Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Montage-efficiëntie loopt als rode draad door uitbreiding

Montage-efficiëntie loopt als rode draad door uitbreiding

St. Antonius Utrecht zet volgende stap in ontwikkeling van moeder- en kindzorg

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft enkele jaren geleden alle geboortezorg geconcentreerd op haar locatie in Utrecht. Om aan de groeiende vraag naar klinische geboortezorg in de regio te kunnen voldoen, vindt op dit moment een forse uitbreiding plaats. Door geboortezorg, neonatale post intensive care/high care, (klinische) kindergeneeskunde en de nieuwe kinderafdeling op één plek te clusteren, ontstaat een toekomstbestendig zorgcentrum waarin het gezin centraal staat. De uitbreiding van 7.000 m2 wordt gerealiseerd tegen het bestaande gebouw, waarbij twee verdiepingen zelfs over het bestaande deel heen gaan. In opdracht van het St. Antonius Ziekenhuis verzorgt Unica Building Projects alle installatiewerkzaamheden in het project, waarbij waar mogelijk is gekozen voor stekerbaar installeren met Wieland/Isolectra.

Beddenkamer voorbereid voor Wieland stekerbaar prefabschakelmateriaal.

“Als totaalinstallateur verzorgen wij zowel de elektrotechnische als werktuigbouwkundige installaties in het nieuwe moeder-kind-centrum”, vertelt Tobias Tiben, projectleider bij Unica Building Projects. “Van de verdeelkasten en energiedistributie tot en met de medische aarding, (nood)verlichting, klimaatinstallaties, riolering, hemelwaterafvoeren, brandslanghaspels, medische gassen en sanitaire installaties. Om een perfecte koppeling met het bestaande ziekenhuisgebouw te borgen, wordt een aantal aanpassingen gedaan.” De installatiewerkzaamheden zijn begin 2023 gestart en moeten in het tweede kwartaal van 2024 al worden opgeleverd, vertelt hij. “Om de snelheid in het project te houden, is waar mogelijk gekozen voor stekerbaar installeren. Van de voedingskabels tot en met de wandcontactdozen, verlichtingsarmaturen, designverlichting, zonwering en medische aarding. De metalstudwanden en systeemplafonds in de uitbreiding bieden hier een uitgelezen mogelijkheid voor.”

Flinke besparing van arbeid én vervoersbewegingen

“Door stekerbaar te installeren kunnen we circa tweederde aan arbeidstijd besparen, waardoor ook het aantal vervoersbewegingen vanaf Zwolle naar Utrecht flink afneemt”, benadrukt Tiben. “Groot voordeel van stekerbare installaties is bovendien dat zij doorgekoppeld mogen worden boven de plafonds en in de wanden. De installaties kunnen van tevoren volledig geëngineerd worden, waardoor we al in een vroeg stadium weten welke installatiecomponenten we nog hebben én onze bestellingen kunnen plaatsen.”

Wieland GST18I3 en GST15I2(dali) snoeren.

Stekerbare medische aarding

Aan de basis van het stekerbare installatieconcept in het St. Antonius Ziekenhuis ligt het Wieland GST18® systeem, inclusief DALI infrastructuur en DALI aansturingslijn voor de verlichting, vertelt Bran Jalink, innovatiemanager bij Isolectra. “Om te zorgen dat patiënten beschermd zijn tegen mogelijke elektrische gevaren, wordt in alle medische ruimtes bovendien medische aarding aangelegd. Ook hiervoor bieden wij een stekerbare oplossing, waarbij een 2,5 en 4 kwadraat kabel gecombineerd worden. Hiermee wordt een extra montagehandeling ondervangen.” De medische aarding wordt aan de ene zijde gekoppeld aan stekers in de wand, terwijl aan de andere zijde een Instalcare medische aardbox van Jobarco is voorgemonteerd.

Zo min mogelijk variatie

Sleutelwoord voor de stekerbare installaties in het St. Antonius Ziekenhuis is montage-efficiëntie. “Isolectra werd al in een heel vroeg projectstadium betrokken, om een efficiënt en kwaliteitsvol systeem met zo min mogelijk productvariaties uit te werken”, vertelt Jalink. “Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot een concept met maar vier kabellengtes, van 1, 2, 3 en 4 meter, waarmee elke verbinding gemaakt kan worden. Van medisch elektrische installaties tot voedingsinstallaties.” Tiben: “Hierbij is onderscheid gemaakt tussen witte snoeren voor de verlichtingsinstallaties en zwarte snoeren voor de krachtstroominstallaties. Alle snoeren zijn in overleg met groothandel Rexel netjes voorgemonteerd en voorgesorteerd geleverd in handige rolkarren, die met onze monteurs meebewegen over de bouw. Ook dit komt de installatiesnelheid en efficiëntie ten goede. Bovendien zijn verpakkingsmaterialen niet aan de orde, waardoor de bouwplaats schoner blijft en het milieu wordt gespaard.” 

De nieuwbouw geboortezorg, neonatale post intensive care/high care, (klinische) kindergeneeskunde en de nieuwe kinderafdeling.

Persoonlijk en betrokken

Alle schakelmaterialen worden voorgemonteerd in hollewanddozen met een prefab Wieland steker, waardoor zij direct in de wanden geplaatst kunnen worden, vertelt Tiben. “Ook deze prefabs worden netjes voorgesorteerd. In dit geval is gekozen voor handige bakken, met exact de juiste producten en aantallen voor één kamer.” Hij is zeer tevreden over de voortgang van de werkzaamheden én over de samenwerking met Isolectra. “De medewerkers van Isolectra zijn erg betrokken en staan direct paraat bij vragen of problemen.” Jalink: “Tijdens de uitvoering hebben we het project al meermaals bezocht, om de voortgang te zien, eventuele vragen te beantwoorden en te kijken waar we nog waarde kunnen toevoegen. Ook krijgen we ruimschoots de mogelijkheid om installaties te testen, wat de opleverkwaliteit absoluut ten goede komt.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.