Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Retrofit van de bestaande luchtbehandelingskast:
Retrofit kan een zinvolle investering zijn, zodat oude(re) en nieuwere installaties weer jarenlang technisch en energetisch optimaal functioneren.

Retrofit van de bestaande luchtbehandelingskast:

Een verstandige keuze!

Als gevolg van de hoge energietarieven kijken steeds meer gebouweigenaren naar hoe zij hun gebouwen kunnen verduurzamen. In navolging van isolerende maatregelen en de aanschaf van zonnepanelen en/of warmtepompen adviseert WOLF Energiesystemen om eens goed naar de bestaande luchtbehandelingsinstallatie te (laten) kijken. Ook als deze pas enkele jaren oud is…

“De techniek in luchtbehandelingskasten heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen”, begint Albert Grootenhuis, Technisch Adviseur/Accountmanager Noord-Oost bij WOLF Energiesystemen. “Hierdoor kan een retrofit van zowel oude(re) als nieuwere installaties een zinvolle investering zijn, die zich binnen enkele jaren al terugverdient.” Tijdens de retrofit van WOLF worden bestaande luchtbehandelingskasten grondig geïnspecteerd, gereinigd en waar nodig voorzien van nieuwe onderdelen, zodat zij weer jarenlang technisch en energetisch optimaal functioneren. “Door de luchtbehandelingskasten te retrofitten naar de laatste stand der techniek, worden investeringen in nieuwe luchtbehandelingskasten slim ondervangen”, benadrukt Grootenhuis. “Bovendien is retrofitten aanzienlijk beter voor het milieu. Immers behouden we alles wat nog goed is. Door het toepassen van energiezuinige ventilatoren, lage weerstand filters en warmteterugwinning helpen wij gebouweigenaren om veel energie (en kosten!) te besparen én om te voldoen aan het verplichte energielabel C voor kantoren. Meest belangrijk is echter dat een schone en goed functionerende luchtbehandelingskast bijdraagt aan de gezondheid en het welbevinden van de gebouwgebruikers.”

De bestaande luchtbehandelingskast kan middels retrofit worden voorzien van warmteterugwinning of nieuwe warmteterugwinning met een hoger rendement.

Oog voor het complete plaatje

Om optimaal invulling te geven aan deze voordelen, gaat WOLF Energiesystemen verder dan het vervangen van traditionele riemgedreven ventilatoren door moderne EC-ventilatoren. “Wij starten de retrofit standaard met een grondige visuele inspectie”, vertelt Grootenhuis. “Hoe oud is de luchtbehandelingskast en wat is het huidige energieverbruik? Welke componenten zijn aanwezig? Wat is de status van deze componenten? Is er sprake van veroudering, vervuiling, corrosie of achterstallig onderhoud? Maar ook: welke filters zijn aanwezig? En kunnen deze opgewaardeerd worden naar een hogere/betere graad? Is er al sprake van warmteterugwinning? En functioneert deze ook? Werken de afdichtingen, kleppenregisters en regelapparatuur nog naar behoren en is de regeling nog actueel?” Ook kijkt WOLF nadrukkelijk naar het gebouw, haar functie én haar gebruikers. Sluit de luchtbehandelingskast nog aan op de actuele gebruikswensen? Of zijn de condities gewijzigd, waardoor het verstandiger is om de luchthoeveelheden opnieuw door te rekenen?

Is retrofit rendabel?

“Indien in een luchtbehandelingskast nog traditionele ventilatoren aanwezig zijn, maken wij – op basis van de huidige of gewenste waardes – altijd de energiebesparing van EC-ventilatoren inzichtelijk”, vertelt Grootenhuis. “Dankzij een LCC-berekening ziet de klant in één oogopslag wat de terugverdientijd is en of een investering in EC-technologie daadwerkelijk rendabel is.” Is de retrofit akkoord, dan demonteert de eigen serviceafdeling van WOLF Energiesystemen zoveel mogelijk componenten. “Zowel de luchtbehandelingskast als de terugkerende elementen worden met zorg door ons gereinigd, waarna – indien nodig – een nieuwe 2-componenten beschermcoating in de kast wordt aangebracht. Vervolgens wordt de luchtbehandelingskast opnieuw ingericht en in bedrijf gesteld, waarna klanten onder andere profiteren van minder onderhoudskosten, minder lagers en geen aandrijfriemen.”

Volledig van het gas af

In navolging van de luchtbehandelingskast kan WOLF Energiesystemen ook de bestaande warmte- of koude-opwekking inventariseren en upgraden. Bijvoorbeeld door cv-ketels en koelmachines te vervangen door een warmtepomp, waardoor gebruikers volledig van het gas af kunnen. “Meestal is er voldoende ruimte in de luchtbehandelingskast aanwezig om een change-over warmtewisselaar toe te passen”, besluit Grootenhuis. “Daarmee slaan gebouweigenaren meerdere duurzame vliegen in één klap.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.