Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Een snelle en feilloze assemblage van woonunits én installaties
De woonunits zijn opgebouwd uit drieënhalve containerunit van 3 bij 12 meter en tot drie lagen hoog gestapeld.

Een snelle en feilloze assemblage van woonunits én installaties

Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa zijn van grote waarde voor de Flevolandse economie en samenleving. Met name in de Noordoostpolder, Dronten en Zeewolde wonen en werken relatief veel arbeidsmigranten en de verwachting is dat dit aantal alleen maar zal toenemen. Om ook de nieuwe arbeidsmigranten goed en veilig onderdak te bieden, moet op korte termijn fatsoenlijke huisvesting gerealiseerd worden. Een handschoen die aannemer Van den Nagel Modulaire Bouw, installateur Elektrend, specialist in stekerbaar installeren Attema en assemblagebedrijf RKwadraat gezamenlijk hebben opgepakt. Recent hebben de bedrijven negentig comfortabele en functionele woonunits opgeleverd in Zeewolde, die in slechts enkele maanden zijn geprefabriceerd en geassembleerd. 

Aan de Bosruiterweg in Zeewolde pronken drie nieuwe woonblokken met elk dertig comfortabele en functionele modulaire woonunits. De woonunits zijn opgebouwd uit drieënhalve containerunit van 3 bij 12 meter en tot drie lagen hoog gestapeld. “De units zijn volledig geprefabriceerd op de productielocatie van Van den Nagel Modulaire Bouw in Barneveld”, vertelt Michel Boekweit, projectmanager bij Attema. “Hierdoor hoefden zij op de bouw slechts nog gekoppeld en afgewerkt te worden. Ons Installeren 2.0 concept sluit hier naadloos bij aan en maakte een snelle en feilloze assemblage van alle elektrotechnieken mogelijk.”

Snelle montage, eenvoudig handwerk 

Verantwoordelijk voor de elektrotechnische installaties in de migrantenwoningen is Elektrend, dat in Zeewolde haar eerste stappen in 100% stekerbaar installeren zette. “In het verleden hebben wij al stekerbare verlichtingstechnieken toegepast”, vertelt Hans van den Brink, eigenaar van Elektrend. “We waren dus al bekend met de voordelen van stekerbaar installeren, zoals een snelle montage, eenvoudig handwerk en minimale faalkosten. Voordelen die in dit project zelfs noodzakelijk waren om de haalbaarheid en maakbaarheid te garanderen. Maar waar moesten we beginnen?” Via groothandel Robri kwam Elektrend in contact met Attema, dat de complete stekerbare engineering heeft verzorgd. “Attema had op dat moment net haar Installeren 2.0 concept gelanceerd en alle componenten op voorraad liggen”, vertelt Van den Brink. “Op basis van mijn installatietekeningen heeft zij exact in kaart gebracht welke installatiedozen waar geïnstalleerd moesten worden, met welke kabeltypes en kabellengtes. Vervolgens heeft RKwadraat de technische assemblage van de prefabs verzorgd.”

Het installeren 2.0 concept in Zeewolde betreft alle E-technieken in de woningen. Vanaf de Click-mate NXT groepenkasten t/m de AK2 kabeldozen, brandwerende hollewanddozen, verlichtingspunten, rookmelders, internetaansluitingen en voeding voor de elektrische verwarming en inclusief alle koppelsnoeren.

Compleet pakket

Het installeren 2.0 concept in Zeewolde betreft alle E-technieken in de woningen. Vanaf de Click-mate NXT groepenkasten t/m de AK2 kabeldozen, brandwerende hollewanddozen, verlichtingspunten, rookmelders, internetaansluitingen en voeding voor de elektrische verwarming en inclusief alle koppelsnoeren, vertelt Boekweit: “Alleen de voedingskabel vanaf de hoofdmeterkast naar de onderverdelers in de appartementen is traditioneel uitgevoerd.” Alle technieken zijn al in de fabriek van Van den Nagel Modulaire Bouw in de containerunits aangebracht. “In de opstartfase heb ik hiervoor drie arbeidskrachten ingezet, maar in principe zijn twee monteurs voldoende”, benadrukt Van den Brink. “Samen kunnen zij twintig tot dertig containers per week installeren.” De monteurs hebben achtereenvolgens de gaten geboord, de kabels naar het plafond getrokken en de stopcontacten en centraaldozen bevestigd. “De voedingskabels zijn hier in rolletjes naast gehangen en op de projectlocatie naar de volgende unit geleid en ingeplugd. Net voor de oplevering zijn alle systeemplafonds bevestigd, waarna ook de verlichting op de centraaldozen is aangesloten.”

Installeren wordt assembleren

Anno 2023 wordt het steeds moeilijker om technisch geschoold personeel te vinden, met voldoende kennis om elektrische installaties aan te leggen, aan te sluiten en in bedrijf te stellen, merkt Van den Brink. “Installeren 2.0 speelt hier perfect op in. Uitgangspunt is namelijk dat monteurs niet meer met een schroevendraaier of met hun handen bij de draden hoeven te komen. In plaats hiervan hoeven de technieken slechts nog geassembleerd te worden.” Dit biedt mogelijkheden om met lager geschoold personeel en arbeidsmigranten te werken, waarvoor ook in dit project is gekozen. “Het zijn echt woningen voor en door arbeidsmigranten geworden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.