Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘Wijs klanten alvast op de eisen voor gebouwautomatisering’
Begin met energiemonitoring.

‘Wijs klanten alvast op de eisen voor gebouwautomatisering’

Nieuwe wetgeving voor energiebeheer vraagt om gebouwautomatisering en -controle 

Gebouwen in de EU zijn verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik en 36% van de energie-gerelateerde uitstoot van broeikasgassen. De transitie van de gebouwensector is daarom cruciaal. Om de emissiereductiedoelstellingen te bereiken, moet de energieprestatie van onze gebouwen omhoog. Bovendien moet het gebruik van fossiele brandstoffen gereduceerd worden. De Europese Commissie ontwikkelde een aantal stimuleringsrichtlijnen zoals de EPBD III (Energy Performance of Building Directive), die systeemeisen stelt aan gebouwgebonden technische installaties. Ook is de periodieke keuring van verwarmings- en airconditioningsystemen en EV-laadinfrastructuur verplicht.

EPBD III- en GACS-ready

Een toevoeging op de EPBD III is de GACS (Gebouwautomatiserings- en ControleSysteem). Utiliteitsgebouwen met bijvoorbeeld warmtepompen, cv-ketels en/of airconditioningsystemen met een nominaal vermogen van meer dan 290 kW moeten vanaf 1 januari 2026 voorzien zijn van een systeem voor gebouwautomatisering en -controle. Waar in Nederland vanaf 1 januari 2023 al een energielabel C of beter verplicht is voor kantoorgebouwen vanaf 100 m2, komt er vanaf 2026 dus een vergelijkbare eis voor andere gebouwen bij. Ook is een richtlijn (EPBD IV) in de maak om alle verwarmings- en airconditioningsystemen met een nominaal vermogen vanaf 70 kW periodiek technisch te keuren. “Vanaf 2026 zullen álle kantoorgebouwen (groot en klein) inzicht moeten geven in hun energieprestaties”, weet Bas den Boer, Senior Engineering Consultant bij Webeasy. “Dit moment lijkt nog ver, maar schijn bedriegt. Installateurs moeten hun klanten nú al voorbereiden op de nieuwe wetgeving. 

Webeasy ondersteunt hierin. Vanaf medio 2024 voldoet onze besturingssysteemsoftware aan de EPBD III- en GACS-richtlijnen en we zorgen ervoor dat we ruim voor de verplichte datum EPBD IV-ready zijn.”

Naast de energieprestaties van gebouwen, zet Webeasy hoog in op cybersecurity.

Begin met energiemonitoring in Webeasy 3.2

Als eerste stap naar de nieuwe wetgeving heeft Webeasy het onderdeel rapportage beetgepakt. In de nieuwe softwareversie Webeasy 3.2 zijn bijvoorbeeld een grafiekmodule met mogelijkheden voor benchmarking en standaardrapportages geïntegreerd, vertelt Den Boer. “De eerste praktische rapportage is een EBS (Energieregistratie- en Bewakingssysteem) rapportage, die bijvoorbeeld eigenaren en beheerders van kantoorgebouwen met één druk op de knop en conform de huidige wetgeving inzicht geeft in het actuele energieverbruik. Op basis hiervan kunnen zij gericht besparen en verduurzamen en een gunstiger energielabel (C of beter) behalen. Voordelen die ook voor eigenaren en beheerders van kleinere kantoorgebouwen steeds interessanter worden.”

Continu in ontwikkeling

Daarmee stopt de ontwikkeling echter niet. “De komende jaren willen we ons product nog verder verfijnen”, aldus Den Boer. “Bijvoorbeeld met de ontwikkeling van (statistische) analysesoftware, met als doel om het gebouwgebruik nog verder te optimaliseren, de energieconsumptie te verlagen en energieverliezen tot een minimum te beperken. Zónder in te boeten aan comfort. Bovendien willen we KPI (Kritieke Prestatie Indicatoren) bewaking en smart grids oplossingen integreren in onze Webeasy software suite, zodat de balans tussen energieverbruik, energie-opwek en energieopslag zorgvuldig kan worden afgestemd op de verwachte weersinvloeden, dynamische energieprijzen en het ruimtegebruik.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?