Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Veilig, verantwoord en betrouwbaar 

Veilig, verantwoord en betrouwbaar 

Uw rookgasafvoer in één dag gerenoveerd

Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gediplomeerde, vakbekwame installateurs en monteurs van gecertificeerde bedrijven nog werkzaamheden uitvoeren aan gasinstallaties, rookgasafvoervoorzieningen of verbrandingsluchttoevoeren. Dat stelt de nieuwe BRL 6000-25 kwaliteitsregeling, die ook wel CO-certificering wordt genoemd. De certificering komt voort uit het rapport ‘Koolmonoxide’, dat in 2015 is uitgebracht door de Veiligheidsraad en waarin geconcludeerd werd dat circa de helft van de koolmonoxideongelukken voorkwam bij nieuwe gasketels en afvoersystemen die niet volgens de regelgeving (of onbekwaam) waren aangelegd. Maar ook in de renovatiemarkt is nog veel te winnen, merkt Rudie Balink van F.F. Kanaalrenovatie. “Gelukkig heeft de Gasketelwet de bewustwording op dit gebied vergroot.”

“In veel grondgebonden woningen, appartementencomplexen en bedrijfsgebouwen in Nederland bevinden zich rookgaskanalen van 15 tot 20 jaar oud, die (nog) niet aan de nieuwe, strengere richtlijnen voldoen”, vertelt Balink. “Renovatie van deze kanalen is nodig, om een goede en veilige werking van het cv-systeem in de toekomst te garanderen. Met FuranFlex bieden wij een hoogwaardige en zeer snelle oplossing hiervoor. Zowel voor individuele kanalen als voor collectieve systemen.”

Per dag kunnen tot 5 individuele kanalen gerenoveerd worden.

Een nieuw ketelleven mee

“Wanneer een nieuwe ketel wordt geplaatst, moet gegarandeerd worden dat het rookgaskanaal nog een ketelleven meegaat”, weet Balink. “Echter zijn er maar weinig inspecteurs die dit objectief kunnen beoordelen. Daarom wordt in de praktijk bij de montage van nieuwe ketels bijna altijd het rookgaskanaal gerenoveerd of vervangen. Dit zorgt niet alleen voor veel overlast, maar past ook niet in de huidige tijd van duurzaamheid, overlastbeperking en behouden van ‘wat nog goed is’.”

Onder- en overdruk

Rookgaskanalen betreffen veelal aluminium kanalen waarin putcorrosie plaatsvindt, vertelt Balink. “Daarnaast drogen de siliconen rubbers op de verbindingen uit, waardoor ze na verloop van tijd niet meer goed afdichten. Bij collectieve kanalen speelt bovendien het probleem van onderdruk.” De meeste oude(re) collectieve rookgaskanalen in Nederland zijn gebaseerd op onderdruk, vertelt hij. “Niet verwonderlijk, want warmte lucht stijgt en creëert zo een natuurlijke trek in het kanaal. Echter zijn de rookgastemperaturen van de nieuwe type cv-ketels een stuk lager, waardoor deze thermische trek verdwijnt. Hierdoor blijven de rookgassen in het kanaal hangen of zakken zij zelfs naar beneden, waar zij in het luchtzijdige deel van de installatie terechtkomen. Hier worden de rookgassen aangezogen door de ketel, die als gevolg hiervan in storing gaat. Een overdrukkanaal gaat hiermee de strijd aan.”

Renoveren vereist geen ingrijpende bouwkundige werkzaamheden en veroorzaakt dus nauwelijks overlast voor de bewoners.

Duurzaam, snel en met minimale ingrepen

Bij de renovatie van collectieve en individuele rookgaskanalen maakt F.F. Kanaalrenovatie gebruik van FuranFlex, dat snel en met slechts minimale bouwkundige ingrepen te installeren is. Bovendien wordt hiermee de volledige capaciteit van het bestaande kanaal benut. “FuranFlex is zowel geschikt voor vr- als hr-ketels en beschikbaar voor kanalen van 80 tot 800 mm. De oplossing betreft een innovatieve en flexibele schoorsteenvoering, die op maat vanuit de fabriek wordt aangeleverd en is opgebouwd uit drie lagen: een buitenlaag van kevlarversterkt glasvezel, een tussenlaag van composiet en glasvezel en een binnenfolie die na het uitharden uit de buis wordt verwijderd. Omdat we slechts een paar uur per woning bezig zijn, wordt overlast tot een minimum beperkt.”

Voegloos, naadloos en luchtdicht

FuranFlex is niet alleen geschikt voor laagbouw-, maar ook voor hoogbouwprojecten. Voor de montage van FuranFlex wordt altijd een haalbaarheidsonderzoek op locatie uitgevoerd, benadrukt Balink. “Is renovatie technisch én financieel haalbaar? Of is complete vervanging aan te bevelen? De volgende stap bij collectieve kanalen is de montage van roestvrijstalen T-stukken. Immers kun je aftakkingen niet renoveren met een liner. Wanneer alle T-stukken op hun plaats zitten, dan wordt FuranFlex in het kanaal aangebracht en plaatsen we speciale adapters op de twee uiteinden. Deze adapters worden aangesloten op een stoomgenerator, die buiten of op de galerij staat. Onder de stoomdruk zet de liner uit en na 2 uur beschikt men al over een voegloze, naadloze en luchtdichte kanaalvoering die bestand is tegen hitte, corrosie en vocht. Per dag kunnen we tot 5 individuele kanalen renoveren; een collectief kanaal met 15 aansluitingen doen we in 2 dagen.”

De FuranFlex liner beschikt over een CE-markering en een gunstige Kiwa Gastec-beoordeling.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.