Zo’n 20 jaar geleden is gestart met de ontwikkeling van de bedrijfslocatie van Boskalis in Papendrecht en tot op heden groeit de campus met de onderneming mee. Inmiddels wordt volop gebouwd aan ‘Gebouw 6’, een kantoorgebouw dat ruimte moet bieden aan 500 werkplekken. Het ontwerp voor de nieuwbouw is gemaakt door OPL architecten. Visser & Smit Bouw B.V. tekende voor de bouwkundige werkzaamheden, terwijl HOMIJ Technische Installaties de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties realiseert. De afdeling Grote Projecten wordt hierin o.a. ondersteund door Hager, dat de engineering en levering van de hoofd- en onderverdelers en ontwerp, levering en montage van het railkokersysteem verzorgt.
‘Gebouw 6’ moet medio 2020 worden opgeleverd en bestaat uit een centraal gebouw (5 bouwlagen), met haaks hierop 3 dwarsvolumes (4 bouwlagen). Voor de energievoorziening is een aansluiting gemaakt op het bestaande ‘trafogebouw’ van de campus. “Beneden in het gebouw zijn twee hoofdverdelers voorzien, die de energiedistributie naar de diverse verdiepingen verzorgen”, vertelt Rober Mebius, Projectmanager bij HOMIJ Technische Installaties. “In de technische ruimte op de vierde verdieping is bovendien een derde hoofdverdeler geplaatst. Een railkoker zorgt voor de energiedistributie naar de technische ruimte. Voor alle andere verbindingen is gekozen voor kabels en kabelgoten.”
De drie hoofd- en dertien onderverdelers zijn geëngineerd en geleverd door Hager, waarmee HOMIJ Technische Installaties regelmatig projecten uitvoert. “Ook in dit project verloopt de samenwerking naar wens”, vertelt Mebius. “We hebben een open communicatie en de lijnen zijn kort. Bovendien denkt Hager flexibel met ons mee, om de beste en meest economische producten voor dit project te engineeren. Het aansluiten op de hoofd- en onderverdelers verloopt zonder problemen en de producten zijn van een uitstekende kwaliteit.”
“Op basis van het installatieschema van HOMIJ Technische Installaties hebben wij het ontwerp voor de verdeelinrichtingen gemaakt”, vertelt Martwin de Man, Projectleider bij Hager. “Exact conform de voorgeschreven afmetingen, kortsluitstromen en beschermingsgraden (IP41 voor de hoofdverdelers). Na akkoord hebben we dit ontwerp omgezet naar technische productietekeningen. De hoofdverdelers zijn gebouwd in onze werkplaats in Coevorden waar we, samen met de installateur, ook de FAT (Factory Acceptance Test) hebben uitgevoerd. De onderverdelers zijn gebouwd door onze paneelbouwpartner PS Nederland in Rijssen. Tot slot hebben wij de complete levering verzorgd: van het transport naar de bouwlocatie t/m het inhijsen en plaatsen van de verdelers. Exact volgens de afgesproken tijd en kwaliteit en in zeer prettige samenwerking met HOMIJ Technische Installaties.”
“In tegenstelling tot de hoofd- en onderverdelers, hadden wij nog geen ervaring met de railkokersystemen van Hager”, vertelt Mebius. “’Gebouw 6’ is het eerste project dat we met de Hager railkoker uitvoeren. En met succes.” De Man: “In nauwe samenwerking met HOMIJ Technische Installaties hebben wij bepaald waar de railkoker moest komen, o.a. rekening houdend met de beschikbare (montage)ruimte. Vervolgens hebben we het complete railkokersysteem uitgewerkt in 3D/BIM en ingevoerd in het bouwkundige model, waardoor aanlopers en faalkosten op de bouw werden voorkomen. Gekozen is voor 70 meter railkoker van 800 Ampère, die in één vloeiende montagegang is aangebracht.”
De keuze voor een railkokersysteem was volgens Mebius een logische. “Immers werd het ruimtebeslag in de schacht hierdoor aanzienlijk beperkt. In plaats van een ladderbaan met kabels en dikke voedingen, was een railkoker van slechts 20 bij 30 cm afdoende. Door in de technische ruimte een extra hoofdverdeler te plaatsen, konden de bekabelingen hier bovendien een stuk korter worden uitgevoerd.” De Man: “Railkokersystemen bieden grote voordelen ten opzichte van kabels in kabelgoten. Want niet alleen nemen railkokers aanzienlijk minder ruimte in beslag; ze hebben ook een betere kortsluitvastheid en zijn minder kwetsbaar. Als gevolg van de lage weerstand en impedantie is de spanningsval van railkokers bovendien gering. Ook in dit project komen deze voordelen uitstekend tot uiting.”