Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Slim besparen met waterzijdig inregelen
Het complete verwarmingssysteem moet in balans zijn voor een zo laag mogelijk verbruik en een zo hoog mogelijk comfort.

Slim besparen met waterzijdig inregelen

De aanschaf van een warmtepomp of een aansluiting op stads- of blokverwarming is geen garantie voor een duurzaam verwarmingssysteem. Om het energieverbruik, het gasverbruik en de CO2-uitstoot te minimaliseren en het binnenklimaatcomfort naar het hoogste niveau te tillen, moet het complete verwarmingssysteem in balans zijn. Een goede waterzijdige inregeling is hierbij essentieel, meent Mauro Manfredi, Managing Director van Caleffi. “Door de installatie hydraulisch in te regelen, kan in de meeste gebouwen maar liefst 15-20% op het energie- en gasverbruik worden bespaard.”

Caleffi is al jarenlang dé expert in het hydraulisch inregelen, balanceren en behandelen van verwarmingssystemen en drinkwaterinstallaties. Met het oog op de herziene EPBD-regeling (EPBD III)  en in aanloop naar 2026 – het jaar dat efficiëntere verwarmingsinstallaties de norm worden – zet Caleffi hoog in op bewustwording. Zowel bij installateurs als gebouweigenaren, zodat het belang van hydraulisch inregelen (nog) breder gedragen wordt. “De herziene EPBD-regeling vereist dat onder andere verwarmingsinstallaties in woningen en utiliteitsgebouwen hydraulisch in balans (waterzijdig ingeregeld) moeten zijn”, vertelt Manfredi. “In Nederland is deze regeling reeds vertaald naar de NTA8800 bepalingsmethode. Door eisen te formuleren voor bijvoorbeeld de inregeling, intelligente sturing en naregeling van verwarmingsinstallaties wil de Europese Commissie een verbeterde energieprestatie voor gebouwen stimuleren. De EPBD III is verplicht voor alle gebouwen waarin de warmteopwekkers worden vervangen of waarin ten minste een derde van de afgiftesystemen (meestal radiatoren) wordt geplaatst, vervangen of verbouwd.”

De DYNAMICAL® ziet eruit als een normaal radiatorventiel, maar is in werkelijkheid een thermostatisch ventiel, inregelventiel en drukverschilregelaar in één.

Juiste volumestromen

Door installaties waterzijdig in te regelen, zorgen installateurs ervoor dat het water met de juiste debieten (volumes) en snelheid door de radiatoren, vloerverwarming en convectoren stroomt en daardoor voldoende tijd heeft om de warmte af te geven. “Dit zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor gelijkmatig verwarmde ruimtes”, vertelt Manfredi. “Bovendien worden tikkende leidingen ondervangen.” Indien de warmtebron een cv-installatie of hybride warmtepomp betreft, kan flink op het gasverbruik en de CO2-uitstoot worden bespaard. “Hiermee leveren installateurs én gebouweigenaren een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van het broeikaseffect.”

De compacte automatische debietregelaar AUTOFLOW® is de meest gekozen oplossing in het inregelprogramma.

Dynamische regelventielen

Om systemen waterzijdig in te regelen, hebben installateurs in basis keuze uit drie methodes: inregelen met behulp van radiatorkranen of voetventielen, inregelen met statische regelventielen of inregelen met dynamische regelventielen. Manfredi pleit nadrukkelijk voor deze laatste methode, waarbij installaties omwille van deellastsituaties worden voorzien van dynamische regelventielen. “Dankzij de regelventielen kan de hoeveelheid water die door het verwarmingssysteem stroomt heel precies worden ingesteld, ongeacht de druk in het systeem.”

Met de drukgecompenseeerde regelafsluiter FLOWMATIC® zijn hydraulisch balanceren van het circuit en debietregeling naar de eindgroepen gecombineerd in één toestel.

Ondersteuning en ontzorging in ontwerp én producten

“Dynamische regelventielen anticiperen automatisch op de veranderende verwarmingsvraag in een gebouw”, benadrukt Manfredi. “Hierdoor wordt nooit méér energie en gas verbruikt dan strikt noodzakelijk.” Om dit mogelijk te maken, is een zorgvuldig systeemontwerp essentieel. Caleffi kan hier perfect in ondersteunen. Bijvoorbeeld met de Caleffi Hydronic Designsoftware, waarin installateurs hun verwarmingsinstallaties kunnen ontwerpen, berekenen en optimaliseren. “De dynamische regelventielen worden vervolgens stuk voor stuk en exact op maat geproduceerd en functioneel getest. Hierdoor is de goede werking verzekerd. Installateurs hebben hier verder geen omkijken naar.”

Uitgebreid gamma oplossingen

Vooraanstaand in het hydraulische inregelprogramma van Caleffi is de AUTOFLOW®; een serie compacte automatische debietregelaars die een constant debiet verzekeren bij wijzigende werkingscondities. “Interessant is ook onze FLOWMATIC®-serie, die een nog preciezere inregeling mogelijk maakt.” Daar waar de AUTOFLOW® op vraag volgens het precieze debiet wordt besteld en geleverd, kan bij de FLOWMATIC® een maximaal debiet worden ingesteld dat nadien en met behulp van de instelknop verder verfijnd kan worden. “Bovendien kan het debiet ook nog nageregeld worden met een besturingsmotor, zodat elke ruimte optimaal ingeregeld wordt.” Speciaal voor particuliere woningen en renovaties ontwikkelde Caleffi het DYNAMICAL® dynamisch radiatorventiel, waarin een thermostatisch ventiel, inregelventiel en drukverschilregelaar gecombineerd worden. “Een ideale oplossing in renovatieprojecten waar de afgiftesystemen nog voornamelijk bestaan uit radiatoren en waar een totale systeemrenovatie niet aan de orde is. Elke situatie en elk systeem vraagt om een oplossing op maat, om het beste resultaat te verkrijgen. Caleffi kan hier van A tot Z in ondersteunen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.