Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Manchet knijpt bij brand kunststof buizen dicht
Promastop®-FC1 wandtoepassing.

Manchet knijpt bij brand kunststof buizen dicht

Brandveilig maken van doorvoeren

Brandcompartimenten zijn ervoor om brand en rook voor een bepaalde tijd binnen een begrensde ruimte te houden, om zo veilig te kunnen vluchten en om brand beheersbaar te houden. Alleen de wanden en plafonds voor een aantal minuten brandwerend uitvoeren volstaat niet. Doorvoeren die de wanden en vloeren onderbreken, en die zijn in vrijwel elk gebouw aanwezig, maken namelijk branddoorslag mogelijk. Promat heeft daartoe brandmanchetten ontwikkeld die eenvoudig te monteren zijn en bij brand de leiding letterlijk dichtknijpen.

Promastop®-FC1 vloertoepassing.

Promat, leverancier van onder meer firestopping producten, is onderdeel van de Etex Group, een internationale organisatie die bestaat uit een groot aantal sterke merken voor bouwoplossingen. Op het gebied van brandveiligheid ontwikkelt en produceert het onder meer brandwerende plaatmaterialen, sprays en systemen voor de bescherming van mensen, voertuigen, woningen, utiliteitsgebouwen en productieprocessen in fabrieken. Met het merk Promat levert Etex Group toonaangevende passieve brandbeveiligingsproducten. Henk Winkels, Area Sales Manager Noord Nederland voor Etex Building Performance: “Een belangrijke productgroep daarin zijn de brandwerende afdichtingen van doorvoeringen, waarmee de brandwerende compartimentering van een gebouw gevrijwaard kan worden. Dit betreft wanden en vloeren waaraan een eis is gesteld voor de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag, de WDBDO-eis. Die is in Nederland meestal 30 of 60 minuten. Als daar sparingen in zitten of buizen en kanalen doorheen gaan, hebben wij daar oplossingen voor.”

Opschuimende vulling

Twee belangrijke producten in dit assortiment zijn de Promastop®-FC1 en de Promastop®-UCE. “Beide werken met een opschuimende vulling die bij brand en de hierbij optredende hoge temperatuur de kunststof leiding dichtknijpt en zo de brandwerendheid van het compartiment waarborgt”, verklaart Winkels. “De FC1 is een manchet in vaste maten met diameters van 50 tot 124 mm, de UCE is een flexibele oplossing die leidingen van 40 tot 160 millimeter aankan.”

Promastop®-UCE hoefijzeruitwerking.

Eenvoud

De Promastop®-FC1 bestaat uit een oranjekleurig stalen manchet met aan de binnenzijde het opzwellende band. Winkels: “Dit is ons instapmanchet en het toonbeeld van eenvoud. Het is eenvoudig aan te brengen en in vijf standaardmaten leverbaar en daardoor vooral geschikt voor vooraf geëngineerde werken, zoals een wooncomplex met veel dezelfde doorvoeren. De montage is uit te voeren op iedere ondergrond. Nadat de sparing rondom de leiding eerst is voorzien van Promaseal®-A kit kan het manchet over de buis geplaatst en geborgd worden met een buigclip. Vervolgens kan deze op de ondergrond geschroefd worden met bijgeleverde bevestigingsmiddelen. Een kwestie van minuten.”

Veelzijdig

De Promastop®-UCE is een stuk veelzijdiger. Winkels: “Dit is een manchet dat bestaat uit een geperforeerde roestvrijstalen band waarop in schakels het opzwelband is aangebracht. Door deze flexibele opzet kan elk formaat buis van 40 tot 160 millimeter brandveilig afgedicht worden. We hebben deze oplossing inmiddels op veel verschillende ondergronden en situaties getest. Neem bijvoorbeeld de hwa-leiding die onder de vloer een knik maakt; daarvoor kun je de Promastop®-UCE in een hoefijzervorm toepassen. Een groot voordeel voor de installateur is dat die maar één manchet in zijn auto hoeft mee te nemen om alles af te kunnen dichten.” Dit product wordt geleverd in rollen van 2.250 millimeter lengte met daarop 150 schakels. 

Zowel de Promastop®-FC1 als Promastop®-UCE zijn geschikt voor het brandveilig maken van doorvoeren met PP, PE, PVC en meerlaagse kunststofleidingen. Winkels tot besluit: “Door het gebruik van de Promaseal®-A kit wordt bovendien volledig voldaan aan de nieuwe eisen voor rookwerendheid uit het Bouwbesluit 2021. Uiteraard zijn alle manchetten getest volgens de EN 1366-3 U/U. Beide producten zijn te vinden in de nieuwe Promat Selector App. Deze app maakt installatie makkelijker en begeleidt de gebruiker in de keuze voor het juiste Fire Stopping product.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.