Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Gecertificeerde RWA ventilatoren met variabel toerental voor veiligere en groenere gebouwen

Gecertificeerde RWA ventilatoren met variabel toerental voor veiligere en groenere gebouwen

Met de herziening van de Europese norm voor mechanische rook- en warmteafvoer (RWA) ventilatoren in 2015 zijn er mogelijkheden om in geval van brand rookafvoerventilatoren met frequentieregelaars toe te passen. Door de RWA ventilatoren uitgebreid samen met de frequentieregelaar te certificeren, opende nieuwe mogelijkheden voor veiligere, groenere en zuinigere oplossingen. Desondanks moeten de gecertificeerde toerengeregelde RWA ventilatoren nog door velen worden ontdekt.

Het verhogen van de veiligheid van hoogbouw, parkeergarage of een tunnel en tegelijkertijd de bedrijfskosten verlagen klinkt als een utopie. Maar met de wijzigingen in 2015 in de NEN-EN 12101-3 norm voor mechanische RWA ventilatoren is dit een scenario binnen handbereik gekomen. De norm legt voor de besturing van RWA ventilatoren drie opties vast:

  1. De rookgasventilator op nominaal motortoerental laten draaien zonder frequentieregelaar. Hiervoor is enkel een gecertificeerde RWA ventilator nodig. Er kan een frequentieregelaar ingezet worden voor andere bedrijfspunten, maar in geval van brand moet deze worden overbrugd. Dit betekent dat de rookafzuiging alleen op een enkel toerental kan draaien, wat de flexibiliteit aanzienlijk beperkt. Bovendien vereist de overbruggingsoptie extra (kostbare) besturingsapparatuur binnen de schakelkast.
  2. Pas een RWA ventilator toe in combinatie met een frequentieregelaar, die niet gezamenlijk voor de brandsituatie gecertificeerd zijn. Bij deze opstelling moet het beschikbare motorvermogen met 20% worden verminderd. Bovendien moet er een additioneel LC-laagdoorlaatfilter, zoals bijvoorbeeld een sinusfilter, tussen de frequentieregelaar en de motor worden geplaatst, wat de kosten aanzienlijk verhoogt. De kosten zullen verder oplopen omdat de frequentieregelaar, noodstroomvoorziening en bekabeling ook ontworpen moeten worden voor de 20% extra energiereserve.
  3. Gebruik een gecertificeerd pakket van RWA ventilator met frequentieregelaar, waarbij het complete pakket is getest en gecertificeerd voor rook- en warmteafvoersystemen conform de norm. Met deze oplossing kan het volledige potentieel van het complete pakket benut worden.

De laatste optie, een gecertificeerd pakket met een brandventilator en frequentieomvormer, stelt gebouwbeheerders in staat om in geval van brand gebruik te maken van ventilatoren met variabele snelheid. Het resultaat? Maximale betrouwbaarheid in combinatie met lagere bedrijfskosten en een hoge flexibiliteit om de rookbeheersing en -afzuiging te regelen.

In een vastgoedmarkt met een neiging om steeds hoger te bouwen, worden de eisen voor betrouwbare rookventilatiesystemen eveneens hoger. De behoefte aan ventilatiesystemen die veilige vluchtwegen creëren, de brandweer helpen bij de rookafzuiging en het gebouw beschermen is een kritische factor.

Van verspilling naar besparing van energie

Met behulp van frequentieomvormers kan de ventilator met alle mogelijke capaciteiten worden aangestuurd. De ventilatoren krijgen in feite een dubbele werking, doordat het volledige werkgebied naast normale ventilatiedoeleinden, ook in geval van brand ingezet kan worden. Binnen de EU zijn de bovenstaande opties 1 en 2 van toepassing op RWA ventilatoren, die niet samen met een frequentieregelaar zijn gecertificeerd. Maar wanneer u kiest voor een gecertificeerde combinatie van RWA ventilator met frequentieregelaar, dan weet u zeker dat deze voldoet aan de geldende regels.

Jos Wissink, Business Development Manager bij NOVENCO Building & Industry, zegt hierover: “Aangezien hoogefficiënte ventilatoren met frequentieregeling nu ook beschikbaar zijn als een gecertificeerd pakket voor rook- en warmteafvoer, hebben gebouwbeheerders de mogelijkheid om een meer rendabele opstelling te realiseren: maximale energiebesparing en een ultramodern RWA systeem in één enkele oplossing.”.

Groen gaan: extra kostenbesparende voordelen

Aangezien het stroomverbruik wordt verminderd met hoogefficiënte RWA ventilatoren, kunnen de benodigde stroomvoorziening en de bijbehorende kosten voor de besturingssystemen worden verlaagd. Naast de energiebesparing kunnen verdere initiële kostenbesparingen worden bereikt door kleinere stroomkabels en een verlaging van de kosten voor de normale en noodstroomvoorziening.

Hoewel de installatiekosten van een gecertificeerd pakket met een RWA ventilator en frequentieregelaar hoger zijn dan bij andere alternatieven, worden de initiële totale investeringskosten en bedrijfskosten zodanig gereduceerd dat de investering zeer aantrekkelijk is. De sleutel is om te kijken naar de totale levenscycluskosten – en niet slechts naar één element in het pakket.

Een vergelijking van vergelijkbare NOVENCO productreeksen toont de verschillen tussen de industriestandaardoplossingen zoals de NovAx™ reeks en de hoogefficiënte reeks ZerAx® RWA ventilatoren. Met alle selectievariabelen ingesteld op dezelfde instelling, is het elektrisch ingangsvermogen voor een NovAx™ RWA ventilator 65kW,  tegenover 56kW voor dezelfde afmeting ZerAx®. Het verschil in stroomverbruik is bijna 14%, wat zal leiden tot aanzienlijk lagere bedrijfskosten. Bovendien kan de stroomvoorziening, inclusief de UPS-systemen, 14% kleiner worden gedimensioneerd, wat leidt tot lagere initiële investeringskosten. En met een aanzienlijk lager geluidsniveau is de hoogwaardige ZerAx® de voor de hand liggende keuze.

Hoog rendement en laag geluidsniveau

Een van de meest interessante kenmerken bij de keuze van een gecertificeerd pakket van RWA ventilator en frequentieregelaar is het rendement. Dit beïnvloedt de bedrijfskosten, vermindert de CO2-uitstoot en is goed voor het milieu. NOVENCO’s ZerAx® axiaalventilatoren realiseren een rendement tot 92% en een indrukwekkende 98% recyclingsgraad na meer dan 20 jaar in bedrijf, zoals gedocumenteerd in een Recycling-analyse van Stena Recycling. Dit maakt het de meest efficiënte en waarschijnlijk ook de meest duurzame RWA ventilator op de markt van vandaag.

Tegelijkertijd heeft de ventilator door het optimale aërodynamische ontwerp een extreem laag geluidsniveau. Voor een normale ventilatiemodus heeft u minder geluiddemping nodig en kunnen de geluiddempers kleiner gedimensioneerd worden of zelfs achterwege blijven. Dit resulteert in een lagere systeemweerstand, waardoor er wederom minder vermogen nodig. Kortom, zowel de installatiekosten als de bedrijfskosten worden positief beïnvloed.

Wanneer veiligheid de eerste prioriteit is

Volgens sommigen zijn de kostenreducties een extra bonus. Het belangrijkste voordeel is dat u kunt rekenen op de zeer betrouwbare ZerAx® RWA ventilatoren in combinatie met Danfoss VLT® frequentieregelaars. Deze zijn ontworpen om de klus te klaren als het erop aankomt: ze werken als een gecertificeerd noodsysteem dat niet faalt.

Als uw calamiteitensysteem uitvalt, lopen mensenlevens gevaar en de wetenschap dat de RWA ventilator is getest en gecertificeerd voor gebruik bij hoge rookgastemperaturen geeft gemoedsrust. Het gecertificeerde ZerAx® en Danfoss VLT® pakket schept veilige vluchtwegen voor de bewoners, helpt de brandweer bij de brandbestrijding en beschermt objecten. Betrouwbaarheid staat centraal en de keuze voor een gecertificeerde oplossing garandeert dat de ventilatoren bestand zijn tegen langdurige rook- en warmteafvoer.

Wanneer veiligheid ook uw eerste prioriteit is, is een gecertificeerd pakket van RWA ventilator met frequentieregeling de voor de hand liggende keuze, eenvoudigweg omdat het in alle opzichten betrouwbaar is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.