Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gezonde en vitale mensen in het klaslokaal, op het werk en thuis
Wouter Wijma, voorzitter Binnenklimaat Nederland

Gezonde en vitale mensen in het klaslokaal, op het werk en thuis

De luchtkwaliteit in scholen krijgt zo langzamerhand de aandacht die het verdient, al was er wel een coronapandemie voor nodig om de problematiek op de kaart te zetten. Binnenklimaat Nederland ijvert in tal van podia en in vele samenwerkingsverbanden voor het belang van ventilatie. Niet alleen in schoollokalen, maar ook in kantoren en woningen.

We zijn blij dat politiek Den Haag wakker is geschud en daar met subsidies (SUVIS) de daad bij het woord heeft gevoegd. Tegelijk is het Programma van Eisen Frisse Scholen flink verbeterd. De vraag is nu: hoe verder? Elders in dit blad betoog ik dat je met geld alleen een eind komt, maar dat je pas echte stappen maakt als de vrijblijvendheid verdwijnt en een stuk wetgeving en handhaving hier op zijn plaats zou zijn. Met de overheid, marktpartijen, koepelorganisaties, brancheorganisaties en kennisinstellingen wordt in elk geval hard aan de weg getimmerd voor een betere luchtkwaliteit in alle gebouwen.

Zo hebben Binnenklimaat Nederland, Platform Duurzame Huisvesting, RVO en TVVL in 2018 het Programma van Eisen Gezonde Kantoren opgesteld, dat dit jaar ook een update kreeg. Samen met de Rijksoverheid, TVVL en TNO hebben we dit initiatief versterkt met een groot en compleet kennisplatform voor professionals in de vorm van de website www.binnenklimaattechniek.nl. Daarop kun je ook alles vinden over het Binnenklimaat Label, een praktisch instrument waarmee aan de hand van vier onderdelen uit het Programma van Eisen Gezonde Kantoren – lucht, licht, klimaat en geluid – wordt getoetst of een kantoor voldoet aan de normen. Vergelijkbaar dus aan het PvE Frisse Scholen.

Ook de woningsector wordt niet vergeten. Er moeten honderdduizend woningen per jaar gebouwd worden, liefst ook met een gezond binnenklimaat. Om dat te realiseren, zal er ook actieve of passieve koeling nodig zijn, want het buitenklimaat verandert ook. Met een reeks partners, waaronder Philips, Heijmans, Nationale Nederlanden en het Longfonds, heeft Binnenklimaat Nederland www.gezondbinnen.nl opgezet, een platform waar consumenten informatie kunnen vinden en kunnen ontdekken hoe ze aan een gezond binnenklimaat kunnen werken. Het is de bedoeling om ook hier een kwaliteitslabel aan te koppelen. Want het uiteindelijke doel is gezonde en vitale mensen, op school, thuis en op het werk.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.