Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Compact wtw-ventilatiesysteem voor woningen 
De Lossnay ventilatie-unit bestaat uit een vierkante ‘doos’ van ongeveer zeventig centimeter breed en vijftig centimeter diep. Hij kan dus gemakkelijk in een technische ruimte of berging geplaatst worden.

Compact wtw-ventilatiesysteem voor woningen 

Vrijwel iedereen zet regelmatig een raam open om de woonkamer of slaapkamer even lekker te luchten. Ventilatie is belangrijk, want als de luchtvochtigheid te hoog is, krijg je bijvoorbeeld schimmelvorming en dat kan weer leiden tot gezondheidsklachten. Tegenwoordig echter zijn veel huizen zo goed geïsoleerd, dat even een raam openzetten niet meer voldoende is voor een constante, gezonde en schone luchtkwaliteit in huis. Bovendien verlies je op deze manier veel warmte in het stookseizoen. De oplossing? De residentiële Lossnay van Alklima/Mitsubishi Electric.

“Dit warmteterugwin (wtw) ventilatiesysteem is compact, stil en makkelijk uit te breiden met andere sensoren zoals een CO2-meter”, zegt Peter Muizebelt, consultant bij Alklima. Goede ventilatie zorgt voor luchtverversing en afvoer van overtollig vocht, vervuilde lucht en geuren. De hoeveelheid lucht die je moet kunnen ventileren, hangt af van de grootte van de woning. De Lossnay-serie heeft nu drie types op de markt die op een energiezuinige manier zorgen voor een optimale luchtkwaliteit. Het systeem is ook gespiegeld verkrijgbaar, dus zowel in een linkse als rechtse uitvoering. Met de verschillende standen is de luchtcapaciteit regelbaar. “Er is er dus voor alle nieuwbouwwoningen een passend type beschikbaar.”

Ard Gijsendorffer van DENK! installatieadvies: “Het Lossnay wtw-ventilatiesysteem is het meest compact en eenvoudig te installeren ten opzichte van andere woningbouw ventilatie-units.”

Verse, gefilterde buitenlucht

De Lossnay ventilatie-unit bestaat uit een vierkante ‘doos’ van ongeveer zeventig centimeter breed en vijftig centimeter diep. Hij kan dus gemakkelijk in een technische ruimte of berging geplaatst worden. Op de unit worden vier kanalen aangesloten waarvan er twee naar buiten gaan. De twee ventilatormotoren in de wtw-unit zorgen ervoor dat door het ene kanaal verse, gefilterde buitenlucht binnenkomt en door het andere vervuilde lucht naar buiten wordt afgeblazen. Bijkomende voordeel is dat de twee ventilatoren apart instelbaar zijn, waardoor de toevoer- en afvoerkanalen optimaal kunnen worden afgesteld. De andere twee ventilatiekanalen gaan de woning in om lucht te verversen in de woon- en slaapkamers of juist om vervuilde (en vochtige) lucht af te zuigen uit het toilet, de badkamer en de keuken.

De filters in de Lossnay ventilatie-unit kunnen eenvoudig periodiek vervangen worden.

Gecontroleerde ventilatie

“Met een raam openzetten, gooi je de eerder opgewarmde warmte-energie in een keer weg”, vertelt Muizebelt. “Bovendien haal je vochtige lucht naar binnen. Groot voordeel van dit wtw-systeem is dat je op een gecontroleerde manier verse en gefiltreerde lucht in je woning krijgt en dat de warmte uit de lucht grotendeels hergebruikt wordt. Daarmee gaat het Lossnay-systeem verder dan bijvoorbeeld mechanische ventilatie, waarbij sleuven aan de zijkant van raampartijen voor verse lucht zorgen, die op een centraal punt weer wordt afgezogen. Door de warmteterugwinning blijft de temperatuur in huis gelijkmatiger en hoef je minder te stoken om je woning op temperatuur te houden. Bovendien zijn er geen koude luchtstromen voelbaar en dat zorgt voor nog meer comfort.” Dankzij een efficiënte warmteterugwinning kan tot negentig procent van die warmte worden hergebruikt, vertelt hij. “Dat komt doordat de kanalen zo worden aangelegd, dat de luchtstromen elkaar kruisen in de wtw en dus werken als een kruisstroomwisselaar. “

Muizebelt zit vaak bij adviseurs aan tafel, waar hij zijn kennis deelt over oplossingen voor de utiliteit en woningbouw. Ard Gijsendorffer van DENK! installatieadvies is een van die adviseurs en gespecialiseerd in energiebesparende installatieconcepten. De residentiële Lossnay noemt hij ‘bijna geruisloos’. “Het Lossnay wtw-ventilatiesysteem is het meest compact en eenvoudig te installeren ten opzichte van andere woningbouw ventilatie-units. Je hebt een goede luchtverversing met goede luchtfiltratie, een laag geluidsniveau en diverse aansluitmogelijkheden, afhankelijk van de ophangpositie. En natuurlijk een maximale energiebesparing op de ventilatie.”

Na aanschaf en installatie wordt het wtw-systeem door een installateur ingeregeld voor de verschillende ruimtes in huis.

Bypass voor gratis zomernachtventilatie

In de wintermaanden is het verwarmen van lucht door de wtw-functie een groot voordeel, maar in de zomer zitten bewoners hier niet op te wachten. In dat geval kan de wtw-installatie andersom werken. “De inkomende warme lucht wordt dan afgekoeld met behulp van de koelere luchtstroom naar buiten”, aldus Muizebelt. “Daarnaast hebben de units een extra mogelijkheid om de lucht in de woning af te koelen door middel van een klepje (bypass). Deze bypass zorgt ervoor dat ’s nachts de koelere lucht van buiten niet langs de warmtewisselaar stroomt. Hierdoor vindt geen warmteterugwinning plaats maar wordt de woning (gratis) gekoeld met koele buitenlucht.” 

Na aanschaf en installatie wordt het wtw-systeem door een installateur ingeregeld voor de verschillende ruimtes in huis. Een toilet is tenslotte kleiner dan een keuken en heeft dus minder afzuiging nodig. De installateur stelt het systeem zo in, dat iedere ruimte zijn gevraagde luchtcapaciteit krijgt. “Sensoren, zoals een CO2-sensor, zorgen daarnaast voor een constante optimale luchtkwaliteit. In principe is dat voldoende voor een gezond en energiezuinig binnenklimaat”, aldus Muizebelt. “Toch vinden veel mensen het fijn om zelf ook te kunnen bijsturen. Bijvoorbeeld door het systeem een standje hoger te zetten of een boosterknop te gebruiken, die gekoppeld is aan de lichtschakelaar. Het is ook mogelijk om de Lossnay door middel van een wifi-module via een app te besturen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.