Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
De Vijf Heeren fase 4 | Leerdam

De Vijf Heeren fase 4 | Leerdam

Een hoge kwaliteit, duurzaamheid en uitstekende luchtdichting voor De Vijf Heeren fase 4

Aan de westkant van Leerdam wordt druk gebouwd aan een nieuwe, ruim opgezette woonwijk met circa 1.000 sterk in architectuur variërende woningen. Een deel van de woningen in wijk Broekgraaf valt onder de scope van KlokGroep uit Nijmegen, die onder de naam De Vijf Heeren en in vijf fases een bonte mix van 2-onder-1-kapwoningen, hoekwoningen en tussenwoningen realiseert. Fase 4, welke de bouw van 58 rijwoningen voor kopers en huurders omvat, wordt in januari 2019 opgeleverd.

De Vijf Heeren fase 4 LeerdamDoor te kiezen voor één in plaats van drie dakdoorvoeren wordt geen ruimte voor de pv-panelen weggesnoept.

Bij de bouw van de rijwoningen staan een hoge kwaliteit, duurzaamheid en uitstekende luchtdichting centraal, vertelt Léon ten Dam, Projectmanager Wonen bij KlokGroep. “Aan de koopwoningen ligt een EPC van 0,4 ten grondslag. Deze woningen worden uitgerust met een gasketel, een traditioneel ventilatiesysteem en pv-panelen op het dak. Bij de huurwoningen is de EPC-eis verlaagd naar 0 (energieneutraal). In deze woningen worden naast de basisinstallatie een douchepijp-WTW en extra pv-panelen voor de opwekking van elektra gemonteerd. Alle 58 rijwoningen worden voorzien van dubbelglas, vloer-, spouw- en dakisolatie. Om een optimale luchtdichting te borgen, wordt maximaal aandacht besteed aan de aansluitingen.”

Eén dakdoorvoer per woning
In de basisinstallatie van KlokGroep wordt steevast gebruikgemaakt van de losse dakdoorvoeren van Ubbink. In dit project is echter gekozen voor de Ubbink Kompakt Schoorsteen 2.0, waarbij de kanalen voor rioolontluchting, cv-ketel en mechanische ventilatie in één schoorsteen zijn geïntegreerd. “Hierdoor worden het aantal dakdoorvoeren én de kans op luchtlekkages tot een minimum beperkt”, vertelt Ten Dam. “Door te kiezen voor één in plaats van drie dakdoorvoeren wordt bovendien geen ruimte voor de pv-panelen weggesnoept. Daarnaast wordt bespaard op arbeidstijd. Door de Kompakt Schoorsteen 2.0 zo dicht mogelijk bij de binneninstallatie te monteren, blijft het leidingwerk op zolder beperkt.”

De Vijf Heeren fase 4 LeerdamV.l.n.r.: Bert Lodewijckx, Rayonmanager Installatie Rayon Noord Oost bij Ubbink, Hans van Calis, Rayonmanager Bouw Rayon Zuid bij Ubbink en Léon ten Dam, Projectmanager Wonen bij KlokGroep.

Aan de binnenzijde van de woningen is een Ubbink lucht- en dampdicht dakdoorvoermanchet geplaatst, waarmee een optimale luchtdichting wordt bereikt en condensatie in het dakpakket wordt voorkomen, vertelt Hans van Calis, Rayonmanager Bouw Rayon Zuid bij Ubbink. “De luchtdichtheid wordt onder andere aangetoond met een blowerdoortest, die vlak voor de oplevering in een selectie woningen wordt uitgevoerd. Tussen de schoorstenen en de ketels is UbiFit Concentrisch Push-Fit rookgasafvoermateriaal van Ubbink gemonteerd, waardoor alle leidingwerk volledig concentrisch is uitgevoerd. Hiermee wordt de veiligheid in de woningen geborgd. Bovendien hoefden de installateurs slechts één buis per woning aan te leggen en te beugelen.”

“Naast de genoemde producten hebben wij Ubbink UA Afdekprofielen geleverd, die aantasting van vers metselwerk en open spouwen tijdens de bouw voorkomen”, vertelt Van Calis. “Boven de goten zijn Ubbink dakvoetprofielen toegepast, die voorkomen dat vogels zich onder de dakpannen kunnen nestelen. In alle bouwdetails waarin een waterdichte laag vereist is, zijn Ubiflex loodvervangers gebruikt.” Alle Ubbink producten zijn via de groothandel geleverd aan Ordelman & Dijkman Installaties BV en Thermos Installaties Utrecht B.V., die samen met Dakdekkers- en Timmerbedrijf Rikken instonden voor de montage.

Individueel karakter
Naar het ontwerp van FAME Architecten zijn de rijwoningen in fase 4 in verschillende metselwerkkleuren uitgevoerd. Hiermee wordt de individualiteit van de woningen geborgd, aldus Ten Dam. “Om Leerdam als glasstad te eren, worden op alle hoeken van de hoekwoningen gekleurde glazen stenen ingemetseld, in de kleur van de straatnamen (Kobaltblauw, Indigo, Keizersrood, Opaline, Mosgroen). Daarmee krijgt ieder blok zijn eigen identiteit.”  


Eigentijdse oplossingen en verwerkersgemak
UbiFit Concentrisch Push-Fit van Ubbink staat voor veiligheid, een eenvoudige en snelle installatie, een fraaie afwerking en is aantrekkelijk geprijsd. Ook de Kompakt Schoorsteen 2.0 kenmerkt zich door een snelle en eenvoudige montage, dankzij de haakse doorbreking van het dak. De moderne en fraaie vormgeving maakt, in combinatie met de luchtdichte afsluiting door het Luchtdicht Dakdoorvoermanchet, van deze schoorsteen een eigentijdse topper!

Ubiflex, de slimme en voordelige loodvervanger van Ubbink, past u toe in alle bouwdetails waarin een waterdichte laag vereist is. Het kan bladlood in alle gevallen vervangen en is onschadelijk voor mens en milieu. Het UA Afdekprofiel voorkomt aantasting van vers metselwerk en open spouwen tijdens de bouw. In combinatie met de nieuwe optioneel verkrijgbare afdekprofielklem bevestigt u het profiel op een veilige, gemakkelijke en effectieve manier op uw vers gemetselde gevel. Het Airtec Combiprofiel zorgt voor voldoende ventilatie in de dakspouw en weert vogels en klein ongedierte.

Tekst en beeld Lieke van Zuilekom
Uitgelichte afbeelding: 
In dit project is gekozen voor de Ubbink Kompakt Schoorsteen 2.0, waarbij de kanalen voor rioolontluchting, cv-ketel en mechanische ventilatie in één schoorsteen zijn geïntegreerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.