Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

Nieuw DC Minerva blinkt uit in duurzaamheid

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Kromwijk Elektro

10 mei 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Schiphol Trade Park in Hoofddorp heeft de ambitie om het meest duurzame en innovatieve businesspark van Europa te worden. Het nieuwe distributiecentrum van logistieke vastgoedonderneming WDP en mede-ontwikkelaar Minerva Development draagt hier actief aan bij. Het nieuwe dc, dat net voor de kerst is opgeleverd, is volgens haar makers hét voorbeeld van de nieuwe logistieke toekomst. Het pand is niet primair functioneel gebouwd, maar blinkt ook uit in duurzaamheid. Zowel zichtbaar als onzichtbaar.

Kromwijk Elektro werd al in een vroeg stadium betrokken, om mee te denken over de elektrotechnische installaties in het project.

Ontwerp in 3D/BIM

Kromwijk Elektro werd al in een vroeg stadium door aannemer Dijkham Bouw BV betrokken, om mee te denken over de elektrotechnische installaties in het project. Van de verdeelkasten tot en met de verlichting, inbraak- en data-installaties, toegangscontrole en verticale zonnepanelen. “We hebben het complete E-ontwerp in 3D/BIM gemodelleerd. Vervolgens zijn alle bouwkundige, constructieve en installatietechnische elementen gecombineerd en geclasht en knelpunten ondervangen, met een uitvoerbaar ontwerp als resultaat”, vertelt Mark den Boer, projectleider bij Kromwijk Elektro. “Buiten het gebouw staat een trafostation van 2.500 Ampère. Vanaf hier takken wij af met twee railkokers: één voor de voeding van de warehouses en één voor de voeding van de kantoorunits daarboven. Een uitdaging hierbij was het stroomtekort op Schiphol Trade Park. Om dit te ondervangen, zijn voor de komende vijf jaar tijdelijke gasturbines geplaatst waarvoor wij technische ondersteuning hebben geleverd.”

Zonnegevel

Het distributiecentrum beschikt over 30.000 m2 warehouses, 3.000 m2 kantoorunits en een onder het DC gelegen parkeergarage van 7.500 m2 (270 parkeerplaatsen). Daarnaast telt het gebouw 28 loading docks en 4 overheaddeuren op maaiveldniveau. Om te voldoen aan BREEAM-NL-ambitie ‘Excellent’ zijn overal LED-armaturen met bewegingsmelders geïnstalleerd. Bovendien zijn alle grootverbruikers voorzien van subbemetering, aldus Den Boer. “De zuidgevel is door ons uitgevoerd als zonnegevel met 226 verticale panelen van 370 Wp. Deze panelen worden gecombineerd met een groene gevel en een geautomatiseerd irrigatie- en drainagesysteem. Ook op het dak komen zonnepanelen (2.000 Ampère) en plantjes, wat de groene uitstraling van het gebouw én de biodiversiteit ten goede komt.”

Vertrouwde partners

Het nieuwe distributiecentrum is niet het eerste DC dat Kromwijk Elektro in opdracht van Dijkham Bouw BV gerealiseerd heeft. Recent is bijvoorbeeld ook het distributiecentrum van Ploeger Logistics in Harderwijk opgeleverd. Op dit moment bouwen beide bedrijven samen aan een nieuw distributiecentrum op bedrijvenpark De President in Hoofddorp. En er staan nog meer projecten op stapel… 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%