Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Klimaatinstallaties Terra Emmen kunnen intuïtief worden bediend
De ruimteunit beschikt over een grote draaiknop, waarmee docenten de ruimtetemperatuur een aantal graden naar boven of beneden kunnen bijstellen, evenals diverse drukknoppen om de verlichting in/uit te schakelen of te dimmen.

Klimaatinstallaties Terra Emmen kunnen intuïtief worden bediend

Begin dit schooljaar hebben de leerlingen van Terra Emmen hun intrek genomen in een duurzaam en innovatief nieuw schoolgebouw, waarin slim wordt omgegaan met energie. De meet- en regelapparatuur van Kieback&Peter speelt hierin een belangrijke rol.

Kieback&Peter ontwikkelt en levert intelligente regel- en besturingstechnieken voor gebouwen, die kennis van gebruikers benutten om tot een zo duurzaam mogelijk gebruik en beheer van de installaties te komen. Onderscheidend daarbij is de eenvoud in bediening, waarvan Terra Emmen een sprekend voorbeeld is. “In de lokalen van Terra Emmen worden diverse waardes gemeten, zoals temperatuur en CO2”, vertelt Peter van Houwelingen, directeur van Kieback&Peter Nederland BV. “Op basis van deze meetwaarden kan exact worden bepaald hoeveel lucht op ieder moment aan de diverse ruimtes moet worden toegevoegd en met welke temperatuur, om een optimaal leer- en werkklimaat te borgen. Via speciale regelaars worden de diverse installatiecomponenten aangestuurd. Denk bijvoorbeeld aan de VAV-boxen, luchtbehandelingskasten en warmtepompen, die op dataniveau met onze regelapparatuur zijn gekoppeld.”

Intuïtieve ruimteunit

Naast de klimaatinstallaties wordt met de regel-apparatuur van Kieback&Peter de zonwering en verlichting gestuurd. “De meeste installaties worden automatisch geschakeld, maar leerkrachten kunnen ook bepaalde instellingen overbruggen”, aldus Van Houwelingen. “In ieder lokaal is een ruimteunit van Kieback&Peter gemonteerd, die heel intuïtief bediend kan worden. In overleg met de school en onze opdrachtgever/W-installateur Niemeijer Installatietechniek is gekozen voor een ruimteunit met knoppen. Op een display worden de actuele ruimtewaarden gedeeld. Daarnaast beschikt de ruimteunit over een grote draaiknop, waarmee docenten de ruimtetemperatuur een aantal graden naar boven of beneden kunnen bijstellen, evenals diverse drukknoppen om de verlichting in/uit te schakelen of te dimmen. Voor de verlichting is een scheiding gemaakt tussen bordzijde en klaszijde, met een optimaal zicht op het digibord als resultaat.”

Alle data van de meet- en regelapparatuur wordt zichtbaar gemaakt in Qanteon; een nieuw en geïntegreerd Kieback&Peter-systeem voor gebouwbeheer en energiemanagement.

De temperatuursensor is in de ruimteunit geïntegreerd, vertelt Van Houwelingen. “Voor de CO2-meting hebben we een separate unit geleverd, omdat CO2 beter centraal in het lokaal gemeten kan worden, terwijl de bediening van verlichting en zonwering beter bij de deur kan plaatsvinden. De bandbreedtes en grenswaarden van de CO2-waarden zijn in overleg bepaald en centraal ingesteld. In tegenstelling tot de temperatuur kunnen deze waarden niet lokaal worden overruled, omdat de meeste docenten onvoldoende vertrouwd zijn met ppm-getallen. Hierdoor loopt je het risico dat waarden te strak worden ingesteld, waardoor het energieverbruik de pan uit rijst.”

Gebouwbeheer en energiemanagement

Alle data van de meet- en regelapparatuur wordt zichtbaar gemaakt in Qanteon; een nieuw en geïntegreerd Kieback&Peter-systeem voor gebouwbeheer en energiemanagement. “Door gebouwbeheer en energiemanagement te combineren, kunnen gebouwen nog duurzamer en (economisch) succesvoller worden beheerd”, aldus Van Houwelingen. “Bovendien biedt Qanteon mogelijkheden voor benchmarking. Zo gaan we in de toekomst de prestaties van de Terra colleges in Emmen en Meppel vergelijken, waardoor we nog meer inzicht krijgen en gerichter kunnen sturen.”

In Meppel heeft recent ook een nieuwbouw plaatsgevonden, waarin de meet- en regelapparatuur van Kieback&Peter is toegepast. Op termijn wordt ook de bestaande bouw in Meppel geïntegreerd, waarna de benchmark kan starten. Tot die tijd kunnen al wel onderlinge lesruimtes worden vergeleken.

Betrouwbaar en duurzaam

De kernwaarden van Kieback&Peter zijn betrouwbaarheid en duurzaamheid. Dit geldt zowel voor de meet- en regelproducten als voor de relaties die het bedrijf aangaat, zoals in dit project met Niemeijer Installatietechniek. Van Houwelingen herkent veel in Niemeijer. “Dit verklaart ook onze goede samenwerking. We hebben dezelfde manier van denken. Dat we beide familiebedrijven zijn, draagt daaraan bij.”      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.