Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Ruimtesensoren en bedieningsmodules  voor een gezond binnenklimaat
De ruimtebedieningsmodule is uitgevoerd met drie sensoren in één compacte en elegante behuizing. Hierdoor kunnen – afhankelijk van de configuratie – in één keer drie waarden worden gemeten: temperatuur, relatieve vochtigheid en CO2.

Ruimtesensoren en bedieningsmodules voor een gezond binnenklimaat

Sensoren zijn goed voor ongeveer 0,08% van de totale klimaatinstallatie-investering van een gebouw. Voor de eindgebruiker is schone en gezonde binnenlucht echter veel meer waard. Een investering in sensoren verdient zich dan ook snel terug. Zeker wanneer voor de nieuwe ruimtesensoren en bedieningsmodules van Belimo Servomotoren B.V. wordt gekozen. “Onze nieuwste producten bewaken de binnenluchtkwaliteit nauwgezet en kunnen naadloos in de bestaande gebouwbeheertechnologie geïntegreerd worden”, benadrukt Danny de Laater, Manager Technical Support bij Belimo. “Uniek zijn bovendien de duurzaamheid, het design én de eenvoudige (individuele) configuratie via de app, waarvoor we zelfs een Red Dot Design Award hebben gewonnen.”

De nieuwe ruimtebedieningsmodule is tevens voorzien van NFC-technologie. Instellingen kunnen eenvoudig opgeroepen en aangepast worden met de Belimo Assistant App.

Meet- en regeltechniek als menselijk lichaam

Om de werking van meet- en regeltechniek te duiden, gebruikt De Laater op scholen vaak de metafoor van het menselijk lichaam. “De student wordt dan voor even dokter neurologie”, vertelt hij. “Het gebouwbeheersysteem/regelstation zijn voor hem de hersenen en de Belimo servomotoren vormen de beweegbare armen en benen van de patiënt. De temperatuur-, relatieve vochtigheids- en druksensoren zijn vergelijkbaar met de zenuwen in onze handen en voeten, die het mogelijk maken om te voelen.” Voor de VOC- en CO2-sensoren wijst De Laater naar de zintuigen in neus en mond, waarmee we kunnen voelen, proeven en ruiken. “Alle zintuigen en zenuwen zijn via de ruggenmerg verbonden met onze hersenen. In de meet- en regeltechniek wordt deze ruggenmerg gevormd door de ‘communicatie-bus’, zoals Modbus, BACnet of de Belimo MP-Bus.”

Totaaloverzicht van de Belimo sensoren.

Compacte en elegante behuizing

Met de ruimtebedieningsmodule type P-22RTM-1900D-1 is Belimo er in geslaagd om de actuele bevindingen (status) van onze armen, benen, neus én mond door één module te laten meten. De ruimtebedieningsmodule is namelijk uitgevoerd met drie sensoren in één compacte en elegante behuizing. “Hierdoor kunnen we – afhankelijk van de configuratie – in één keer drie waarden meten: temperatuur, relatieve vochtigheid en CO2. Ook is in de module een dauwpuntbewaking geïntegreerd”, aldus De Laater. “Met de systeemintegratie dragen wij bij aan de duurzaamheidswensen van steeds meer opdrachtgevers. Immers zijn minder materialen/kunststoffen nodig. Dankzij de Belimo MP-bus wordt bovendien flink bespaard op bekabeling.” De P-22RTM-1900D-1 is recent uitgebreid met deze communicatie-bus. “Hierdoor is – in plaats van drie kabels met elk twee aders – nog slechts één kabel met twee aders per regelaar nodig om de verbinding met het gebouwbeheersysteem te maken. Ook zijn hardware-aansluitingen en analoge ingangen in de regelkast niet meer aan de orde.”

Vrij programmeerbaar

De P-22RTM-1900D-1 ruimtebedieningsmodule heeft een moderne, luxe uitstraling en is vrij programmeerbaar. “Dit bekent dat er één standaardversie is, die volledig naar gebruikerswens kan worden ingeregeld”, aldus De Laater. “Wilt u alleen de meetwaarden in beeld brengen? Geen probleem! En is wel of geen ventilatoraansturing gewenst? U kunt het eenvoudig instellen met de Belimo Assistent App.”

Inzicht in de binnenluchtkwaliteit

De nieuwste ruimtebedieningsmodule van Belimo is in staat op CO2-waarden te meten van 0 tot 2.000 PPM. “De gemeten CO2 wordt steeds belangrijker in het kader van binnenluchtkwaliteit”, benadrukt De Laater. “Niet verwonderlijk, want we brengen ongeveer 90% van onze tijd door in gesloten ruimtes en ademen dagelijks ongeveer 12.000 liter lucht in. Wanneer de CO2-waarde in deze lucht te hoog is, liggen vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies op de loer. Om dit te ondervangen, heeft ons kabinet in februari besloten dat élk klaslokaal in het basis- en voortgezet onderwijs een CO2-meter krijgt. En ook op de werkvloer worden steeds vaker CO2-meters geplaatst, om inzicht te krijgen in de actuele binnenluchtkwaliteit. Wanneer vallen de waarden binnen de normen? En wanneer is ventilatie noodzakelijk?”

De nieuwe ruimtebedieningsmodule van Belimo ondersteunt hierin. “De regeleenheid stuurt de meetwaarde niet alleen automatisch door naar het regelstation, maar geeft de gemeten PPM-waarde ook weer in het gebouwbeheersysteem én op de ruimtedisplay”, aldus De Laater. “Omdat gebruikers niet altijd weten wat deze PPM-waarde betekent, wordt het getal ondersteund met een LED met stoplichtfunctie (groen, geel of rood). Bij groen is de PPM-waarde in de ruimte in orde, bij geel is verbetering (extra ventilatie) wenselijk en bij rood moet direct actie worden genomen.”

Automatische zelfkalibratie

Het (verplicht) installeren van CO2-meters in een ruimte is volgens De Laater een goed initiatief. Maar hiermee zijn gebruikers er (nog) niet. “CO2-sensoren zijn onderhevig aan afwijkingen, veroorzaakt door veroudering van de componenten. Om dit te ondervangen, is regelmatige herkalibratie of vervanging van de eenheid noodzakelijk. De CO2-sensoren van Belimo zijn standaard uitgevoerd met Dual Beam technologie. Deze ‘dubbele kanaaltechnologie’ maakt automatische zelfkalibratie mogelijk, in tegenstelling tot de vaak gebruikte eenzijdige ABC-Logic sensoren. Handmatige kalibratie is dus niet meer nodig.” De zelfkalibratietechnologie is bijvoorbeeld ideaal voor ruimtes die 24/7 in gebruik zijn, zoals ziekenhuizen en industriële omgevingen.

Short-range connectiviteit

De P-22RTM-1900D-1 ruimtebedieningsmodule is tevens voorzien van NFC-technologie (Near Field Communication), benadrukt De Laater. “Dit betekent dat de instellingen eenvoudig opgeroepen en aangepast kunnen worden met de Belimo Assistant App. Via deze app kunnen servicemedewerkers bovendien live meekijken in de installatie. In het gebouwbeheersysteem kan een trendlog van alle metingen worden gemaakt. Wat is er de afgelopen dag, week of maand gebeurd in een ruimte? Zijn afwijkingen zichtbaar in bijvoorbeeld temperatuur, relatieve vochtigheid of CO2? Op basis hiervan kan passende actie worden genomen en blijft de goede binnenklimaat geborgd.”

Benieuwd naar de nieuwste ruimtesensoren, bedieningsmodules en andere producten van Belimo? Kom dan van 13 t/m 15 september naar de Installatie Vakbeurs in Hardenberg. U vindt Belimo in stand 178. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?