Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

Vijverhorst, Nijmegen: Toekomstbestendig gerenoveerd

Twee jaar geleden werd in Nijmegen gestart met de renovatie van het 46 jaar oude complex Vijverhorst. Het gebouw kreeg een flinke opknapbeurt en werd toekomstbestendig gerenoveerd. De gebouwschil van wooncomplex Vijverhorst werd bijkomend geïsoleerd en kreeg onder andere HR+++ glas en beter geïsoleerde leidingen. Naast betere isolatie gaf woningcorporatie Portaal ook aandacht aan de ventilatie. Denned Installatiewerken voorzag het gebouw van een collectief ventilatiesysteem met vraagsturing. Er werden niet minder dan 22 Duco RoofFan’s geplaatst.

Denned Installatiewerken voorzag het gebouw van een collectief ventilatiesysteem met vraagsturing.

“In opdracht van Veluwezoom Verkerk Bouw b.v. heeft Denned voor Woningcorporatie Portaal 108 appartementen gerenoveerd”, vertelt Andy Houterman, werkvoorbereider bij Denned. “Hierbij waren we verantwoordelijk voor de E- en W-installaties. De appartementen zijn nu beter geïsoleerd. De ventilatie en de brandveiligheid zijn verbeterd. De installaties zijn vernieuwd en er zijn rookmelders geplaatst op het lichtnet. Daarnaast was een deel van de keukens, badkamers en toiletten verouderd. Ook deze zijn vervangen.”

Ideaal voor de renovatiemarkt

Op het dak werden ook de dakventilatoren aangepakt. “Veel oudere hoogbouwcomplexen hebben een collectieve dakventilator, waarbij het systeem veelal niet wordt geregeld of via een klokprogramma werkt met vaste dag-/nachtinstellingen”, gaat Houterman verder. “Het is veel energiezuiniger, comfortabeler en gezonder om dat vraaggestuurd per individuele woning te doen.” Hiervoor kwam de Duco RoofFan in beeld. “De Duco RoofFan, die voorzien is van een onderdrukregeling, creëert een bepaalde druk in de collectieve ventilatieschacht en op het moment dat een woning extra ventilatievraag heeft, worden de iAV-regelkleppen opengestuurd. Hierdoor verandert de druk in de schacht waardoor de dakventilator automatisch optoert.”

Slimme vraagsturing

Het belangrijkste punt in deze systeemoplossing zijn de regelkleppen (in de keuken en/of badkamer). Deze kleppen communiceren met de CO2-sensoren die in de woon- en/of hoofdslaapkamer worden geplaatst. De regelkleppen reageren ook op een snelle stijging van de relatieve vochtigheid in de keuken en/of badkamer.

Installatie- en onderhoudsvriendelijk

De nieuwe dakventilator van DUCO kenmerkt zich door het snelle installatie- en onderhoudsgemak. De RoofFan is opmerkelijk licht, slechts 11 kilogram. Dankzij zijn compacte vormgeving kan één persoon deze lichtgewicht dakventilator eenvoudig monteren. Tevens is de dakventilator uitermate onderhoudsvriendelijk. Losse printplaten onder de kap zijn er niet. De voeding en alle externe aansluitingen zitten in de werkschakelaar voor directe bereikbaarheid. Hiermee is de dakventilator gemakkelijk te benaderen. De efficiënte aerodynamische waaier met achterovergebogen schoepen maakt de RoofFan minder gevoelig voor vervuiling.

Labelsprong

Na de renovatie hebben de bewoners een energiezuinigere, veilige en comfortabele woning gekregen. De woningen zijn van energielabel D/E naar label A gegaan.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.