Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Het oplossen van drinkwatertekorten door het gebruik van regenwater

Het oplossen van drinkwatertekorten door het gebruik van regenwater

In een tijd waarin water een kostbaar goed is geworden, lijkt het absurd dat we nog steeds onze toiletten doorspoelen met waardevol leidingwater. In Nederland wordt per persoon meer dan 100 liter drinkwater per dag gebruikt, waarvan meer dan de helft wordt verbruikt voor taken zoals het doorspoelen van toiletten, het draaien van de wasmachine, of het besproeien van de tuin. Voor dergelijke doeleinden is het gebruik van hoogwaardig drinkwater echter helemaal niet nodig!

Sander Schonewille, productspecialist, benadrukt: “Het is zonde dat we hier geen andere oplossingen voor vinden. Grijswater en regenwater zijn perfect recyclebaar. Niet alleen is dit beter voor het milieu, maar het kan ook leiden tot aanzienlijke waterbesparingen, tot wel 60%.”

Dreigend watertekort

Het dreigende watertekort is een groeiende zorg. Onderzoek van het RIVM voorspelt grote drinkwatertekorten tegen 2030, waarbij maar liefst 102 miljoen kubieke meter extra water nodig zal zijn. Dit tekort doet zich nu al regionaal voor, aangezien ons huidige drinkwaternet de groeiende vraag niet kan bijhouden. Zonder ingrijpen zullen veel bedrijven problemen ondervinden. Sander merkt op: “We zien nu al bedrijven, zoals recreatieparken en campings, die niet kunnen uitbreiden vanwege de onzekere watercapaciteit tijdens piekmomenten. Bovendien wordt voorspeld dat de kosten voor drinkwater de komende jaren met 30% zullen stijgen, wat door waterbedrijven wordt doorberekend aan grote verbruikers. Dit is waarom steeds meer bedrijven de voordelen beginnen in te zien van het recyclen van regenwater en investeren in deze oplossing.”

In België zijn al strengere voorschriften ingevoerd met betrekking tot hemelwaterbeheer. Hier is het opvangen en hergebruiken van regenwater de norm, terwijl afvoer de uitzondering is. Nederland maakt ook vorderingen op dit gebied, met als doel om tegen 2035 het drinkwaterverbruik met 20% te verminderen, waarbij de grootste waterbedrijven zich al hebben gecommitteerd aan deze doelstelling.

Voordelen

Het gebruik van gefilterd regenwater voor taken zoals wassen, tuinieren en toiletspoeling kan aanzienlijke besparingen opleveren op kostbaar drinkwater. Met geavanceerde regenwatersystemen kan dit op een veilige en betrouwbare manier gebeuren. Regenwater, dat geen kalk bevat, is zelfs beter voor de was dan drinkwater. Door regenwater op te vangen, te filteren en terug te pompen naar de gebruikslocaties binnen een perceel, kunnen zowel individuen als gemeenschappen bijdragen aan het verminderen van de druk op het drinkwaternet.

Intelligent regenwatersysteem

Door de integratie van intelligente regelsystemen in combinatie met regenwatertanks en putten kan regenwater efficiënter worden benut. Deze systemen maken gebruik van zowel interne sensoren als externe gegevensbronnen, zoals weerstations en weersvoorspellingen, om weloverwogen beslissingen te nemen over het gebruik van opgevangen regenwater. Dit maximaliseert de waterbesparing en minimaliseert het gebruik van kostbaar drinkwater, vooral tijdens periodes van droogte.

Regenwaterhergebruik voor bedrijven

Het hergebruik van regenwater is niet alleen relevant voor particuliere woningen, maar ook voor diverse bedrijven en openbare instellingen, variërend van appartementencomplexen en scholen tot horecagelegenheden en sportcentra. Bedrijven kunnen regenwater zelfs gebruiken als proceswater, waardoor ze hun ecologische voetafdruk verkleinen.

Complete systemen

Er zijn diverse regenwatertanks en KIWA-gekeurde pompsystemen beschikbaar die zijn ontwikkeld met geavanceerde opslag-, filtering-, pomptechnologieën en die voldoen aan hoge veiligheids- en gebruiksnormen. Deze systemen, die al meer dan 20 jaar worden toegepast, bieden gegarandeerd de beste waterkwaliteit.

Meer weten over regenwaterhergebruik?

Wil je meer weten over het hergebruik van regenwater? Onze specialisten helpen graag bij het ontwerpen van een effectief regenwaterhergebruiksysteem dat is afgestemd op jouw behoeften. Bezoek onze website voor meer informatie, of kom langs bij een van onze vestigingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.