Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Decentrale ventilatie-units brengen OBS Brinkschool naar Frisse Scholen Klasse C
De mogelijkheid tot nachtkoeling zorgt ervoor dat op warme dagen ’s nachts frisse lucht naar binnen wordt geblazen, zodat de leerlingen ’s morgens in een fris lokaal binnenkomen.

Decentrale ventilatie-units brengen OBS Brinkschool naar Frisse Scholen Klasse C

‘Presteren met plezier’. Deze ambitie van OBS Brinkschool in Haren is recent uitgebreid met ‘Presteren in een goed en gezond binnenklimaat’. De openbare basisschool in het centrum van Haren is namelijk voorzien van 10 Airmaster AM 800 ventilatie-units, die in alle seizoenen en volledig vraaggestuurd het binnenklimaat op orde brengen én houden.

De AM800 units, met een maximaal luchtvolume van 725 m3/h, vallen ruim binnen de Frisse Scholen Klasse C norm.

De Deense ventilatiefabrikant Airmaster zorgt al meer dan 30 jaar voor gezonde binnenlucht en een optimaal thermisch comfort in o.a. kantoren, kinderdagverblijven en scholen. “De ramen openzetten is natuurlijk de makkelijkste manier van ventileren”, benadrukt projectadviseur Jean-Paul Pil. “Om de ventilatie écht op orde te krijgen echter, in alle seizoenen, zijn structurele maatregelen nodig. Ook OBS Brinkschool in Haren was zich hiervan bewust.” De basisschool bevindt zich op dit moment nog in een wat ouder gebouw, maar zal op termijn verhuizen naar een nieuwbouw (IKC Rummerinkhof) circa 500 meter verderop. Het bestuur wilde deze nieuwbouw echter niet afwachten. “Om nú al een gezond binnenklimaat voor alle leerlingen en onderwijzend personeel te borgen, hebben zij besloten om het binnenklimaat aan te pakken.”

Inspectie en advies op projectlocatie

Tijdens de mini-aanbesteding die volgde, namen diverse installateurs contact op met Airmaster. Het project werd uiteindelijk gegund aan IBV Venema. Alvorens een definitieve offerte uit te brengen, stond Pil erop om samen met de installateur een inspectie- en adviesafspraak op de projectlocatie in te plannen. Hij vertelt: “In renovaties duiken vrijwel altijd problemen op die om creatieve oplossingen vragen. Soms zitten er bijvoorbeeld draagbalken of armaturen in de weg die de luchtworp van de units negatief kunnen beïnvloeden. Om een optimale werking van de ventilatie-installatie te garanderen, is het bovendien belangrijk dat de toestellen op de juiste plaats in de ruimte worden geïnstalleerd. We hebben de installateur daarnaast geadviseerd over de best passende ophanging van de ventilatie-units.”

Geen ‘overventilatie’ dankzij vraaggestuurde regeling

Om aan de Frisse Scholen Klasse C eis te voldoen, is een ventilatiecapaciteit vereist van minimaal 21,6 m3/h per persoon. “Uitgaande van een bezetting van 30 leerlingen plus 1 leerkracht, moest er dus een minimaal luchtvolume van 670 m3/h per klas worden voorzien”, aldus Pil. “Onze AM800 units, met een maximaal luchtvolume van 725 m3/h, vallen ruim binnen deze norm. Om ‘overventilatie’ te vermijden, zijn alle toestellen voorzien van een vraaggestuurde regeling. In elke unit zit een CO2-sensor die het luchtvolume automatisch aanpast aan het aantal aanwezige leerlingen in de klas.” De decentrale units zijn eenvoudig per lokaal te monitoren en te bedienen, dankzij een bedieningspaneel aan de wand met een duidelijke stoplichtsignalering (kleurcodes) en ppm-aanduiding. “Omdat de school nog geen gebouwbeheersysteem had, hebben wij tevens onze internetgestuurde Airlinq® Online regeling aangeboden. Via dit webplatform kunnen de 10 units ook op afstand beheerd en bediend worden. Voor een perfecte installatie én gebruik van dit systeem, hebben we opnieuw met IBV Venema aan tafel gezeten.”

Optimaal thermisch comfort, zowel in de winter als zomer

De Airmaster units garanderen een hoge warmteterugwinning, met een rendement van meer dan 85 procent. “Op koude winterdagen wordt de frisse buitenlucht eerst voorverwarmd, alvorens hij in de klas wordt geblazen”, aldus Pil. “Dit vermijdt tocht en zorgt voor lagere verwarmingskosten.  Wanneer het buiten warmer wordt, dan gaat automatisch een bypass open waardoor de buitenlucht rechtstreeks de ruimte in geblazen wordt. Bovendien is in de regeling van elke unit standaard de mogelijkheid tot nachtkoeling voorzien. Deze functie zorgt ervoor dat op warme dagen ’s nachts frisse lucht naar binnen wordt geblazen, zodat de leerlingen ’s morgens in een fris lokaal binnenkomen.”

Eerste reacties zijn positief

De Airmaster ventilatie-units voor OBS Brinkschool zijn just-in-time en plug-and-play in Haren afgeleverd. Tijdens de installatie hield Airmaster een vinger aan de pols. Ook stond de ventilatiespecialist in voor de controle en inbedrijfstelling. “Na de kerstvakantie van 2021/2022 zijn de units in gebruik genomen”, vertelt Pil. “De eerste reacties zijn zeer positief. Toch moeten sommige leerkrachten nog wennen aan het feit dat de ramen niet meer open hoeven. Ze vinden het erg fijn dat ze het CO2-niveau in hun klaslokaal makkelijk kunnen opvolgen via het bedieningspaneel. Dat geeft een gevoel van veiligheid, zonder dat ze moeten inboeten op thermisch comfort.”

Bouwinfo

Opdrachtgever
OBS Brinkschool

Installateur
IBV Venema

Ventilatie-units
Airmaster

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.