Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Wat je moet weten over een wisselschakelaar

Wat je moet weten over een wisselschakelaar

Een specifiek soort schakelaar voor meer of grotere ruimten

Een wisselschakelaar is een specifiek soort schakelaar waarmee één lampengroep of één lamp zowel op de bovenverdieping als benedenverdieping, of op twee plekken in een grote ruimte, aan- of uitgeschakeld kan worden. Om deze reden worden wisselschakelaars veel toegepast in bedrijven, magazijnen, fabriekshallen en vergaderruimten. Zodat de verlichting van grotere oppervlakten of ruimtes gemakkelijk vanaf meerdere plekken in- en uitgezet kan worden.

Wisselschakelaars zijn multifunctioneel

Een wisselschakelaar heeft drie aansluitklemmen en een schakelknop. Omdat deze schakelaar ook enkelpolig gebruikt kan worden om één lamp aan te zetten, wordt de wisselschakelaar ook wel aangeduid als een universele schakelaar. Enkelpolig gebruiken van wisselschakelaars kan door van twee in plaats van drie aansluitklemmen gebruikt te maken. Naast wisselschakelaars worden onder meer ook serieschakelaars onderscheiden. Lees meer over verschillende wisselschakelingen.

Hoe monteer je een wisselschakelaar?

Een wisselschakelaar kun je vrij eenvoudig zelf monteren. Je hebt hiervoor een aantal spullen en accessoires nodig. Namelijk een schroevendraaier, schroeven, een striptang, elektrische bedrading, uiteraard een wisselschakelaar, een wip en natuurlijk ook een afdekraampje die je rond de schakelaar kunt aanbrengen. Voordat je begint met de plaatsing, moet uiteraard eerst de hoogspanning uitgeschakeld worden. Hierna moeten de elektriciteitsdraden – de fasedraad en twee schakeldraden – op de goede lengte gestript worden. De fasedraad moet verbonden worden aan de rode aansluiting aan de achterzijde van de schakelaar en de schakelbedradingen bevestig je op de zwarte aansluitingen. Hierna is het tijd om het schakelsysteem in de inbouwdoos vast te zetten. Zorg ervoor dat je goed kijkt op de schakelaar waar de bovenkant en de onderkant horen te zitten, voordat je de wisselschakelaar monteert. Voordat je de schroeven vastdraait in de muur of de wand, moet je je ervan verzekeren dat de contactdoos goed recht zit. Pas daarna kun je de schroeven volledig aandraaien. De klus is nu bijna klaar. Het enige dat nog moet gebeuren is het plaatsen van de wip op de wisselschakelaar en het aanbrengen van het afdek raampje, die je tegen de wand plaatst rond de schakelaar.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.