Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De ideale ventilatieoplossing voor sportfaciliteiten

De ideale ventilatieoplossing voor sportfaciliteiten

Het binnenklimaat in sportfaciliteiten stelt speciale eisen aan de ventilatie-oplossing. De eisen veranderen aanzienlijk in de loop van de week en het jaar, afhankelijk van de activiteiten binnen de faciliteit. Vocht en geuren van atleten en toeschouwers beïnvloeden de lucht. Daarom is het belangrijk dat de ventilatie-oplossing is ontworpen om deze veranderingen in vochtigheid, temperatuur, enz. aan te kunnen, zonder ongemak te veroorzaken voor de mensen die de faciliteit gebruiken.

FabricAir Textiele kanalen creëren het ideale binnenklimaat in alle soorten sportfaciliteiten

Sportfaciliteiten omvatten een aantal verschillende soorten toepassingen, die elk een eigen unieke oplossing vereisen. Het maakt een groot verschil of de oplossing is ontworpen voor een grotere ijsbaan of een kleiner fitnesscentrum; een zwembad of een kleedkamer. Met behulp van CFD (Computational Fluid Dynamics) kunnen ingenieurs de luchtstroom optimaliseren ten opzichte van de ruimte, waardoor een ideale luchtverdeling wordt gegarandeerd.

Elke applicatie vereist een grondige beoordeling van de belangrijke parameters. Dit kunnen ruimtematen zijn, het primaire doel van de lucht, het risico van corrosie, speciale temperatuureisen, elementen die de inductiepatronen beïnvloeden enzovoort. Sportfaciliteiten stellen dus ook hoge eisen aan de flexibiliteit van de oplossing.

Gemeenschappelijk voor deze toepassingen is de behoefte aan een flexibele oplossing, hoog comfort in de leefzone en de eliminatie van condensatie risico’s incl. resterende corrosie, ongeacht of de verspreide lucht koud, heet of isotherm is.

Langere worpen in ruimtes met hoge plafonds creëren de ideale mix zonder tocht. VOORBEELD: De CFD toont hoe de conische nozzels in NozzFlow ™ de luchtstroom versnellen met gerichte nauwkeurigheid, waardoor de snelheid daalt wanneer de lucht de leefzone bereikt, waardoor een tochtvrije en aangenaam binnenklimaat ontstaat.

De meest geschikte luchtverdeeltechnologie voor sportfaciliteiten zijn daarom textiele kanalen. Het is de oplossing die de grootste ontwerpflexibiliteit biedt terwijl het risico van condensatie en corrosie wordt geëlimineerd. Textiele kanaalsystemen worden ontworpen voor een specifieke toepassing. Dit betekent dat uitblaasmodellen en luchtverdeelpatronen volledig kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften.

De ontwerpflexibiliteit omvat alle elementen, zoals het kanaalprofiel, het type stof en de doorlatendheid, uitblaasmodellen en uitblaaspatronen, evenals de ophangmethode. Het systeem wordt op maat gemaakt en arriveert klaar voor installatie, meestal minder dan twee weken nadat de bestelling voor productie is vrijgegeven.

In toepassingen met een laag plafond, b.v. fitness- en kleedruimtes, oppervlaktetechnologie en / of gerichte kort worp zijn meestal de uitblaasmodellen die de voorkeur hebben. De doorlatendheid van de stof en de geperforeerde uitblaasmodellen zorgen voor een hoge luchtverversing met een lage luchtsnelheid. Onprettige tocht wordt aldus vermeden zonder het binnenklimaat en de luchtkwaliteit in gevaar te brengen. Doorlatende oppervlakken voorkomen ook de vorming van condensatie op de ventilatiekanalen en met het juiste voorfilter kunnen microperforaties de kanalen vrijwel onderhoudsvrij maken, omdat stof en andere deeltjes niet bezinken in of op de kanalen.

Multi-arena’s zijn een goed voorbeeld van grotere sportfaciliteiten met hoge plafonds. Hier zal de oplossing worden ontworpen met een combinatie van oppervlaktetechnologieën en gerichte worpen. Dit resulteert in condensatievrije kanalen en optimale inductie. Afhankelijk van de behoefte aan precisie, is het systeem ontworpen met perforaties of mondstukken en is de worplengte aangepast aan de afmetingen van de ruimte, zodat onaangename tocht wordt vermeden.


Lage snelheid zorgt voor een hoog comfortniveau en geen tocht in de leefzone. VOORBEELD: De CFD toont de luchtsnelheid in een toepassing met behulp van oppervlaktetechnologie, koeling met een ΔT van -3K, 3m boven vloerniveau. Het uitblaasmodel is FabFlow ™ met een permeabiliteit van 200 m3 / m2 / h. De zwarte lijn geeft het begin van de bezette zone op 1,8 m boven vloerniveau aan.

Textiele kanalen kunnen worden opgenomen als een bijna onzichtbaar onderdeel van het ontwerp, zoals in Arena Aabenraa in Zuid-Denemarken, waar zwarte kanalen worden geïntegreerd met de plafondstructuur. Als gevolg hiervan is het ventilatiesysteem geen visueel storend element wanneer de multi-arena wordt gebruikt voor grotere sportevenementen of concerten.

De nieuwe Sports City in Espergærde, Denemarken, is ook gemaakt met textiele kanalen in zowel multi-arena als squashbanen en we hebben ook een oplossing voor luchtverdeling geleverd voor de Mediterrane Spelen van 2018 in Tarragona, Spanje. Textiele kanalen zijn zeer geschikt voor balspellen, omdat ze niet worden beschadigd als ze worden geraakt door een erop vallende bal, wat eigenlijk ook een kernargument is voor industriële productiefaciliteiten waar vrachtwagens af en toe tegen de systemen terechtkomen. De flexibiliteit van het kanaal is een onderscheidend kenmerk van een op textiel-gebaseerde luchtverdeeltechnologie en een punt waarop de technologie aanzienlijk verschilt van metaal en plastic alternatieven.

Schaatsbanen zijn een toepassingstype dat unieke eisen stelt aan het ventilatiesysteem en het is een gebied waar FabricAir veel ervaring heeft. We hebben oplossingen voor ijsbanen in Europa en Noord-Amerika geleverd. De lucht boven het ijs moet 3 ° C zijn om mist boven het ijs te voorkomen, terwijl de temperatuur van de tribunestoelen ten minste 12 ° C moet zijn voor het comfort van de bezoekers.

De textiele kanalen onderscheiden zich ook door veel minder te wegen dan conventionele metalen oplossingen. Daarom zijn ze zeer geschikt voor montage achteraf in bestaande gebouwen. Ze wegen slechts 300 g / m2 ondanks het feit dat ze een veel betere luchtverdeling bieden dan de andere technologieën op de markt. Ze kunnen daarom gemakkelijk achteraf worden ingebouwd in oudere sportfaciliteiten.

Sinds het allereerste begin in 1973 was gelijkmatige luchtverdeling, geen tocht en geen condensatie de kern van de innovatieve technologie van FabricAir. Daarom verspreidde de technologie zich snel over de soorten toepassingen en nationale grenzen heen. Meer dan 40% van alle landen ter wereld gebruiken deze op stof gebaseerde luchtverdeeltechnologie omdat comfort, ontwerpvrijheid en andere belangrijke functies, zoals condensvrij, essentiële parameters zijn bij het kiezen van de ideale ventilatieoplossing voor sportfaciliteiten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.