Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gemeente Utrecht kiest voor een frisse start met decentrale ventilatie 

Gemeente Utrecht kiest voor een frisse start met decentrale ventilatie 

Gezonde lucht op de werkvloer

Om de concentratie, de productiviteit en het welzijn van medewerkers te garanderen, is frisse en gezonde lucht essentieel. Ventilatiefabrikant Airmaster levert hier graag een bijdrage aan met decentrale ventilatie-units met warmteterugwinning, die gezonde binnenlucht en behoud van warmte combineren. Zónder grote bouwkundige ingrepen. “Dat onze Airmaster (AM) units hier heel breed en compleet in kunnen voorzien, bewijzen we bijvoorbeeld in de gemeente Utrecht, waar we recent drie locaties luchttechnisch hebben verbeterd”, vertelt Jean-Paul Pil, projectadviseur bij Airmaster. 

Op de drie locaties was de binnenluchtkwaliteit niet optimaal, vertelt Pil. “CO2-meters toonden aan dat de CO2-niveaus te hoog opliepen. Daarom heeft de gemeente Utrecht aan Veolia Gebouwenbeheer gevraagd om een verbetervoorstel te maken. Veolia heeft samen met adviesbureau De Vroome Advies het plan uitgewerkt. Voor de gewenste oplossing kwamen de bedrijven uit op decentrale ventilatie met onze Airmaster units.”

Volgens het Bouwbesluit moet de CO2-concentratie op kantoorwerkplekken altijd lager zijn dan 1.200 ppm. Ook voor de kantoren van de gemeente Utrecht wordt deze waarde aangehouden.

Flexibele werkomgeving

Specifiek aan de kantorenmarkt is dat ruimtes vaak multi-inzetbaar zijn, weet Pil. “Wat vandaag één grote kantoortuin is, kan volgende week opgedeeld worden in separate kantoorsecties en vice versa. De HVAC-installaties – inclusief het ventilatiesysteem – moeten hierop voorbereid zijn.” Daarom werd er gekozen om decentraal te ventileren. “Meerdere Airmaster units werden voorzien van een vraaggestuurde regeling en werken volledig automatisch en onafhankelijk van elkaar. Bij de keuze van het ventilatiesysteem werd bovendien rekening gehouden met de esthetiek. De units hebben een strak, Scandinavisch design en kunnen gedeeltelijk ingebouwd worden in het verlaagd plafond.” Bij het inblazen van de buitenlucht wordt gebruik gemaakt van het coanda-principe. De lucht wordt tegen het plafond geblazen en valt vervolgens geleidelijk naar beneden. “Dit zorgt voor een optimale verdeling van de frisse lucht in de ruimte en vermijdt tocht(klachten). In de zomermaanden profiteert de gemeente Utrecht bovendien van gratis nachtventilatie.”

Makkelijk inpasbaar

Als eerste locatie werd het Stadsbedrijven kantoor aan de Tractieweg aangepast. “In een groot kantoor van bijna dertig meter lang werden drie AM 300 units geplaatst”, aldus Pil. “Onze ventilatiegroepen kunnen eenvoudig geïntegreerd worden in bestaande gebouwen. De aansluitingen kunnen aan de achterkant, de zijkant of aan de bovenkant van de units voorzien worden, waardoor ze zeer flexibel inzetbaar zijn. In dit geval werd gekozen voor bovenaansluitingen en gaan de toevoer van frisse lucht en de afvoer van vervuilde lucht via het dak.”

Meerdere Airmaster units werden voorzien van een vraaggestuurde regeling en werken volledig automatisch en onafhankelijk van elkaar.

Volautomatische sturing op beweging en CO2

In navolging van de grote kantoorruimte zijn ook diverse vergaderruimtes voorzien van AM 300 units. “In totaal hebben wij zestien units geleverd voor de Tractieweg. Alle units beschikken over een CO2-sensor en een eigen bedieningspaneel, waarop medewerkers het CO2-niveau per ruimte kunnen aflezen.” Volgens het Bouwbesluit moet de CO2-concentratie op kantoorwerkplekken altijd lager zijn dan 1.200 ppm. “Ook voor de kantoren van de gemeente Utrecht wordt deze waarde aangehouden. Omdat de kantoor- en vergaderruimtes een variabele bezetting hebben en niet op vaste tijdstippen gebruikt worden, was een regeling op basis van een CO2-sensor en bewegingsmelder de beste keuze.” De ventilatie-unit begint te draaien zodra iemand de ruimte betreedt, vertelt Pil. “De unit start op met een basis-ventilatiecapaciteit van 30% en zodra er meer personen binnen komen en de CO2-waarden stijgen, zorgt de CO2-sensor ervoor dat de ventilatiecapaciteit automatisch wordt opgevoerd.”

In navolging van de kantoren op de Tractieweg werden ook de stadskantoren aan de Van Swindenstraat en de Vaartscherijnstraat aangepakt. Hierbij werd niet enkel ventilatie voorzien in de kantoren, maar ook in de kantine waar de chauffeurs van de straatveegmachines, de vuilophalers, de handhavers en andere buitendienstmedewerkers komen pauzeren en lunchen. Vanwege de grote bezetting werd hier een AM1000 unit voorzien, vertelt Pil. “We hebben een breed productassortiment ontwikkeld waarbij de luchtvolumes van de units variëren tussen 50 en 1.200 m3/h. Dit maakt dat we een oplossing kunnen bieden voor om het even welke ruimte. Tot dusver werden onze ventilatie-oplossingen voornamelijk toegepast in scholen, maar dit project bewijst dat we ook een geschikte partner zijn voor kantoorrenovaties.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.