Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Warmtepomptechniek wordt ook haalbaar voor grotere en oudere woningen

Warmtepomptechniek wordt ook haalbaar voor grotere en oudere woningen

​Nieuw: monoblock lucht/water-warmtepomp van 16/20 kW 

WOLF Energiesystemen staat al jaren bekend als een betrouwbare leverancier van warmtepompen, waarmee woningen efficiënt en energiezuinig verwarmd en gekoeld kunnen worden. In 2019 introduceerde zij bovendien als één van de eersten in de markt een monoblocksysteem met R290 koudemiddel. “Onze CHA-monoblock lucht/water-warmtepomp is heel specifiek ontwikkeld met oog op een hoog rendement, een stille werking en een eenvoudige en veilige installatie”, vertelt Teamleider Verwarming Maarten Ouwehand. “Aanvankelijk gestart met warmtepompen van 7 en 10 kW, is binnenkort ook een vermogen van 16/20 kW leverbaar. Daarmee lopen wij opnieuw voorop in de markt.”

De inzet op monoblocksystemen is volgens Ouwehand een logische, omdat als gevolg van veranderende wet- en regelgeving splitsystemen steeds meer onder druk komen te staan. “Splitsystemen moeten altijd on-site gevuld worden met koudemiddel. Ook moeten in het veld verbindingen worden gemaakt, waardoor er altijd een (miniem) risico op koudemiddellekkage is. In de huidige tijd, waarin duurzaamheid, milieubewustheid, uitfasering van F-gassen en de transitie naar natuurlijke koudemiddelen belangrijke topics zijn, past een dergelijk systeem niet meer. Met de CHA-monoblock lucht/water-warmtepomp sorteren wij hier al enkele jaren op voor, waarbij de nieuwste vermogens interessante nieuwe mogelijkheden bieden.”

Impressie van een cascadeopstelling.

Nieuwe mogelijkheden

De CHA-monoblock was in eerste instantie verkrijgbaar in vermogens van 7 en 10 kW. “Met deze vermogens spelen we al enkele jaren in op de verduurzaming van nieuwbouwwoningen”, aldus Ouwehand. “Omdat de warmtepompen een hoge aanvoertemperatuur tot 70°C kunnen leveren, bij een buitentemperatuur van -10°C, zijn zij bovendien perfect geschikt voor renovatieprojecten waarin bijvoorbeeld de buitenschil al nageïsoleerd is. Met de CHA-monoblocks van 16/20 kW gaan we nu een stap verder en wordt ook warmtepomptechniek mogelijk voor grotere en oudere woningen die niet aan de isolatiewaarden voor nieuwbouw kunnen voldoen.” De enige oplossing voor deze woningen was tot voor kort om warmtepompen in cascade te plaatsen. “Echter brengen twee warmtepompen van 7 kW hogere kosten met zich mee dan één warmtepomp van 16 kW”, weet Ouwehand. “Met de CHA-monoblocks van 7 en 10 kW konden we tot vijf warmtepompen in cascade plaatsen. Dit betekent dat een warmtepompvermogen van 50 kW de grens was. Dankzij de CHA-monoblock van 16/20 kW wordt ook dit bereik groter. Hierdoor kunnen we de kleine utiliteitsmarkt nog beter bedienen.”

Rendementen van de CHA warmtepompen.

Feest van herkenning

De productie van de CHA-monoblock van 16/20 kW is inmiddels in volle gang, vertelt Ouwehand. “In de loop van het derde kwartaal zal de warmtepomp leverbaar zijn. En dat is fijn, want de belangstelling voor deze warmtepomp is groot. Onze klanten zien heel duidelijk de meerwaarde van de uitbreiding met dit nieuwe vermogen. Zeker ook omdat het regelplatform, de installatie en de inbedrijfstelling onveranderd zijn gebleven. De nieuwe warmtepomp is echt een feest van herkenning. Installateurs kunnen er direct mee aan de slag!”

Hoog rendement, stille werking, eenvoudige installatie

De CHA-monoblock 16/20 kW onderscheidt zich net als de andere vermogens uit de serie door een zeer hoog rendement, een uiterst stille werking en een eenvoudige installatie, aldus Ouwehand. “Bovendien maakt de lucht/water-warmtepomp gebruik van het natuurlijke, milieuvriendelijke en toekomstgerichte koudemiddel Propaan (R290, GWP = 3). Hiermee sluiten we bijvoorbeeld aan op de Europese F-gassenverordening, dat het gebruik van synthetische koudemiddelen stap voor stap wil uitbannen. R290 is tot in de lengte van jaren gevrijwaard van restricties. Ook ten aanzien van de komende CO2-taks, waarmee een investering in propaan ook financieel steeds interessant wordt. Naar wens kan de CHA-monoblock warmtepomp van 16/20 kW ook gecombineerd worden met ons CHC-warmtepompcentrum, waarin een 300 liter warmwater voorraadvat, expansievat, pomp en alle regeltechniek slim samenwerken.” Een mooie extra bonus zijn de esthetische keuzes die WOLF ook bij de ontwikkeling van deze warmtepomp heeft gemaakt. Dankzij de grijze kleurstelling valt het buitendeel mooi weg op de gevel. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.