Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Glycol als vorstbescherming voor watergevoerde koelsystemen
Glycolen op voorraad.

Glycol als vorstbescherming voor watergevoerde koelsystemen

Glycol wordt regelmatig toegepast als vorstbescherming voor watergevoerde koelsystemen. “Glycol is een chemisch product op basis van aardolie en aardgas”, weet Timon Bol van Conpro Condensor Bescherming. “Hierbij wordt onderscheid gemaakt in twee soorten – Mono Ethyleenglycol (MEG) en Mono Propyleenglycol (MPG) – die net als bijvoorbeeld benzine en diesel niet gemengd mogen worden. Daarom is specifieke kennis bij het bijvullen en vervangen van glycolinstallaties noodzakelijk.”

In de volksmond is MEG de milieuonvriendelijke glycolvariant en MPG de milieuvriendelijke, maar voor beide producten geldt dat zij niet in het milieu geloosd mogen worden. “Oude glycolen moeten zorgvuldig afgevoerd en aangeboden worden bij een erkend verwerker”, aldus Bol. “Daarom verstrekken wij altijd een afvalstroomcertificaat ‘afgewerkte koelvloeistoffen’.” Veranderen van glycolsoort is volgens hem technisch niet zomaar mogelijk, omdat de mengverhoudingen met het water verschillen. “Hierdoor loop je het risico dat de viscositeit (de dikte/stroperigheid) van het medium verandert. Wanneer dit niet is voorzien in het ontwerp – dus als de engineering uitgaat van een bepaalde viscositeit – dan kan de toepassing van een afwijkend medium voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld omdat pompen, leidingen en andere appendages dan niet meer de benodigde ontwerpcapaciteit halen.”

Flowmetingen.

Mengverhouding herstellen

Glycolen kunnen verouderen. “In dit geval houden zij wel hun vorstbeschermende karakter, maar door verzuring ligt inwendige verkalking en corrosie van de leidingen op de loer”, aldus Bol. “Bovendien kan de warmtebufferende capaciteit afnemen.” Met behulp van een monster en in een laboratorium kan Conpro Condensor Bescherming het glycolmengsel toetsen aan de gewenste parameters, om zo de kwaliteit van het medium te bepalen. “Deze dienstverlening is met name voor grote systemen economisch aantrekkelijk, omdat met het bijmengen van glycol of additieven zoals corrosiebeschermers in veel gevallen de mengverhouding weer naar het juiste niveau kan worden gebracht. Het volledig spoelen van het systeem, vervangen van het glycolmengsel en afvoeren van de oude glycolinhoud is in dat geval niet nodig.” In kleinere systemen kan het glycolmengsel uit kostenefficiënt oogpunt beter direct worden vervangen.

Waterzijdig reinigen.

Complete dienstverlening

“Het gros van de watergevoerde koelsystemen in onze branche zijn MEG-gebaseerde systemen”, aldus Bol. “Deze systemen hebben vaak een verhouding van 30% glycol om de juiste vorstbescherming van circa -18°C te behalen. In dit geval wordt om een glycolmengsel 30/70 gevraagd.” Conpro Condensor Bescherming levert puur glycol en water/glycolmengsels vanaf 25 liter t/m volledige tankwageninhouden. “Naast de levering verzorgen we ook de reiniging van het systeem en het inpompen van nieuwe glycol en water/glycolmengsels. Omdat in de meeste gevallen snel een Plan van Aanpak wordt verwacht, is vakkennis erg belangrijk. Helaas is dit (nog) geen vanzelfsprekendheid. Zo zijn we op dit moment bezig met het herstel van een systeem, waarbij een derde partij de glycolen aan de verkeerde kant (de binnenkant) heeft gepompt. Hierdoor heeft het glycol zijn functie als vorstbeschermer gemist. In een later stadium is dit wel hersteld, maar de schade aan het systeem was toen al gemaakt. Aan ons de taak om dit duurzaam te herstellen.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.