Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
The City Post: snel en stekerbaar geïnstalleerd
“We konden ons geen fouten of vertragingen permitteren. Daarom hebben wij heel bewust gekozen voor stekerbaar installeren met Isolectra.”

The City Post: snel en stekerbaar geïnstalleerd

Voormalig postsorteercentrum wordt duurzaam multi-tenant kantoorgebouw

Naast het station van Zwolle, aan de Westerlaan staat al decennialang een imposant gebouw dat tot halverwege de jaren ’90 in gebruik was als postsorteercentrum. Op initiatief van DC Vastgoed wordt het gebouw nu getransformeerd tot The City Post; een ‘high-end’ kantoorgebouw waar mensen en organisaties kunnen ondernemen, ontmoeten, samenwerken en netwerken. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw staan de BREEAM-NL ‘Excellent’ certificeringscriteria centraal. Bovendien moet het bedrijfsverzamelgebouw straks Paris Proof functioneren.

De uitvoering van project The City Post is opgedeeld in fases. Net voor de zomer is fase 1 opgeleverd, dat de transformatie en verduurzaming van de laagbouw betreft. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Aannemersbedrijf Bramer in samenwerking met Weever Sloopwerken, Façadis Gevelbouw, Inteco en De Groot Installatiegroep. “In opdracht van DC Vastgoed hebben wij de casco installaties voor de diverse verdiepingen gemaakt”, vertelt René van der Zwaag, Projectleider bij De Groot Installatiegroep. “Van werktuigbouwkundige installaties tot sprinklerinstallaties, elektra-installaties, brandmeldinstallaties en toegangscontrolesystemen en inclusief bijbehorende regeltechnieken. Bovendien zijn wij verantwoordelijk voor de uitvoering van diverse huurderswensen.”

“We werken steeds vaker met jonge(re) krachten en inleners. Een onfeilbaar systeem biedt in dat geval uitkomst.”

Stekerbaar installeren

De laagbouw is voor zijn nieuwe functie volledig gestript, vertelt Van der Zwaag. “Alleen het betoncasco is overeind gebleven. Ruim twee jaar geleden zijn alle oude installaties uit het gebouw verwijderd en zijn een nieuw trafostation en een nieuwe hoofdverdeelkast geplaatst. Vervolgens zijn wij in september 2022 gestart met de aanleg van de gebouwgebonden installaties, die in een zeer korte doorlooptijd gemonteerd moesten worden. We konden ons geen fouten of vertragingen permitteren. Daarom hebben wij heel bewust gekozen voor stekerbaar installeren met Isolectra.”

In de laagbouw zijn klimaatplafonds geïnstalleerd, waarin een stroompunt voor de bewegingssensor en het armatuur aangebracht moest worden.

Early adopter

De Groot Installatiegroep en Isolectra kunnen terugvallen op een lange en hechte relatie. Sterker nog: De Groot Installatiegroep was één van de early adopters van stekerbaar installeren met Wieland, dat volgens Van der Zwaag dé oplossing biedt voor de korte doorlooptijden én personele uitdagingen in de bouw. “We werken steeds vaker met jonge(re) krachten en inleners. Een onfeilbaar systeem biedt in dat geval uitkomst”, vertelt hij. Collega en Werkvoorbereider/Engineer Mick Loohuizen vult hem aan: “Door stekerbaar te installeren, hoeven monteurs niet meer met hun handen bij de draden te komen. In plaats hiervan hoeven zij slechts te assembleren. Dankzij verschillende connectorkleuren en duidelijke coderingen worden aansluitfouten voorkomen.”

Ruim 1.300 sensoren

In The City Post is Isolectra in eerste instantie benaderd voor de stekerbare verlichting en sensoren. “In de laagbouw zijn Inteco klimaatplafonds geïnstalleerd, waarin een stroompunt voor de bewegingssensor en het armatuur aangebracht moest worden”, vertelt Loohuizen. “We hebben Isolectra gevraagd om hier een oplossing voor uit te werken.” Yannick Boertje, Key Accountmanager bij Isolectra: “Wij hebben een stekerbaar systeem voor één verdieping uitgewerkt, die vervolgens eenvoudig doorgezet kon worden naar de andere verdiepingen.” In totaal zijn via groothandel Technische Unie ruim 1.300 sensoren geleverd, vertelt hij. “Gekozen is voor de nieuwe DACO DALI-2 bewegingssensoren, die via stekerbare verbindingen gekoppeld zijn aan de verlichtingsarmaturen. Hierbij is gebruik gemaakt van een gescheiden Wieland GST18i3® koppelsnoer voor de voeding en Wieland BC14i2® DALI-koppelsnoer voor de DALI-sturing. En ook voor het doorlussen van de armaturen is gebruik gemaakt van Wieland koppelsnoeren.” 

In The City Post is Isolectra in eerste instantie benaderd voor de stekerbare verlichting en sensoren.

Geprefabriceerde sensoren

Ook in de gangen is alle verlichting aangesloten met behulp van het Wieland GST18®-systeem, vertelt Loohuizen. “Bovendien zijn aluminium klapgoten (wandgoten) toegepast van Bi Select, waarin om de 1.800 mm een Wieland 230 Volt verdeelblok zit. Hiermee worden straks de werkplekken gevoed.” Tot slot leverde Isolectra hoogwaardige bewegingssensoren van B.E.G. inclusief Wieland GST snoeren, waardoor deze plug-and-play gekoppeld konden worden in de Wieland GST installatie.

Nu de laagbouw is opgeleverd, is De Groot Installatiegroep gestart met de calculaties voor de hoogbouw, waar op dit moment de stripsloop en asbestverwijdering plaatsvinden. Ook in deze fase maakt De Groot Installatiegroep graag weer gebruik van de stekerbare technieken van Isolectra. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bouwinfo
  • Architect De Architekten Cie (exterieur) en Fokkema & Partners (interieur)
  • Aannemer Aannemersbedrijf Bramer
  • Sloopwerken Weever Sloopwerken
  • Gevelbouw Façadis Gevelbouw
  • Installaties De Groot Installatiegroep
  • Klimaatplafonds Inteco
  • Stekerbare technieken Isolectra

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.