Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
In elke ruimte een optimaal klimaatcomfort

In elke ruimte een optimaal klimaatcomfort

Afgelopen november is fase 1 van de nieuwbouw van de Bossche Vakschool officieel opgeleverd aan de school en haar docenten. Het nieuwe gebouw faciliteert onderwijskundige voorzieningen en samenwerking met bedrijven en sluit aan op de onderwijsvisie: ‘De juiste plek voor slimme handen!’. Fase 1 is gerealiseerd naast de oude locatie aan de Hervensebaan, heeft een bruto vloeroppervlak van 6.450 m2 en biedt ruimte aan theorielokalen, een grote aula en een deel van de praktijklokalen. De nieuwbouw is zodanig gepositioneerd, dat de school tijdens de bouw in bedrijf kon blijven. Ook is het gebouw zodanig ingericht dat ruimtes in de toekomst eenvoudig aangepast kunnen worden. 

Voor de fitnessruimte heeft Systemair een kleine Topvex FC06-R-CAV unit uit voorraad geleverd.

De Bossche Vakschool is een school voor vmbo-leerlingen die graag praktisch bezig zijn en baat hebben bij levensecht leren. De school is ontstaan door het samenbrengen van het voormalige Duhamel College en het Hervion College te ’s-Hertogenbosch en biedt praktijkonderwijs op het gebied van o.a. Techniek, Horeca, Zorg & Welzijn, Dienstverlening en Producten. In nauwe samenwerking met opdrachtgevers Bossche Vakschool en Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) Tilburg hebben projectmanager HEVO, architect Rothuizen Architecten en installatie-adviseur Klictet een moderne school ontworpen, conform het Programma van Eisen Frisse Scholen klasse B. Ook hebben zij geanticipeerd op de BENG-eisen die sinds 2021 van toepassing zijn. Dankzij vraaggestuurde ventilatie, verwarming en koeling is het mogelijk om in elke ruimte van de school een optimaal klimaatcomfort te realiseren, met minder opgesteld vermogen.

Voor de luchtbehandeling zijn meerdere Systemair-units geleverd en gekoppeld aan naverwarmers in de theorielokalen en praktijklokalen.

Opgenomen in het bestek

Naast bovengenoemde partijen werd ook Systemair al in de adviesfase betrokken, vertelt Accountmanager Marcel In ’t Veld. “We hebben in opdracht van Klictet een voorstel voor de luchtbehandelingsunits en ventilatoren gemaakt, dat ook in het bestek is opgenomen.” Bestek en tekeningen zijn vervolgens aangeboden aan vier W-installateurs, waarbij Willems Uden Technische Installaties als voordeligste aanbieder uit de bus kwam. “In opdracht van OMO Tilburg hebben wij de technische omschrijving omgezet naar uitvoeringstekeningen. Zowel voor verwarming, koeling en ventilatie als voor (hemel)waterinstallaties, riolering en perslucht en inclusief bijbehorende regeltechniek”, vertelt Marc Kremers, Technisch Directeur van Willems Uden Technische Installaties. “Hierbij hebben wij in grote lijnen het bestek gevolgd. Ook voor de installaties van Systemair.”

Willems Uden Technische Installaties en Systemair kunnen terugvallen op een lange relatie, vertelt Kremers. “De lijnen tussen onze bedrijven zijn kort. We hebben twee vaste aanspreekpunten met veel kennis van zaken, waardoor we altijd snel kunnen schakelen. Doordat Systemair in dit project al in de voorfase betrokken was, waren alle ins en outs reeds bekend en werden deze voordelen naar een nog hogere level gebracht.”

Systemair heeft ook diverse kunststof (PVC) ventilatoren type RV45 geleverd voor de chemische kasten en zuurkasten.

De klimaatinstallaties

Aan de basis van de klimaatinstallatie in de Bossche Vakschool staan twee grote lucht/water-warmtepompen, die op de koudste dagen van het jaar worden ondersteund door twee gaswarmteketels. “Voor de luchtbehandeling zijn meerdere Systemair-units geleverd en gekoppeld aan naverwarmers in de theorielokalen en praktijklokalen”, aldus Kremers. “De kantoren worden verwarmd en gekoeld door middel van inductie-units, terwijl de aula is voorzien van vloerverwarming. Alle installaties zijn zo ver als mogelijk opgebouwd en aan het eind van de strangen afgedopt, zodat we hier in fase 2 goed en snel op kunnen voortborduren.”

Tweede fase

Inmiddels is het oude schoolgebouw gesloopt. Begin januari is Willems Uden Technische Installaties gestart met de werktuigbouwkundige installaties van fase 2, dat de renovatie en deels nieuwbouw van de gymzaal (ca. 1.000 m2), de realisatie van de fitnessruimte en de rest van de praktijklokalen (totaal: ca. 1.150 m2) omvat. Fase 2 moet in juli worden opgeleverd en brengt de totale nieuwbouw van de Bossche Vakschool op 8.600 m2 BVO.

Diverse vormen van warmteterugwinning

Hoewel de klimaatinstallaties in fase 2 nog volop in uitvoering zijn, zijn alle luchtbehandelingsunits reeds geleverd en samengebouwd. “Voor de gymzaal hebben wij een HHCompact luchtbehandelingsunit type R11.11 geleverd, met een capaciteit van 10.000 m3/h”, vertelt In ’t Veld. “De luchtbehandelingsunit is voorzien van een hoogrendement warmtewiel, waarmee zowel warmte als vocht kan worden teruggewonnen.” Voor de theorielokalen van de Bossche Vakschool werd eveneens een luchtbehandelingsunit met warmtewiel geleverd, maar dan van het type HHFlex 14.12 en met een capaciteit van 31.000 m3/h. “Bijzonder hier is dat de toevoer- en afvoersecties van de luchtbehandelingsunit niet op maar naast elkaar zijn samengebouwd. De unit heeft een afmeting van 9.894 x 4.356 x 2.178 mm (lxbxh) en is vanaf straatniveau nauwelijks zichtbaar. Als extra bescherming is achter het aanzuigfilter een RVS lekbak met druppelvanger toegevoegd, waardoor het risico op corrosie en verontreinigingen slim wordt ondervangen.”

Voor de luchtbehandeling in de praktijkruimten heeft Systemair een HHFlex unit type 11.12 geleverd, met een capaciteit van 22.000 m3/h. Ook deze unit is naast elkaar samengebouwd en heeft een afmeting van 9.894 x 3.716 x 2.178 mm. “Om een efficiënte energie-uitwisseling te garanderen, zonder overbrenging van verontreinigingen of geuren, is hier gekozen voor een platenwisselaar.” Tot slot heeft Systemair een kleine Topvex FC06-R-CAV unit uit voorraad geleverd voor de fitnessruimte. Deze plug-and-play unit heeft een capaciteit van circa 2.500 m3/h en beschikt over een hoogefficiënte tegenstroom-warmtewisselaar. Dankzij de compacte vormgeving kan de unit uitstekend tegen het plafond gemonteerd worden, terwijl schuifdeuren eenvoudig onderhoud en service mogelijk maken. Alle luchtbehandelingsunits in dit project beschikken over een Eurovent energielabel A of B. 

EC-ventilatoren

In navolging van de luchtbehandelingsunits heeft Systemair ook een groot aantal EC-ventilatoren geleverd, waaronder de dakventilatoren voor de toiletgroepen en ovens. “De vaatwasser en afzuigkappen hebben specifieke dakventilatoren gekregen, die geschikt zijn voor hogere temperaturen (>120°C) en waarbij de motor zich buiten de luchtstroom bevindt”, aldus In ’t Veld. “Vieze en verontreinigde (vette) lucht wordt in dit geval niet via de motor afgevoerd, waardoor vervuiling wordt tegengegaan.” Tot slot heeft Systemair ook diverse kunststof (PVC) ventilatoren type RV45 geleverd voor de chemische kasten en zuurkasten. 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) Tilburg en Bossche Vakschool ‘s-Hertogenbosch
  • Projectmanagement HEVO
  • Architect Rothuizen Architecten
  • Installatie-adviseur Klictet
  • W-installaties Willems Uden Technische Installaties
  • E-installaties Gabriels elektro b.v.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.