Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Hebben zonnepanelen invloed op de huizenmarkt?

Hebben zonnepanelen invloed op de huizenmarkt?

Tegenwoordig wordt er bij nieuwbouwprojecten vrijwel standaard voor zonnepanelen op daken van woningen gekozen. Niet voor niets, want het biedt zowel voor de koper als verkoper voordelen. Met zonnepanelen komt een nieuwbouwwoning vaak in aanmerking voor energielabel A. Het maakt dat een koper een hypotheek goedkoper af kan sluiten en dat bijvoorbeeld de aanvraag van een bouwvergunning voor de verkoper sneller verloopt. Een gemeente heeft baat bij toekomstbestendige huizen. Naast de hypotheek is ook het leven in een duurzame woning goedkoper. Kosten voor energie vergelijken tussen een nieuw en oud huis laat een groot verschil zien. Ook omdat oudere woningen vaak nog aangesloten zitten op het gas. 

Woningen met zonnepanelen maken goedkoop wonen mogelijk

De keuze voor een woning met zonnepanelen op het dak maakt goedkoop wonen mogelijk voor kopers. Met de zonnepanelen wordt een groot deel van de benodigde energie zelf opgewekt. Daarbij kun je energieleveranciers vergelijken om de goedkoopste partij te vinden, voor het afnemen van de resterende benodigde stroom. De wijzigende regelingen rond de verkoop van zelf opgewekte groene stroom zijn voorlopig uitgesteld. Het maakt dat de opgewekte stroom komende jaren nog een-op-een van het verbruik wordt afgetrokken. De verwachting is wel dat dit uiteindelijk zal veranderen.

Stroom wordt steeds goedkoper dan gas

Een andere reden die een nieuwbouwwoning interessant maakt voor kopers, is het feit dat deze woningen niet meer worden aangesloten op het gas. Dit betekent dat de woning wordt voorzien van een warmtepomp, in plaats van een klassieke CV-ketel. Het opwekken van groene stroom met zonnepanelen maakt dat het verbruik van zo’n warmtepomp vaak al voor een groot deel gedekt is. Daar komt bij dat het verbruik van stroom om een woning te verwarmen goedkoper is dan het verbruik van gas. De verwachting is dat de belastingen op gas de komende jaren verder zullen groeien. Het maakt het voor woningzoekenden interessant om te zoeken naar woningen met een combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen.

Nieuwbouw daalt minder hard in waarde

Kortom, de keuze voor zonnepanelen heeft zeker bij jongere woningen effect op de waarde hiervan. De zonnepanelen zal je rond het moment van verkopen wellicht al hebben terugverdiend. Deze periode is de laatste jaren steeds korter geworden, door het toegenomen rendement van zonnepanelen en de dalende gemiddelde aankoopprijs. De waarde van een jongere woning, zeker met zonnepanelen en een warmtepomp, daalt in een recessie veel minder hard dan een oudere woning. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.