Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Installatietechniek

​Luchtbehandelingskasten voorzien van geïntegreerde warmtepomp

Swegon-GOLD-RX-HC-foto37
Gold RX-HC.

Tekst | Auerhaan Klimaattechniek

Beeld | Auerhaan Klimaattechniek

18 maart 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Nederland moet minder en liefst geen gas meer uit Groningen halen. We hebben daarnaast klimaatdoelen te halen en we willen naar een schone, duurzame en circulaire economie. Welke rol kunnen Nederlandse bedrijven hierbij spelen? Wat kunnen zij zelf doen om aardgasloos te ondernemen?

De nieuwe generatie Swegon GOLD RX/HC units, voorzien van geïntegreerde warmtepomp, kan een steentje bijdragen. De hoogwaardige plug & play luchtbehandelingskasten zijn uitgevoerd met een hoog rendement sorptie warmtewiel en een omkeerbare inverter warmtepomp die volledig op elkaar zijn afgestemd. Doordat de compressoren en het warmtewiel toerengeregeld zijn, kan in elk seizoen het optimale comfort en rendement automatisch worden bereikt.

De kasten vallen in de categorie lucht/lucht-warmtepompen; het verdamper/condensorblok is in de toe- en afvoer luchtstroom gemonteerd en heeft hierdoor een hoge EER en SCOP. Deze EER en SCOP liggen aanzienlijk hoger dan bij een buiten opgestelde lucht/water-warmtepomp, aangezien er geen tussenmedium als water of water-glycol wordt toegepast. De luchtbehandelingskasten komen volledig in aanmerking voor de EIA-subsidie.

Alle componenten in de luchtbehandelingskast worden aangestuurd vanuit de slimme IQlogic-regelaar. Deze regelaar kan op meerdere protocollen communiceren met een GBS, waardoor het op afstand monitoren eenvoudig is. De units zijn zeer compact gebouwd. Het grote voordeel van dit geïntegreerde concept is dat het veel montagetijd op de bouwplaats bespaart en daarmee ook (faal)kosten. De units zijn leverbaar met een luchtcapaciteit van 3.000 tot 25.000 m3/h.

Ontdooicyclus van de warmtepomp

Het verdamperblok van de warmtepomp zit in de afvoerlucht vanuit het pand gezien naar buiten toe. De warme afgezogen lucht passeert eerst het sorptie warmtewiel en zal daarna door het verdamperblok gaan. In dit warmtewiel zal warmte worden onttrokken, maar wat in wintersituatie nog veel belangrijk is, is dat er vocht uit deze afgezogen lucht wordt onttrokken door het soptiewiel. Hierdoor kan het vocht niet meer als rijp op het verdamperblok neerslaan, waardoor de warmtepomp aanzienlijk minder in ontdooicyclus zal gaan.

In wintersituatie zal de temperatuur van de lucht die over het verdamperblok stroomt 5°C hoger zijn ten opzichte van de buitentemperatuur. Dit geeft een beter rendement aan de warmtepomp en ook hierdoor zal de warmtepomp minder vaak in ontdooicyclus gaan. Een ander groot bijkomend voordeel van een verdamperblok in de luchtbehandelingskast is dat er geen directe invloeden van buitenaf zijn. Als het sneeuwt of regent zal dit geen invloed hebben op de rijpvorming aan het verdamperblok. Ook dit betekent weer dat de unit minder vaak in ontdooicyclus gaat, wat het rendement ten goede komt.

Voordelen voor de installatiewereld

Het grote voordeel voor de installateur is dat alle componenten volledig op elkaar zijn afgestemd. De kast is uitvoerig getest in de fabriek, waardoor het op het werk minder tijd kost om de unit in bedrijf te stellen. Bovendien scheelt het aanzienlijk in uitzoekwerk, engineeringstijd, tekenwerk, offertes vergelijken, inkooporders versturen en uiteindelijk ook in het verwerken en controleren van facturen. De Swegon GOLD RX/HC bespaart de installateur veel tijd en geld, waardoor er meer tijd is voor andere projecten.

Ervaren dienstverlener voor de installatiebranche

Al meer dan 25 jaar is Auerhaan Klimaattechniek een landelijk opererende totaalleverancier voor de woningbouw en utiliteit op het gebied van ventileren, warmteterugwinning, verwarmen en koelen. Door een breed programma aan kwalitatief hoogwaardige alsook innovatieve producten is Auerhaan in staat voor elke situatie, u kunt het zo gek niet bedenken, een passende oplossing te bieden. Vanuit het kantoor en magazijn in Lelystad, waar ook de assemblage van (een deel) van de producten plaatsvindt, worden de relaties bediend. De activiteiten van Auerhaan bestaan in essentie uit het adviseren, leveren, in bedrijf stellen en onderhouden van een brede range klimaattechnische producten. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht