Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Toelevering Online: besparingsdoelen Klimaatakkoord gebouwde omgeving haalbaar

Toelevering Online: besparingsdoelen Klimaatakkoord gebouwde omgeving haalbaar

Op 28 juni 2019 heeft de regering het Klimaatakkoord gepresenteerd en sindsdien is Nederland volop aan de gang om het plan in uitvoering te brengen. Online platform Toelevering Online deed onderzoek naar de haalbaarheid van de doelstelling om per 2030 3,4 Megaton (Mton) CO₂ te besparen in de sector ‘gebouwde omgeving’ ten opzichte van 1990. Uit het onderzoek blijkt dat we door het verduurzamen van onze woningen en gebouwen zelfs nóg meer kunnen besparen.

Gebouwde omgeving

Alle gebouwen en woning in Nederland vallen onder de sector ‘gebouwde omgeving’. Om 3,4 Mton CO te besparen in 2030 moeten we onze bestaande woningen verduurzamen. Toelevering Online zocht uit welke maatregelen we moeten nemen om deze doelstelling te behalen.

Het onderzoek

Doel van het onderzoek van Toelevering Online was te weten komen hoeveel we in Nederland kunnen besparen als we onze woningen verduurzamen. In het onderzoek stonden een aantal veelvoorkomende maatregelen om woningen te verduurzamen centraal, namelijk:

  • Enkel glas vervangen voor HR++-glas
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie

 

Per maatregel is bepaald hoeveel er potentieel bespaard kan worden in Nederland op basis van een verlaagd gasverbruik. Bij de berekeningen is er uitgegaan van gemiddeld gebruik in een gemiddelde (tussen)woning in Nederland.

Ja, het is haalbaar!

Uit het onderzoek blijkt dat we met deze maatregelen in de gebouwde omgeving veel kunnen besparen. Uitgaande van de onderzochte maatregelen en de gebruikte cijfers kunnen we in Nederland geschat 4,13 Mton CO besparen. De impact verschilt per maatregel, hieronder het potentieel per maatregel:

  • Enkel glas vervangen voor HR++ glas: 0,84 Mton
  • Spouwmuurisolatie : 0,93 Mton
  • Dakisolatie: 1,1 Mton
  • Vloerisolatie: 1,26 Mton      

 

In het onderzoek is enkel gekeken naar besparende maatregelen op basis van minder gasverbruik en/of gasloos wonen. Met andere maatregelen, zoals zonnepanelen en het op een duurzame manier opwekken van warmte kunnen we in Nederland nóg meer besparen. De doelstelling is dus haalbaar, maar we moeten er wel wat voor doen! De bevindingen zijn samengevat in onderstaande infographic:

Bron: Toeleveringonline.nl

Hoe besparen?

De vraag blijft echter of de Nederlandse bevolking bereid is om maatregelen door te voeren en of er voldoende vakmensen en financiële middelen beschikbaar zijn. De overheid probeert de bevolking in ieder geval te stimuleren. Zij heeft per 2 september namelijk de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) beschikbaar gesteld. Wie twee of meer maatregelen neemt om de woning te verduurzamen, komt in aanmerking voor de subsidie. Maatregelen die hieronder vallen zijn onder andere spouwmuurisolatie, dakisolatie en het vervangen van enkel glas. Meer informatie over deze maatregel is te vinden op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Toelevering Online

Toelevering Online is een jonge, innovatieve én groeiende organisatie. Met een enthousiast team zijn ze dagelijks in de weer om hun klanten blij te maken met nieuwe kozijnen. Via het platform is het mogelijk om de ideale kunststof en/of houten kozijnen samenstellen. Het bedrijf heeft aandacht voor duurzaamheid; alle kozijnen voldoen dan ook aan het KOMO-keurmerk en het hout is FSC-gecertificeerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.