Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Stekerbaar installeren: Slim en tijdbesparend
Een goede voorbereiding betaalt zich uit.

Stekerbaar installeren: Slim en tijdbesparend

Installateurs weten steeds vaker de weg te vinden naar stekerbaar installeren. Dat komt eenvoudig doordat zij de voordelen ontdekken. De bekende voordelen zijn: sneller werken op de bouwplaats, minder fouten in de installatie en minder afvalstromen. Met de enorme tekorten aan personeel waar technische bedrijven mee geconfronteerd worden, heeft de slimme installatietechniek nog een troef in handen: vooral in seriematige bouw zijn er minder handjes nodig om een project te realiseren.

Milo Voolstra, accountmanager Stekerbaar Installeren bij Hemmink BV, vooral actief in de seriematige bouw: “Mijn focus ligt op de bouw van kantoren, scholen, hotels en zorg waar de repeteerfactor groot is. Hotelkamers, verpleegkamers en schoollokalen hebben doorgaans eenzelfde elektrapakket en daar valt met een geprefabriceerd systeem als ‘stekerbaar installeren’ heel veel tijdwinst te behalen. En omdat de installateur minder mensen nodig heeft – veel werk gebeurt immers in de voorbereiding – kan deze dubbele winst pakken. Wij gebruiken de systemen van Adels-Contact en door de slimme verbindingen en overzichtelijke kleurcoderingen kun je daar in wezen ook geen fouten mee maken.”

Snel en foutloos

Slim en Snel Installeren, zo heet de businessunit van Hemmink waar stekerbaar installeren onder valt. “Slimmer aan de voorkant, zodat je op locatie snel kunt werken”, verklaart Voolstra. “Er is meer voorbereidingstijd nodig om de engineering en prefabricage goed uit te kunnen werken. Die inspanningen komen allemaal ten goede van een snelle foutloze installatie op locatie. De bescheiden meerprijs wordt daarmee ruimschoots tenietgedaan. Technisch Nederland heeft normtijden voor stekerbaar installaties aanleggen; we zijn momenteel bezig om de voordelen die stekerbaar installeren heeft gekwantificeerd in beeld te krijgen voor de klant. We kunnen de installateur daar overigens nu al een idee van geven.”

Circulair en flexibel

“Ook voor circulair bouwen kun je met stekerbaar installeren heel goed aan de slag”, vult Voolstra aan. “De componenten worden in een aantal standaard lengtes gemaakt, meestal met kabellengtes van 1 tot 10 meter. Door de slimme montagesystemen en gemakkelijk af te koppelen verbindingen zijn deze oplossingen volledig demontabel en prima te hergebruiken. De flexibiliteit betekent dat je een aangelegd systeem vrij eenvoudig weer kunt ombouwen bij aanpassingen in een gebouw. Een slim systeem is daarop voorbereid: wij leveren vaak oplossingen die zijn voorbereid op technische functies die nog niet aanwezig zijn. Dat kan later enorm veel geld besparen.”

Hemmink werkt voor haar stekerbare systemen samen met assemblagebedrijven die de specifieke oplossingen assembleren en groothandels die de logistiek verzorgen.

Verwachtingen en wensen vertalen

Hemmink verzorgt zelf de engineering en de coördinatie. Voolstra tot besluit: “Dat houdt in dat wij de vertaling maken van de verwachtingen van de installateur en de projectspecifieke wensen naar een efficiënt legplan en maatwerk installatie. Als een project niet geschikt is, bijvoorbeeld door het ontbreken van holle wanden, plafonds en wanden, zijn wij daar eerlijk in en verkopen dan liever nee. We zoeken in het offertestadium met de installateur naar de beste oplossing. En zeker als die geen ervaring heeft met stekerbaar installeren, zorgen wij voor de nodige begeleiding. De installateur krijg dan van ons gelijk mooi in beeld wat het aan voordelen oplevert.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.