Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Stap voor stap naar een goede en veilige stroomvoorziening

Stap voor stap naar een goede en veilige stroomvoorziening

Energiedistributiesystemen zijn het hart van de elektrische infrastructuur. Een juiste engineering, aansluiting en beveiliging van de hoofd- en onderverdelers is essentieel om in een goede en veilige stroomvoorziening te voorzien. Zeker bij grotere en technisch complexe projecten is het daarom prettig om een ervaren partner naast je te hebben, die je adviseert, begeleidt en ondersteunt in elke projectfase. Hier zit precies de kracht van de Hager projectenorganisatie. Vanaf aanvraag t/m uitvoering en nazorg bieden de accountmanagers, salesengineers, technisch specialisten en projectleiders van het Hager Service & Competence Center duidelijkheid en zekerheid. Samen zoeken naar de juiste oplossing, eerlijk advies, heldere communicatie, brede en diepgaande kennis, een proactieve houding en korte lijnen zijn dé kenmerken die zorgen dat processen staan als een huis, maar ook flexibel zijn waar nodig.

Advies en budgettering: snel inzicht

“Kenmerkend voor de Hager dienstverlening zijn de korte lijnen. We geven snel antwoord op vragen”, vertelt projectleider Martwin de Man. “Hierdoor kunnen installateurs snel schakelen in projecten. Onze technisch specialisten maken graag een voorlopig verdelerontwerp. Uitgangspunt hierbij is altijd een toekomstgerichte oplossing, die volledig voldoet aan de projectmogelijkheden, klantwensen en markteisen én die past binnen het budget.” Grote(re) en complexe vraagstukken worden altijd besproken met alle technisch specialisten en salesengineers. “Bovendien hanteren wij het vier ogen principe; een kwaliteitscheck waarbij het ontwerp wordt nagelopen door een tweede technisch specialist. Kan het ontwerp nog net iets slimmer?”

Ontwerpfase: luisteren en doorvragen

Dankzij korte lijnen tussen de installateur en Hager salesengineers wordt snel duidelijk wat eventueel nog mist in het functioneel ontwerp. “Door goed te luisteren en door te vragen, wordt de exacte opdracht duidelijk”, aldus De Man. Op basis hiervan wordt gekeken welke technisch specialist het ontwerp kan uitwerken. Een offerteaanvraag is binnen een dag ingepland en na maximaal negen dagen ontvangt de klant zijn offerte. De projectleider bespreekt het technisch ontwerp liefst aan tafel, zodat de lijnen kort blijven, en blijft gedurende het project aangehaakt. Eventuele laatste wijzigingen en adviezen worden verwerkt in het uitvoeringsontwerp. Snelheid en flexibiliteit staan ook in deze fase voorop.

Assemblage van het energiedistributiesysteem

Is het definitieve ontwerp akkoord, dan gaat de verdeler de werkvoorbereiding in. Het bouwen van energiedistributiesystemen tot 6.300 A gebeurt in de eigen werkplaats van Hager in Coevorden of bij één van de gecertificeerde paneelbouwpartners. In deze fase draagt de technisch specialist alle specificaties over aan de werkvoorbereider. Wel blijft hij betrokken, voor een goede voortgang van het bouwproces. Ook de projectleider houdt continu een vinger aan de pols. “Wanneer onze monteurs de verdeler hebben opgebouwd, controleren zij zichzelf”, aldus De Man. “Aan de hand van de tekeningen wordt afgevinkt of alle bouten, moeren en componenten aanwezig zijn en correct zijn bevestigd. Daarna volgt een controle door een collega, volgens het vier ogen principe. Komen tekening en praktijksituatie perfect overeen?” Een volgende stap is een formele technische test en keuring door de Hager keurmeester. Het keuringscertificaat en de CE-verklaring die hieruit voortkomen, worden met de verdeler mee geleverd.

Factory Acceptance Test (FAT)

Zodra de technische kwaliteit van de verdeler is aangetoond, staan de pre-FAT en FAT op het programma. Tijdens de pre-FAT toetsen de technisch specialist en werkvoorbereider de verdeler aan het uitvoeringsontwerp. Voldoet de verdeler ook aan de functionele eisen van de opdrachtgever? Is er voldoende aansluitruimte? Worden alle stuurcommando’s op de juiste manier opgevolgd? En is de verdelerkast onbeschadigd? Ook deze bevindingen worden, conform het FAT testprotocol, vastgelegd in een rapport. Tijdens de daadwerkelijke FAT wordt ook de installateur uitgenodigd om de functionele, technische en esthetische eigenschappen van de hoofdverdeler te testen. Dit moment is volgens De Man echt ‘een feestje’. “Hier wordt onze kennis, kunde en kwaliteit namelijk zichtbaar voor de klant.” 

Transporteren en inhuizen is vakwerk

Omdat verdelers vaak grote afmetingen hebben, worden zij na de FAT opgedeeld in handelbare delen. Zodra alle onderdelen transportklaar zijn, worden zij door gespecialiseerde Hager partners naar de locatie gebracht en ingehuisd. Ook hierbij is de projectleider nauw betrokken. Van tevoren heeft hij de locatie uitvoerig geïnspecteerd, zodat er tijdens het inhuizen geen verrassingen ontstaan. Welke mogelijkheden zijn er voor het verticale transport? Is er een bouwkraan die gebruikt kan worden? 

Inbedrijfstelling, configuratie en Site Acceptance Test (SAT)

Onder begeleiding van de projectleider wordt de verdeler naar zijn uiteindelijke plek gebracht. Gespecialiseerde monteurs verzorgen de assemblage en elektrische verbindingen, waarna ook hier een eigen en vier ogen controle volgen. “Tijdens een hoogspanningstest wordt aangetoond dat alle elektrische verbindingen technisch in orde zijn”, aldus De Man. “Om de inbedrijfstelling zo makkelijk en snel mogelijk te laten verlopen, zorgen wij dat alle instelwaardes kloppen, het systeem is gemeten en de verdeler startklaar is. Na een afnametest (SAT) wordt de installatie opgeleverd aan de installateur.”

Na de oplevering

Ook nadat een project is opgeleverd, kunnen er nog wijzigingen optreden. Daarom blijven de accountmanagers, projectleiders en technisch specialisten van Hager in beeld en bereikbaar voor vragen. Is het dus nodig om na de inbedrijfstelling nog wijzigingen door te voeren? Ook dan staan de specialisten voor je klaar! 

Controlepunten tijdens de assemblage en levering van een verdeler

Kwaliteitschecks in de werkplaats:

1. Eigen controle door assembleur.
2. Controle door collega, vier ogen principe.
3. Keuren en testen door keurmeester.
4. Pre-FAT door ontwerper en werkvoorbereider.
5. FAT door projectleider en opdrachtgever.
Kwaliteitschecks op locatie: 
6. Eigen controle door assembleur.
7. Controle door collega, vier ogen principe.
8. Hoogspanningstest.
9. SAT door projectleider en opdrachtgever.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.