Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Je bedrijf verduurzamen, hoe doe je dat?

Je bedrijf verduurzamen, hoe doe je dat?

Meten is weten

Hoe helpen jullie bedrijven om te verduurzamen?

Herberigs: “We hebben een website waarop meer dan 600 duurzaamheidstips voor bedrijven en organisaties staan. Hier kunnen bedrijven zien wat ze zelf kunnen doen en ze kunnen advies van ons krijgen. We organiseren daarnaast regelmatig cursussen en workshops. Verder zijn we ook een adviesbureau dat ingehuurd kan worden. Onze opdrachtgevers zijn individuele bedrijven, maar ook overheden om bijvoorbeeld scholen en ondernemers op bedrijventerreinen te helpen verduurzamen.”

Marc Herberigs

Hoe gaan jullie daarbij te werk?

Romijn: “We maken vooral gebruik van de Milieubarometer om bijvoorbeeld het energieverbruik van een bedrijf in kaart te brengen. Daarna kijken we naar de meest relevante punten en gaan we op zoek naar verbetermaatregelen.”

Wat is de Milieubarometer precies?

Romijn: “Dat is een hulpmiddel waarmee je in kaart brengt wat de CO2-footprint en milieu-impact van een bedrijf is. Er wordt gekeken naar zaken als gasverbruik, elektra en verkeer. Daarna kun je prioriteiten stellen om de CO2-uitstoot te verlagen. Het verschilt per bedrijf welke duurzaamheidsmaatregel de meeste impact heeft. Meten is weten. Bedrijven kunnen de Milieubarometer zelf aanschaffen tegen kostprijs en zelf aan de slag gaan of ze kunnen met ondersteuning van een adviseur aan de slag met de Milieubarometer. De maatregelen databases zijn kosteloos beschikbaar op onze website. Op deze manier maken we verduurzamen ook mogelijk voor bedrijven met een minder groot budget.” Herberigs: “De maatregelen databases zijn gekoppeld aan de Milieubarometer. Wanneer een thema relevant is voor een bedrijf, kan er direct verdiepende informatie verkregen worden.”

Hoe kunnen bedrijven verduurzaming financieren?

Romijn: “Er zijn diverse overheidssubsidies voor te nemen maatregelen. Veel gebruikte regelingen zijn de EIA (Energie Investerings Aftrek) en de ISDE-regeling. Het is belangrijk dat de installateur daarvan op de hoogte is en zijn klanten daarop wijst. Anders is het een gemiste kans. In de Hulpmiddelen-database op onze website zijn de meest relevante subsidies te vinden.”

Stefan Romijn

Verduurzamen gaat vaak over energie en stikstof, maar wat kunnen bedrijven doen aan het verbeteren van de biodiversiteit?

Romijn: “Je kunt beginnen met alle onnodige tegels eruit te halen. Bedrijventerreinen zijn geen natuurparken, dus je kunt niet onbeperkt ontharden. Toch zijn er altijd wel randjes die verhard zijn, wat niet nodig is. Kleine stroken groen hebben ook al nut. Hitte kun je tegengaan met groen aan de gevels of op het dak. Dat gaat niet ten koste van het ondernemen en zorgt ervoor dat het pand aantrekkelijker wordt.” Herberigs: “De problemen die je eind mei hebt gezien in Italië en Zuid-Spanje, gaan ook in Nederland komen. Bij maatregelen als wateropslag en hergebruik van water heb je daar minder last van. Zo lang ze het ondernemen niet in de weg zitten, zijn dit prima maatregelen en ze kosten niet veel.”

Hebben jullie nog andere tips voor bedrijven?

Romijn: “Gebruik natuurlijke momenten. Wanneer je het bedrijfspand toch gaat verbouwen of het terrein gaat herinrichten, dan moet je duurzame stappen zetten. Als de ketel vervangen moet worden, kun je beter niet automatisch kiezen voor een nieuwe ketel maar verder kijken naar andere mogelijkheden. Dit geldt ook voor het vervangen van beglazing en andere materialen. Wij vinden het belangrijk dat installateurs zich verdiepen in nieuwe technieken, zodat ze hun klanten kunnen adviseren over de mogelijkheden.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.