Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Dakkappen geven Depot Boijmans van Beuningen lucht
De dakkappen zijn middels een doorvoerkoker en luchtkanalensysteem gekoppeld aan de luchtbehandelingskasten van Depot Boijmans van Beuningen. (Beeld: Ossip van Duivenbode)

Dakkappen geven Depot Boijmans van Beuningen lucht

Depot Boijmans van Beuningen is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Het depot, met zijn bijzondere, spiegelende gevel, staat naast Museum Boijmans van Beuningen in het Museumpark in Rotterdam. In het gebouw worden geen tentoonstellingen georganiseerd maar kunnen bezoekers – zelfstandig of met een gids – grasduinen tussen 151.000 kunstobjecten die zijn gerangschikt en gestructureerd in 14 depotruimten met 5 klimaten. Ook kunnen zij meekijken met bijvoorbeeld de conservering en restauratie. Om de relatieve vochtigheid en temperaturen binnen de juiste, kritische bandbreedtes te houden, is het depot voorzien van een uitgekiend binnenklimaatsysteem. Smitsair Luchttechniek produceerde en leverde de dakkappen hiervoor.

“Wij werden al in 2016 benaderd door BAM Bouw & Techniek, om aan de hand van de bestekeisen een aanbieding voor de dakkappen en buitenluchtroosters te maken”, vertelt Annemarie Hoogenboom, verkoopmedewerker bij Smits-air Luchttechniek. “Op basis van de gewenste luchthoeveelheden hebben we onder andere de afmetingen en dimensionering van de producten bepaald en een offerte gemaakt, op basis waarvan we de productie en levering van in totaal vier dakkappen gegund hebben kregen.”

Specials

De dakkappen zorgen voor de aanzuig van verse buitenlucht en afvoer van gebruikte binnenlucht en zijn middels een doorvoerkoker en luchtkanalensysteem gekoppeld aan de luchtbehandelingskasten van Depot Boijmans van Beuningen, vertelt Hoogenboom. Twee dakkappen betreffen standaard dakkappen uit het assortiment van Smitsair Luchttechniek. “Daarnaast hebben we twee specials gemaakt. Hierbij is bij één dakkap, met behulp van een aangepaste grondplaat, de kanaalaansluiting in de dakkap iets verkleind. Dankzij deze aanpassing kan een lagere luchtweerstand in de dakkap worden behaald.”

Diverse afmetingen en luchthoeveelheden

Alle dakkappen zijn gemaakt van aluminium en voorzien van een 2-laagse poedercoating, in een lichtgrijze kleur (RAL 7047). Bovendien beschikken zij over één of meerdere regenopvangelementen. “De eerste dakkap (DK-2) heeft een kanaalmaat van 900 x 900 mm en blaast tot 11.000 m3/h lucht verticaal uit”, aldus Hoogenboom. “De overige drie dakkappen betreffen gecombineerde aanzuig en afvoer dakkappen (DK2/3), in verschillende afmetingen. Voor een luchtbehandelingskast in het depot hebben wij een dakkap van 2.200 x 1.600 mm geproduceerd en geleverd, met een aanzuig- en afvoercapaciteit van 5.700 m3/h. Een dakkap van 3.700 x 3.200 mm met twee regenopvangelementen voert tot 50.000 m3/h lucht af en aan voor de luchtbehandelingskast voor de voorbehandeling, terwijl een dakkap van 2.200 x 1.600 mm de uitblaas voor de luchtbehandelingskast van de kantoren (ruim 15.000 m3/h) en de aanvoer voor de luchtbehandelingskast van het restaurant en de kantoren (23.000 m3/h) verzorgt. Ook hebben we bijbehorende dakopstanden geleverd.”

Eind september 2019 zijn alle dakkappen kant-en-klaar en in één geheel op het project aangeleverd, waarna zij op het dak van het depot  zijn geplaatst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.