Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Van winkelpand tot all-electric appartementen
Alle authentieke gevels nageïsoleerd en voorzien van nieuwe kozijnen en glas.

Van winkelpand tot all-electric appartementen

Duurzaam en gasloos wonen op een centrale en historische plek in de Amersfoortse binnenstad. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar aan de Hellestraat 11 laten Vahstal Projectontwikkeling en Installatiebedrijf D.A. Schoots & zn zien dat het kan! Op deze toplocatie is een voormalig winkelpand getransformeerd naar 24 appartementen met één, twee of drie kamers. De appartementen hebben een oppervlakte van ca. 34 tot 78 m² en zijn volledig gestoffeerd opgeleverd, inclusief een volledig ingerichte keuken, een luxe badkamer en een PVC-vloer met lage temperatuur vloerverwarming, die net als het warmtapwatersysteem wordt gevoed door een individuele lucht/water-warmtepomp uit de Ecodan-lijn van Mitsubishi Electric.

In opdracht van Vahstal Projectontwikkeling verzorgde Installatiebedrijf D.A. Schoots & zn uit Tiel alle werktuigbouwkundige installaties in de 24 appartementen. Van verwarming, koeling en ventilatie tot en met alle loodgieterswerk. “Wij zijn een traditioneel installatiebedrijf, dat recent haar eerste stappen in warmtepomptechniek heeft gezet”, vertelt projectleider Kees van Eck. “In opdracht van Vahstal Projectontwikkeling en als pilotproject hebben wij vier nieuwbouwwoningen in Leerdam mogen realiseren, waarna het installatieconcept een mooi vervolg kreeg aan de Hellestraat. Dankzij onze duurzame installaties, in combinatie met de uitgebreide isolatiewerkzaamheden én een hoogwaardige afwerking voelen de appartementen als nieuwbouw!”

Projectleider Kees van Eck naast de nieuwe Ecodan lucht/water-warmtepompen.

Duurzame keuzes

“Bij de transformatie van bestaande panden is de verleiding vaak groot om wederom een cv-ketel toe te passen of om de installatie hybride uit te voeren”, weet Rudy Grevers, manager woningbouw bij Alklima, exclusief distributeur van Mitsubishi Electric klimaatoplossingen. “Maar in veel gevallen is dit helemaal niet nodig en kan direct de stap naar all-electric worden gemaakt. Dit bewijzen wij bijvoorbeeld aan de Hellestraat, waar van meet af aan duurzame keuzes zijn gemaakt. Zo zijn alle authentieke gevels nageïsoleerd en voorzien van nieuwe kozijnen en glas. Bovendien zijn zonnepanelen op het dak geplaatst. In combinatie met ons Ecodan lucht/water-warmtepompsysteem beschikken de woningen over een energielabel A+++.”

Direct naar all-electric

De woningen aan de Hellestraat zijn direct all-electric uitgevoerd. “In plaats van één centraal systeem is heel bewust gekozen voor een individuele warmtepomp per woning, vertelt Grevers. “Hierdoor kan namelijk exact op gebruikersniveau worden afgerekend. Bewoners zijn volledig in control over hun energierekening én besparingsinitiatieven.” De buitendelen van de warmtepomp zijn op de platte dakdelen gemonteerd en zodanig gepositioneerd, dat ruim voldoende ruimte overbleef voor de zonnepanelen, vertelt hij. “De warmtepomp cilinderunits (binnendelen) zijn in de was-/techniekruimte opgesteld. In de behuizing van de cilinderunit is tevens een 200 liter boiler geïntegreerd voor de warmtapwaterlevering.”

De buitendelen van de warmtepomp zijn op de platte dakdelen gemonteerd en zodanig gepositioneerd, dat ruim voldoende ruimte overbleef voor de zonnepanelen.

Korte lijnen, hechte samenwerking

“In dit project waren de lijnen kort en hecht”, vertelt Van Eck. “Zowel met de ontwikkelaar/bouwer als met Alklima, wat erg prettig werkt.” De keuze voor Mitsubishi Electric en Alklima was volgens hem een logische. “De ontwikkelaar/bouwer werkt bijna uitsluitend met Mitsubishi Electric. Zo zijn ook wij met deze technieken in aanraking gekomen. De ervaringen die we in Leerdam hebben opgedaan, kwamen uitstekend van pas in Amersfoort. Zo hadden we al een goed beeld van waar de leidingen moesten uitkomen, om een wirwar van leidingen in de technische ruimte te voorkomen. Maar ook hoe de warmtepompen aangesloten moesten worden. Bij vragen stond altijd iemand van Alklima klaar en ook in de voorbereidende fase zijn we uitstekend ondersteund. Bijvoorbeeld met een zorgvuldige productselectie en duidelijke materiaalstaten, wat wij als zeer prettig hebben ervaren.” 

In navolging van de Hellestraat 11, zijn Vahstal Projectontwikkeling en Installatiebedrijf D.A. Schoots & zn recent gestart met de realisatie van 25 appartementen in Tiel. De appartementen worden op vergelijkbare wijze uitgevoerd als op de Hellestraat 11, inclusief een individuele Ecodan warmtepomp van Mitsubishi Electric/Alklima.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.