Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Technische hoogstandjes bij nieuwbouw Koninklijke Van Eerd
Bij Koninklijke Van Eerd werden in de productie twee Systemair luchtbehandelingskasten geplaatst van het type HHFlex en in het kantoorgedeelte één van het type Geniox 14.

Technische hoogstandjes bij nieuwbouw Koninklijke Van Eerd

Luchtbehandelingskasten op maat

Koninklijke Van Eerd betrad op 26 april officieel haar nieuwe productielocatie: een energieneutraal en veilig pand dat voortaan als hoofdvestiging dient. De Tilburgse producent van vouwkartonnen verpakkingen voor de farmaceutische industrie koos voor drie luchtbehandelingskasten van Systemair, die geïnstalleerd werden door Megens Installaties.

Megens Installaties deed de sanitaire en klimaat-installaties en de meet- en regeltechniek voor Koninklijke Van Eerd. De nieuwbouw van 14.000 m2 werd geheel gasloos, met lucht/water-warmtepompen voor de verwarming en koeling. Tijdens de bouwteamfase ontwierpen de engineers van Megens Installaties alles in BIM, waarna de materialen af fabriek werden aangeleverd. Armand van Andel, directeur projecten: “In de productie werden twee luchtbehandelingskasten geplaatst van het type HHFlex en in het kantoorgedeelte één van het type Geniox 14. Deze zorgen voor de verwarming, koeling en ventilatie van de ruimtes. De kast voor het kantoorgedeelte heeft een WTW via het warmtewiel, wat voor de productie niet nodig was. Daar is namelijk een enorme warmteontwikkeling.”

HHFlex

Modulair ontwerp

De Systemair luchtbehandelingskasten hebben een modulair ontwerp, waardoor ze specifiek voor dit project konden worden samengesteld. Dit werd gedaan door adviseur Klictet. Zij deed voorstudies en maakte het definitieve ontwerp. Van Andel: “In de drukkerij staan drukpersen waar een enorme hoeveelheid warmte bij vrijkomt. Klictet gaf aan om welke luchthoeveelheden het ging en wat de specificaties van de luchtbehandelingskasten waren. Wij waren al bekend met de producten van Systemair, want daar werken we vaak mee.”

Op afstand te regelen

In de centrale regeltechniek werd een Modbus gekoppeld, om verschillende gebouwfuncties te integreren. Daardoor ontstond een maximale flexibiliteit om de installaties op afstand te beheren. Dit geldt ook voor de luchtbehandelingskasten, vertelt Van Andel. “Als de klant wil dat de instellingen bijgesteld worden, dan kunnen we dat op afstand doen. Waardes als inblaastemperaturen of het aandeel buitenlucht kunnen we eenvoudig regelen. Voorheen moest je dan in je bus stappen en er naartoe rijden. Dat is tegenwoordig niet meer nodig.”

Geniox 14

Veel werk in korte tijd

“We mogen wel zeggen dat het project vlekkeloos verlopen is”, gaat Van Andel verder. “We werkten in een bouwteamconstructie. De uitvraag werd gedaan op basis van het definitieve ontwerp. Een aantal partijen kreeg de opdracht, waaronder een elektrotechnisch bedrijf en de aannemer die het project coördineerde. Samen hebben we het tot een uitvoeringsbreed ontwerp gebracht en de installaties ten opzichte van elkaar tot uitvoeringsniveau ontworpen.”

Het werk besloeg een half jaar, wat erg kort is gezien de grootte van het project. Door de warmte die de drukpersen genereren, moest er zelfs een heel koelsysteem aangelegd worden. “In zo’n korte tijd zoveel werk met elkaar verrichten, vergt een goede coördinatie en samenwerking. Mede dankzij een heel goede voorbereiding is dat gelukt. Alles is in BIM ontworpen. Dan kun je erop vertrouwen dat er tijdens de bouw minimale problemen ontstaan”, aldus Van Andel.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.