Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Klimaattrends in datacenters 
Lennox Benelux biedt een uitgebreid aanbod producten voor de datacentermarkt.

Klimaattrends in datacenters 

Verlaging van het energieverbruik, slimme koeling en het nuttig en duurzaam delen van restwarmte. Maar ook een integrale installatie, waarbij bijvoorbeeld klimaatsystemen, elektrotechnieken, brandmeldinstallaties, toegangscontrolesystemen en gebouwbeheersystemen elkaar versterken in plaats van tegenwerken. Dát zijn de trends in datacenters, waaraan Kuijpers en Lennox Benelux graag een bijdrage leveren.

Kuijpers is een technologisch verduurzamer die graag een bijdrage levert aan een betere wereld. Bijvoorbeeld middels het integraal en turnkey ontwerpen, realiseren en optimaliseren van werktuigbouwkundige, sanitaire en elektrotechnische installaties. “Als technologisch verduurzamer maken wij omgevingen gezonder, groener en slimmer”, benadrukt Theo van de Rijken, Projectleider bij Kuijpers. “Als aanjager maken we de gebouwde omgeving bovendien versneld toekomstbestendig en gezond. Voor onze mensen, voor onze klanten én voor onze volgende generaties. Wij zijn actief in maatschappelijk vastgoed, life sciences, de voedingsmiddelenindustrie, de zorg, de hightech sector en de datacentermarkt, die elk hun specifieke oplossingen vragen.”

Theo van de Rijken, Projectleider bij Kuijpers.

Betrouwbaar en stabiel

Om voor elk project de juiste oplossingen te kunnen bieden, werkt Kuijpers actief samen met partners, zoals Lennox Benelux. “De afgelopen jaren hebben wij bijvoorbeeld innovatieve projecten uitgevoerd voor het Rijksmuseum Amsterdam, gemeenten en datacenters”, vertelt Ad Vink, European Product Segment Leader Close Control bij Lennox Benelux. “Een mooi voorbeeld hiervan is het NorthC datacenter in Rotterdam.” Voor datacenters  is het van wezenlijk belang dat bijvoorbeeld de klimaatsystemen betrouwbaar en stabiel functioneren, vertelt hij. “Bovendien moeten stof en andere vervuilingen zo efficiënt mogelijk worden afgevangen. Bijvoorbeeld de filters in onze Close Control downflowunits spelen hierin een belangrijke rol. Een betrouwbare werking van de units is natuurlijk cruciaal. Naast het proces van ontwerp, engineering en installatie zijn preventief en correctief onderhoud, service en monitoring hiervoor essentieel.” Van de Rijken: “In datacenters mag bovendien de commissioningsfase niet onderschat worden. In deze fase worden de installaties getoetst en gevalideerd aan de uitgangspunten en parameters van het ontwerp, waarbij we alleen genoegen nemen met een 10!”

Ad Vink, European Product Segment Leader Close Control bij Lennox Benelux.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Populaire Lennox-producten voor de datacentermarkt zijn bijvoorbeeld de Close Control downflowunits, fanwalls, freecooler chillers, adiabatische koelers en indirecte vrije koelers. Voor het NorthC datacenter in Rotterdam  is gekozen voor een combinatie van chillers en drycoolers voor de vrije koeling, vertelt Van de Rijken. “Ons uiteindelijke doel is altijd om een duurzame en milieuvriendelijke oplossing te realiseren. En dat is geen sinecure, nu het vermogen van de serverracks (en dus ook hun warmtelast) snel stijgt. Om deze reden volgen wij marktontwikkelingen op de voet. Zo hebben we recent een pilot voor NorthC in Rotterdam uitgevoerd, waarbij een server werd ondergedompeld in een vloeistof. In plaats van een unit op de verdieping die de servers luchttechnisch koelt, werd in dit project gekozen voor een niet-geleidende synthetische olie.” Volgens Vink volgt Lennox Benelux dergelijke ontwikkelingen op de voet. “De toekomst zal uitwijzen of dit een haalbare oplossing is. Ditzelfde geldt voor bijvoorbeeld adiabatische koeling, dat circa twee jaar geleden dé oplossing voor datacenters leek. Vanwege de grote hoeveelheid water die hiermee verbruikt wordt echter, wordt inmiddels steeds vaker gekozen voor alternatieven. Zo hebben we recent een project uitgevoerd met watergekoelde servers, waar water doorheen loopt en die rechtstreeks gekoppeld worden aan de grid. In dit geval is het heel belangrijk dat de flow en watertemperatuur op peil blijven.” De duurzame inspanningen en toewijding van Lennox Benelux zijn recent beloond met een EcoVadis Gold status.

Opening van het NorthC Datacenter in Rotterdam. (Beeld: NorthC Datacenters).

Hergebruik van restwarmte

Lennox Benelux ziet een groeiende vraag naar CO2-chillers, waarmee milieuvriendelijk gekoeld kan worden. Populair is bovendien hergebruik van restwarmte. Zo is het NorthC datacenter in Rotterdam onderdeel van een project, waarbij ruim 10.000 huishoudens van het gas afkunnen. “In datacenters wordt enorm veel warmte geproduceerd, die in het verleden onbenut naar buiten werd afgevoerd”, aldus Vink. “Met de klimaatdoelstellingen van vandaag is dit eigenlijk geen optie meer. Daarom onderzoeken we – samen met de markt – de mogelijkheden om deze warmte voor te bereiden voor nuttige doeleinden zoals stadsverwarming.” Lennox Benelux draagt hier bijvoorbeeld aan bij door de temperatuurbereiken van haar units te vergroten, terwijl Kuijpers in gesprek is met datacenters, overheid en energiebedrijven om de warmte-uitwisseling ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.