Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Eenvoudig, snel en muurvast
In gebouw Taxi komen 71 appartementen.

Eenvoudig, snel en muurvast

Vernieuwde inbouwdozen voor woongebouw Taxi

Het Stationskwartier in Veenendaal is volop in ontwikkeling. De oude industrieterreinen verdwijnen en maken plaats voor een bruisend nieuw woongebied met een grote diversiteit aan woningen en appartementen. Onderdeel van het plan is de Industrielaan 2 tot 10, waar aannemer KUDO BV drie appartementencomplexen met in totaal 154 appartementen realiseert. De complexen De Verbinding en De Snip zijn inmiddels opgeleverd. In februari 2023 is bovendien gestart met de bouw van gebouw Taxi, waarin 71 appartementen komen. In opdracht van KUDO BV realiseert WB Installatie alle elektrotechnische installaties in dit appartementengebouw. Van de wandcontactdozen, schakelaars en lichtpunten tot en met de brandsturingen en zonnepanelen, waarbij alle schakelmaterialen worden ingepast in de vernieuwde U50 inbouwdozen van Attema.

WB Installatie is één van de eerste installateurs die de vernieuwde U50 inbouwdozen monteert. Met name de duodozen waren hiervoor doorslaggevend, vertelt Maikel Kas, werkvoorbereider en projectleider bij WB Installatie. “In het verleden maakten we gebruik van een ander fabricaat inbouwdozen, maar deze zaten minder goed vast, vooral in kalkzandsteenwanden. De U50 inbouwdozen van Attema brengen hier verandering in. De klemming van de nieuwe Attemadozen is zo goed, dat de monteurs in één arbeidsgang door kunnen. Hierdoor kunnen zij aanzienlijk sneller werken. Omdat deze techniek zowel voor duodozen als voor enkele inbouwdozen beschikbaar is, passen we inmiddels beide oplossingen toe. Hierdoor kunnen we namelijk werken met één systeem en één merk voor alle inbouwdozen.”

In één keer muurvast

Op dit moment heeft WB Installatie twee projecten met de vernieuwde U50 inbouwdozen in uitvoering. In een woningbouwproject in Bilthoven worden circa 300 duodozen en 600 enkele dozen toegepast. In gebouw Taxi in Veenendaal gaat het om maar liefst 350 duodozen en 2.300 enkele dozen, waarin de wandcontactdozen, schakelaars en actoren voor de draadloze installaties worden ingepast. De inbouwdozen in Veenendaal worden ingeklemd in kalkzandsteen en gibowanden, maar zijn ook geschikt voor bijvoorbeeld cellenbeton, vertelt Jan Tabak, technisch adviseur bij Attema. ”In vrijwel elke steense wand zitten de inbouwdozen in één keer muurvast.”

Doordat de flexibele tuit 30° naar links of naar rechts kan worden bewogen, sluit de installateur de doos ook in alle situaties eenvoudig aan.

Flexibele tuit

Een groot voordeel van de vernieuwde inbouwdozen is bovendien de flexibele tuit, vertelt Tabak. “De meeste frezers en boorders werken snel en netjes. Toch komt het voor dat de sleuf net niet goed aansluit op het boorgat. De installateur moet dan een stuk weghakken om de aansluiting te maken. Bij de nieuwe dozen hoeft dat niet meer: doordat de flexibele tuit 30° naar links of naar rechts kan worden bewogen, sluit de installateur de doos ook in deze situaties eenvoudig aan.” In sommige gevallen wordt ter hoogte van de tuit een tweede, halfdiep overlappend gat geboord, omdat de doos daardoor eenvoudiger te plaatsen is. “Hierdoor verloor de klemmende werking aan kracht. In de nieuwe inbouwdozen zitten de klemmiddelen daarom meer naar onderen, waardoor de klemmende werking volledig behouden blijft.”

Flexibele buisdiameters

Ook Kas is erg te spreken over de beweegbare tuit. Bovendien prijst hij de flexibiliteit in buisdiameters. “Vandaag de dag wordt steeds meer voorbedrade buis gebruikt, waarvan de diameters nog weleens afwijken. In plaats van de vertrouwde 16 en 19 mm, komen nu diameters van 16, 19 en 20 mm voor, waarvoor de tuit van de vernieuwde inbouwdoos bij uitstek geschikt is.” De nieuwe inbouwdozen worden geleverd met 

M 3×20 schroeven, besluit Tabak. “Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst bij tegelwerk. Naar wens kunnen de inbouwdozen onderling gekoppeld worden. Bovendien zijn de tuiten verwisselbaar, waarmee maximale flexibiliteit wordt geboden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.