekomst is geborgd.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.