Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Vakantiepark combineert duurzaamheid en comfort

Vakantiepark combineert duurzaamheid en comfort

In het Hemelvaartweekend van 2023 vierde Vakantiepark Molenwaard een bijzonder jubileum. Het vakantiepark met Fien & Teun-thema bestond namelijk één jaar. Hoewel het een bewogen jaar was vanwege het coronavirus, is het vakantiepark enorm gegroeid. Een uitbreiding met nieuwe winkels, nieuwe faciliteiten, nieuwe speeltoestellen én nieuwe (groeps)accommodaties met duurzame verwarming en tapwater was daarom gewenst. Partners Hakkesteegt Installatietechniek b.v. en Alklima, exclusief distributeur van Mitsubishi Electric, sloegen hiervoor de handen ineen en voorzagen het nieuwbouwproject in recordtijd van duurzame warmtepompen. Precies op tijd voor het hoogseizoen.

Voor elke (groeps)accommodatie leverde Alklima een Ecodan lucht/water-warmtepomp cilinderunit inclusief een 300 liter boiler. De winkel werd voorzien van een losse Ecodan-warmtepomp, omdat daar geen behoefte was aan warm tapwater.

Na maandenlang hard werken werd op 7 juli 2022 een nieuw gedeelte van Vakantiepark Molenwaard feestelijk geopend. Dit nieuwe vakantiepark staat volledig in het teken van boerin Fien en boer Teun van de gelijknamige kinderserie en focust op de thema’s beleven, ontdekken, leren en spelen. De uitbreiding volgt slechts een jaar na de opening van het park. Projectleider Bert van Dam van Hakkesteegt Installatietechniek stond samen met vertrouwde partner Alklima aan de wieg van de verduurzamingsslag die het park wilde maken. De korte periode buiten het hoogseizoen bracht echter een extra uitdaging met zich mee: “Het blijft me altijd bij hoeveel werk we verzet hebben, in een relatief korte periode”, vertelt Van Dam. “Rond de kerstperiode van 2021 gingen de eerste heipalen de grond in. Ruim zeven maanden later al werd het project afgerond en vond de feestelijke opening plaats.” Voordat het zover was, zat Van Dam regelmatig aan tafel met de opdrachtgever. “Zij wilde heel graag een duurzame oplossing, maar het comfort van de gasten stond misschien nog wel hoger op de verlanglijst. We wisten meteen dat we hiervoor bij Alklima moesten aankloppen.”

Ecodan is wat de klok slaat

De opdrachtgever zocht naar een duurzame oplossing voor in totaal zestien (groeps)accommodaties en één winkel. Voor elke (groeps)accommodatie leverde Alklima een Ecodan lucht/water-warmtepomp cilinderunit inclusief een 300 liter boiler. De winkel werd voorzien van een losse Ecodan-warmtepomp, omdat daar geen behoefte was aan warm tapwater. Van Dam: “Omdat met de warmtepompen zowel gekoeld als verwarmd kan worden, voldeden we zowel aan de comfortwens voor zomer én winter als aan de duurzaamheids-ambitie van onze opdrachtgever.”

Krappe technische ruimtes en componentenschaarste

In navolging van de snel naderende deadline kwam het team van Hakkesteegt Installatietechniek voor nog andere uitdagingen te staan. Van Dam: “Op de eerste tekeningen bleken de technische ruimtes te klein. Het aanpassen ervan bleek achteraf geen groot probleem, maar daar hebben we in eerste instantie wel voor gestreden. Daarna leek de leverbaarheid van sommige technische componenten roet in het eten te gooien. Gelukkig konden we toen echt rekenen op de service van Alklima. Erwin Tuijtel, de adjunct-directeur, ging niet bij de pakken neerzitten, maar stroopte juist zijn mouwen op. Dankzij zijn inspanningen werd alles toch op tijd geleverd.” 

Vertrouwen en communicatie

Bij ieder project met meerdere partijen zijn vertrouwen en communicatie volgens Van Dam de belangrijkste bouwstenen. “In de jaren dat wij nu samenwerken met Alklima, is dat vertrouwen alleen maar gegroeid. Tot nu toe weet Alklima haar beloftes waar te maken.” De uitbreiding van Vakantiepark Molenwaard is daarvan een sprekend voorbeeld.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.