Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Duurzame nieuwe oplossing voor verwarming, koeling en luchtbehandeling
V.l.n.r.: Jeffrey van der Laan, Projectmanager bij Van Wijngaarden BV, Mario Jongejans, Directeur van Jongejans Koeltechniek BV en Paul van Dorrestein, Accountmanager bij Lennox Benelux BV.

Duurzame nieuwe oplossing voor verwarming, koeling en luchtbehandeling

Zaanse Mayonaise is al jarenlang de meest gegeten mayonaise van ons land. De mayonaise wordt van oudsher geproduceerd door Van Wijngaarden BV. In 1929 is dit bedrijf gestart met het bottelen en verhandelen van plantaardige olie voor het gebruik in Nederlandse huishoudens, in 1959 gevolgd door het maken van mayonaise. Sinds 2001 is de productie van Zaanse Mayonaise gevestigd in de hypermoderne mayonaisefabriek in Wormerveer. Vanwege het grote succes van de mayonaiseproducten, is deze fabriek al diverse keren uitgebreid. Zo is recent een nieuwe fabriekshal toegevoegd, die door Jongejans Koeltechniek BV is voorzien van drie rooftop airconditioners van Lennox Benelux BV. Omdat de Lennox rooftopunits op de bestaande hallen na circa twintig jaar aan het eind van hun technische levensduur waren gekomen, is dit moment tevens aangegrepen om de bestaande units te vervangen.

Al meer dan een halve eeuw verzorgt Jongejans Koeltechniek BV de montage, het onderhoud en de vervanging van de koeltechnische installaties van Van Wijngaarden BV. Van proceskoeling tot comfortkoeling. “Ons meest recente project is de uitbreiding en vervanging van de comfortkoeling in resp. de nieuwe fabriekshal en bestaande bereidingsafdeling en verpakkingsafdeling”, vertelt Mario Jongejans, Directeur van Jongejans Koeltechniek BV. Jeffrey van der Laan, Projectmanager bij Van Wijngaarden BV vult hem aan: “Op het dak van onze bestaande hallen stonden twee rooftopunits, die niet meer (volledig) in onze comfortwensen konden voorzien. In de afgelopen jaren is onze mayonaisefabriek namelijk flink uitgebreid. Bovendien zijn nieuwe installaties toegevoegd, waardoor bijvoorbeeld in de verpakkingshal meer vermogen gewenst was. In 2019 hebben wij een nieuw magazijn aangebouwd, waarvan het dak is volgelegd met zonnepanelen. Een duurzame keuze die we graag wilden doortrekken naar onze verwarming, koeling en luchtbehandeling. De nieuwe rooftopunits van Lennox spelen hier perfect op in en functioneren in ons geval als warmtepompen. Zo benutten de units de warmte uit de buitenlucht om alle halruimtes goed en energetisch te conditioneren.”

Dankzij de nieuwe units is het veel prettiger werken voor de operators.

Wisseling van de wacht

Om een optimale conditionering van de nieuwbouw én bestaande bouw te borgen, heeft Jongejans Koeltechniek BV diverse metingen en berekeningen uitgevoerd. “Vervolgens hebben wij samen met Lennox de juiste rooftopunits voor dit project geselecteerd”, vertelt Jongejans. “Inclusief de gewenste opties. Bijzonder hierbij is dat voor de bestaande halruimtes de vermogens als het ware zijn omgewisseld.” Van der Laan: “Waar de bereidingsafdeling in de afgelopen twintig jaar over het grootste vermogen beschikte, is deze eer nu toebedeeld aan onze verpakkingsafdeling. Een logische keuze, omdat hier diverse verschuivingen en uitbreidingen hebben plaatsgevonden.” 

Aanpassing van de dakconstructies

Waar de nieuwe rooftopunit voor de bereidingsafdeling een vermogen heeft van 50 kW, kan de unit voor de verpakkingsafdeling maar liefst 75 kW leveren. Hiermee sluiten de units weliswaar perfect aan op de comfortbehoefte van Van Wijngaarden BV, maar níet op de bestaande dakconstructie. “Voordat de nieuwe units gemonteerd konden worden, hebben wij diverse aanpassingen aan de daksparingen en sokkels doorgevoerd”, vertelt Jongejans. “Met het vermogen veranderde namelijk ook de maatvoering van de units. Dit hebben we bijvoorbeeld opgelost door een opstelsokkel met een horizontale in plaats van verticale aansluiting te gebruiken en door de luchtkanalen over het dak aan te brengen. Voor de kleinere unit hebben we de dakconstructie zodanig uitgevuld, dat de bestaande sokkel behouden kon blijven.”

De nieuwe rooftopunits van Lennox functioneren als warmtepompen. Zo benutten de units de warmte uit de buitenlucht om alle halruimtes goed en energetisch te conditioneren.

Duidelijk verschil

De Lennox rooftopunits voor de uitbreiding hebben vermogens van 22, 50 en 75 kW. Alle units zijn in 2021 geleverd en gefaseerd gemonteerd. In de zomer van 2022 zijn de laatste units in bedrijf genomen. Van der Laan is erg tevreden over het resultaat. “We merken duidelijk verschil”, vertelt hij. “Zo blijft de temperatuur in onze hallen constant op 20°C. Ook in de warme zomermaanden. Hierdoor is het veel prettiger werken voor onze operators.” Ook Paul van Dorrestein, Accountmanager bij Lennox Benelux BV is enorm te spreken over het resultaat. “Het project in Wormerveer was het eerste project dat ik voor Lennox aan Jongejans Koeltechniek BV mocht leveren”, vertelt hij. “Tijdens de inbedrijfname heb ik een uitgebreide rondleiding langs de installaties gekregen en ik ben ongelooflijk enthousiast. Alles wat je op het gebied van kwaliteit en hygiëne mag verwachten, vond ik terug in de nieuwe installaties. Het project voor Van Wijngaarden BV is daarmee een prachtig visitekaartje geworden. Zowel voor onze rooftopunits als voor de samenwerking als geheel.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.